Crnogorski vozači kamiona se takmičili u ekonomičnoj vožnji

Vozači kamiona iz Crne Gore su u najnovijoj generaciji Volvo FH tegljača imali zadatak da ostvare što nižu potrošnju na ruti od 18 km.
594 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2014. 08:41h

Protekle sedmice je u Volvo kamionskom centru u Bandićima održano takmičenje u ekonomičnoj vožnji profesionalnih vozača kamiona pod nazivom “Drivers’ Fuel Challenge 2014”. Pred dvadesetak prijavljenih bio je zadatak da kružnu dionicu puta od 18 kilometara prevale za najviše 22 minuta i 30 sekundi, uz što nižu prosječnu potrošnju goriva.

Najbolji rezultat postigao je Saša Marković iz firme Lukana, koji je zadatu rutu prevalio za 21 minut 6 sekundi, uz prosječnu potrošnju od 29 l/100 km. Drugoplasirani Novak Vukadinović, iz kompanije Selišta Transport, vozio je 20 minuta 46 sekundi, uz prosječnu potrošnju od 30,1 litar, a treći, Husein Fejzić, vozač u kompaniji Forest, istu dionicu je vozio 20 minuta, 30 sekundi, uz prosječnu potrošnju od 30,3 litara.Svi učesnici ovogodišnjeg nadmetanja upravljali su identičnim vozilima: tegljačima iz nove generacije FH, sa Euro VI motorima od 500 KS i automatizovanim mjenjačem I-Shift, koji su vukli poluprikolice sa 18 tona tereta. Takmičenje u Crnoj Gori dio je kvalifikacionih nadmetanja koja se od marta do jula održavaju u državama članicama Volvoovog tržišta Srednja i Istočna Evropa.

Tokom kvalifikacija biraju se nacionalni prvaci – predstavnici na Regionalnom finalu u Slovačkoj, gdje se bira šampion takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge 2014 za tržište Srednja i istočna Evropa i odlučuje o dobitniku glavne nagrade – novog automobila Volvo S60. Završna faza regionalnog takmičenja održaće se 29. avgusta, na stazi Slovakia Ring u Bratislavi. Prva tri vozača, učesnika regionalnog finalnog nadmetanja predstavljaće tržište Srednje i Istočne Evrope na svjetskom superfinalu, 19. septembra 2014. u sjedištu Volvo kamionske korporacije, u Geteborgu, u Švedskoj.

Galerija

Bonus video: