Predstavljen novi pasat: Između narodnog auta i biznis klase

Nova platforma je donijela dosta više prostora u unutrašnjosti...
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2014. 11:15h

Folksvagen je u četvrtak u Potsdamu u blizini Berlina javnosti predstavio osmu generaciju modela pasat (Passat). Ovog puta, to više nije narodni auto. Folksvagenov cilj je bio da pasat izdvoji od sličnih modela Seata i Škode i smjesti ga vrlo blizu Audija, BMW-a i Mercedesa.

I limuzina i karavan izgledaju dosta dinamičnije od prethodnika, a noćni efekat je pojačan naprednim LED svjetlima. Suprotno generalnim trendovima u autoindustriji, novi model je par milimetara kraći od dosadašnjeg. Međutim, zahvaljujući novoj MQB platformi grupacije, točkovi su pomjereni ka krajevima karoserije, što je povećalo međuosovinski razmak za skoro osam centimetara. Time je i prostor u unutrašnjosti znatno porastao.

Zapremina prtljažnika je takođe veća. Kod karavana ona je porasla za 47 litara i sada iznosi 650 litara, a kod limuzine 586 litara, što je 21 litar više nego ranije. Osim toga, auto je do 85 kg lakši od prethodnika.

Premijum karakter vozila će da bude istaknut i u enterijeru. Posebno je upečatljiva digitalna instrument tabla, ili aktivni informacioni displej, kako je zovu u Folksvagenu, koji u dijagonali mjeri 12,3 inča. Tu je i sistem zabave za putnike na zadnjim sjedištima namijenjen tablet računarima. Mali hed ap displej sa najvažnijim informacijama o vožnji se nalazi na liniji pogleda vozača, a po želji može i da se sklopi. Prvi put kod jednog Folksvagena, ponuđen je i sistem hitnog kočenja sa detekcijom pješaka, pomoćni sistem za vuču prikolice i pomoć u gužvama koji sam upravlja autom u stani-kreni saobraćaju.

Prilikom premijere, saopštene su i cijene za njemačko tržište. Tamo će ilimuzina i karavan da koštaju nešto manje od 26.000 eura. Novi pasat na našem tržištu možemo da očekujemo krajem godine, a nije nerealno nadati se i nešto nižim cijenama.

Turbodizelaš od 240 KS najsnažniji u ponudi

Uz novi pasat, Folksvagen nudi čak 10 agregata, od kojih je svaki opremljen start stop sistemom i tehnologijom za obnavljanje energije.

Najslabiji benzinac ima 125 KS, a slijede agregati od 150, 180, 220 i 280 konja. U početku će najslabiji dizelaš da bude TDI od 150 KS čija je potrošnja 4,1 l/100 km, a slijede verzije od 190 i 240 konja. Ovaj posljednji je opremljen sa dva turbopunjača i predstavlja najjači četvorocilindarski dizel u ponudi kompanije. On uvijek dolazi u paru sa pogonom na sve točkove i sedmostepenim DSG mjenjačem, a sa njim će pasat moći do maksimalne brzine od 240 km/h. Za vozače skromnijih apetita, nešto kasnije stiže i dizel od 120 konja.

Apsolutni novitet je hibridna verzija čije baterije mogu da se dopunjavaju na kućnoj utičnici. Njegova snaga će da bude 211 konja, a u električnom modu će moći da pređe 50 kilometara.

Bonus video: