Tojota RAV4 odlična i nakon 10 godina upotrebe

RAV4 druge generacije je jedan od najkvalitetnijih polovnih terenaca na tržištu, u servis ide samo na redovno održavanje, a vozi se kao putnički auto.
1919 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2014. 12:33h

Tojota RAV4 je od 1994. godine do danas prešao dug put od malog terenca za rekreaciju do velikog ozbiljnog porodičnog SUV-a. Fazu u koju je ušao početkom milenijuma obilježile su solidne terenske karakteristike, i dosta kompaktna, ali ipak gostoljubiva karoserija u kojoj su i na duže relacije mogle da se voze četiri osobe .

Ovakva kombinacija, uz visok rejting kvaliteta koji krasi Tojotine automobile, je vrlo primamljiva za ljude koji vode aktivan život, ali ne mogu sebi da priušte novi automobil. Zato smo se potrudili da nađemo odgovor na pitanje kakav je RAV4 druge generacije kao korišćeno vozilo?

RAV4 je te 2.000 godine stigao u privlačnom pakovanju, sportskiji nego ranije, sa luksuznom opremom, snažnim imidžom i robusnom izradom koja ga je često lansirala u vrh istraživanja kvaliteta polovnih automobila. To su nam potvrdili i u ovlašćenom servisu Tojota Podgorica, gdje nalazimo jedan RAV4 pančevačkih tablica čiji je vlasnik na proputovanju kroz Crnu Goru svratio na redovni servis.

“Ovaj RAV4 se pokazao kao veoma kvalitetno i izdržljivo vozilo, pa kod nas dolazi vrlo rijetko. Kod njega nema nekih specifičnih kvarova”kazao nam je Stevo Orlandić, servisni savjetnik u “Efel Motorsu”.

“Za ovaj model preporučujemo dizel motor 2.0 D4D, koji je serijski opremljen pogonom na sve točkove. Oko njega vlasnik neće imati bilo kakve glavobolje, osim redovnog održavanja i zamjene potrošnih djelova kao što su kočione pločice, diskovi, filteri, gumeni djelovi trapa i slično”. RAV4 II je imao verziju sa troje i sa petoro vrata, a u ponudi je bio i 1,8-litarski benzinac koji je imao samo pogon na prednje točkove.

Istražujući neke žalbe korisnika širom Evrope, pronašli smo neke kritike koje se odnose na rasklimanu plastiku na komandnoj tabli, ali kod konkretnog modela koji smo mi pregledali toga nije bilo. Tu su zatim i izvještaji da su se u pojedinim slučajevima palile lampice na instrument tabli kod benzinskih modela, što je pripisivano katalizatorima ili labavom poklopcu rezervoara.

Takođe, prednji diskovi se troše nešto brže, pa ih treba provjeravati redovno.

Auto Bild navodi i probleme sa ubrzanom potrošnjom kvačila kod turbodizel modela, pa bi bilo dobro da to posebno provjerite ako namjeravate da kupite jedan ovakav auto.

Što se tiče trapova, jedine uobičajene opravke su zamjena gumica na balans-štangli i eventualno stabilizatora, što nijesu neki veliki izdaci. Na primjer, zamjena pomenutih gumica sa djelovima košta 33 eura.

Pored toga, dovoljan je i vizuelni pregled podvozja da shvatite koliko je kvalitetno RAV4 odrađen u toj oblasti, a osmijeh na lice potencijalnog kupca će navući i činjenica da su svi sklopovi suvi kao barut – nigdje ni kapi ulja ili neke druge tečnosti – što je za jedan terenski automobil star preko 10 godina vrlo pohvalno.

Ako vam je važan i izgled, onda potražite modele nakon redizajna iz 2003, kada je automobil dobio nove farove, žmigavce, maglenke, branike, retrovizore, točkove...

Mana terenskog karaktera ovog vozila može da bude samo pretjerano ambiciozni vozač. RAV4 II nije namijenjen za pregrube terene, visina od tla je samo 170 mm, a zadnja osovina mu je dosta izložena spoljašnjim uticajima, pa pregledajte taj dio u potrazi za eventualnim oštećenjima. Takođe, provjerite kad je termin za naredni veliki servis, pošto je to prilično velika investicija koja će vam izbiti iz džepa oko 400 eura.

Kompaktni SUV automobili su vrlo popularni i na tržištu polovnih vozila, a RAV4 II je pri kupovini iz druge ruke sigurno jedna od najboljih opcija. Jedan je od najljepših i najlaganijih za vožnju, a nudi i visok nivo udobnosti. Cijena jeste nešto “jača”, od 6.000 eura naviše, ali ako tražite vozilo koje će zadovoljavati svakodnevne obaveze, a kojim biste malo istraživali i van asfalta, ova tojota je zaista dobar izbor.Povozan kao putnički auto

Kad je riječ o voznim karakteristikama, RAV4 sa početka 2000-ih se ponaša više kao putnički auto nego kao terenac, performanse turbodizelaša su izuzetne, upravljač dosta precizan, a vožnja vrlo udobna.

Enterijer je praktičan i robustan, sa lijepo oblikovanim prednjim sjedištima i zadnjim koja u nekim verzijama mogu da se pomjeraju naprijed-nazad za 15 cm. Dizelaš je i vrlo štedljiv, a u prosjeku možete da računate na potrošnju od oko 6,5 litara.Ulje u diferencijalu se mijenja na svakih 30.000 km

Redovni servis se preporučuje na 15.000 km ili nakon godinu dana. Fabrika preporučuje da se prilikom svakog drugog servisa (ili na svakih 30.000 km) mijenja ulje u diferencijalu (oko 20 eura sa uslugom) i kočiona tečnost (oko 30 eura).

“S obzirom da generalno nemamo gorivo sa kojim se možemo pohvaliti, ovaj model je potrebno preventivno održavati sa aditivima za čišćenje sistema ubrizgavanja dizel motora”, savjetuje Orlandić.

“Inače. elektronika je kod ovog vozila visokokvalitetna i tu nema nekih značajnijih problema, a što se tiče limarije, sve tojote su poznate kao besprekorne”.TroškovnikFilter vazduha: 26,14 € • Filter kabine: 14,40 € • Filter ulja: 19,95 € • Ulje (Motul 5w30, 5,9 l): 55,46 € • Kočione pločice prednje (par): 66.44 eura • Disk pločice zadnje (par) 53,38 € • Kočioni disk (par): 96,94 € • Ulje za diferencijal: 11,22 € • Set kvačila: 262,13 € • Gumica balans-štangle (par): 21.24 € • Stabilizator (par): 158,90 € • Prednji branik: 286,03 € • Prednja maska: 73,43 € • Far: 268,67 €

Galerija

Bonus video: