Na tehničkom pregledu vide dlaku u jajetu

"Kontrolišemo i najmanje detalje, od toga kako su pričvršćene registarske tablice i da li radi zadnji brisač, do naprslina na šoferšajbni i osvjetljenja instrument table"
735 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2014. 17:53h

Tehnički ispravno vozilo jedan je od osnovnih preduslova za bezbjednost u saobraćaju. Toga su se nedavno sjetili i nadležni organi u Crnoj Gori, pa su novim zakonom propisane kompleksnije mjere u vezi sa tehničkim pregledom.

"Što se tiče novina one su značajno podigle nivo bezbjednosti saobraćaja na putevima sa aspekta učešća vozila, pooštrene su mjere, više je uređaja koji se koriste u samom postupku i opreme", kazao nam je Radenko Damjanović, direktor firme “Sava car ”, koja ima nekoliko stanica za tehnički pregled širom Crne Gore.

Među novinama su posebna kontrola vozila kod kojih je ugrađen plinski uređaj, kontrola priključka prikolice, ali ne propuštaju se ni najmanji detalji.

"Kontrolišemo i najmanje detalje, od toga kako su pričvršćene registarske tablice i da li radi zadnji brisač, do naprslina na šoferšajbni i osvjetljenja instrument table. Auto bukvalno mora da bude 100 odsto ispravan da bi izašao sa tehničkog pregleda i dobio saobraćajnu dozvolu", kaže Zoran Žugić, šef tehničkog pregleda u "Sava car".

Ovakve mjere često iznenade vlasnike vozila, koji su ranije bili navikli da im se gleda kroz prste za neke sitnije, a nekad i krupnije nedostatke. Sada tehnički pregled za putničko vozilo mora da traje najmanje 30 minuta, dok su prije par godina pojedine stanice za pregled za taj vremenski period znale da obrade i nekoliko automobila.

I dok vozači razumiju potrebu za opravkom vitalnih sklopova, najviše negoduju kada ih sa pregleda vrate zbog neočekivanih nedostataka koje smatraju sitnicama.

"Obično ljudi nemaju prvu pomoć, sajlu za vuču, rezervne sijalice, dizalicu ili ključ za skidanje točka. Malo se i ljute i na nas i na zakon, ali mora se sve dovesti u red", kaže Žugić. Ipak, i dalje postoje prioriteti. Najbitnije stavke pregleda su kočioni sistem, sistem za upravljanje i gume, kod kojih dubina šare u ljetnjem periodu ne smije da bude ispod 1,6 mm. To potvrđuje i automehaničar Edin Šahović:

"U 90 odsto slučajeva automobili budu vraćeni zbog kočnica, najčešće zbog potrošenih diskova i doboša, cilindara ili sajli za ručnu kočnicu". Saobraćajni inženjer Bato Đurović smatra da je ovakva kontrola trebalo da bude uvedena i ranije, ali zamjera što se na tehničkom pregledu ne kontroliše i kvalitet ugrađenih djelova. "Tu dolazi do ugradnje nekih vitalnih djelova koji nemaju oznaku homolagacije. Oni su potencijalna opasnost za bezbjednost saobraćaja, jer se radi o vozilima invalidima. Ako na tehničkom pregledu vašeg vozila budu uočeni nedostaci, imate rok od 48 sati da ih otklonite. U suprotnom morate ponovo da platite troškove kompletnog pregleda, koji u prosjeku košta 15 eura.

Značajno usporen rad stanica

Sve to je donijelo i probleme. Neke stanice za tehnički pregled nijesu mogle sa se prilagode novim tehničkim propisima i gabaritima objekata i prilaznih saobraćajnica, pa su morale da obustave rad. Posljedica je značajno sporije obavljanje pregleda.

"Gužve su prilično velike. Nerijetko nam dolaze klijenti sa primorja, pregledi se zakazuju, pa su termini obično popunjeni za nekoliko dana unaprijed", kaže Radenko Damjanović.

Dakle, računajte da ako vam ne radi jedno poziciono svjetlo, na primjer, može da se desi da morate da čekate na dodatni pregled dodatnih desetak dana.

Galerija

Bonus video: