Italijanski stil za porodične svrhe: Fijat 500L

Enterijer je izuzetno prostran, a vješti dizajneri su učinili da ne liči na pećinu
5 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2014. 17:04h

Dosad smo ga samo gledali na vozu ili na šleperu kako u velikim povorkama ide ka barskoj luci, a zatim do odredišta širom svijeta, ali nedavno smo uspjeli da osjetimo i kakav je osjećaj voziti ga. Fijat 500L je automobil koji se proizvodi u nekadašnjoj Zastavinoj fabrici u Kragujevcu, i koji se uz subvencije vlade u Srbiji brzo nametnuo kao jedna od najprihvatljivijih opcija za porodične ljude sa ograničenim budžetom. Međutim, cijena ovog malog velikog fijata je i u Crnoj Gori vrlo konkurentna (bazni model košta 11.900 eura), pa smo malo detaljnije pokušali da ispitamo šta kupac dobija za uloženi novac.

Ukratko, ovo bi trebalo da bude savršen automobil za one koji su očarani dizajnom fijata 500, ali im je potrebno više prostora jer su već zasnovali porodicu i dobili djecu. Fijat 500L je zasnovan na potpuno novoj šasiji, koja će poslužiti i za mnogobrojne nove modele Fiat Krajzler grupacije. Ipak, glavni adut ovog automobila je to što mladim porodicama pruža puno stila i mogućnosti individualizacije, uz prostranost i praktične osobine koje su prioritet u ovoj klasi.

Spolja ćete naći dosta elemenata modernog fiće, ali i uočiti sličnosti sa Minijevim kantrimenom. Iako se radi o kompaktnom vozilu, njegov prtljažnik je veći nego kod većine hečbeka C-segmenta ( 411 l). Kada uđete unutra, oduševićete se količinom prostora, a da takav enterijer ne bi ličio na pećinu, pobrinuli su se vješti italijanski majstori dizajna koji su mu dali šmeka detaljima kao što su skoro četvrtasti "mesnati" volan. Prostora za sitnice ima dosta, što u otvorenim odjeljcima, što u duplim kasetama ispred suvozača. Možda malo fali centralna kaseta za veće stvari, a sitničari bi možda dodali da bi pregrade u vratima mogle da budu malo veće.

Testni model ima i touch-screen medijski i informacioni uređaj, što je dodatak koji daje i tehnološku crtu enterijeru. Ovaj ekran osjetljiv na dodir je lakše koristiti dok automobil stoji, a ostale kontrole su jednostavne za upotrebu.

Ulazak u 500L je lagan zadatak, a vidljivost je više nego dobra. Jedina sporna tačka su prednji nosači krova koji su zbog jačine strukture karoserije morali da budu široki, ali dizajneri su to riješili ugradnjom dodatnih prozora. Sjedišta pružaju dobru podršku tijelu, vrlo su udobna, a u testnom modelu se pomjeraju električnim. Zahvaljujući čvrstoj karoseriji i dobro podešenom ogibljenju, vozna svojstva su iznenađujuće dobra, mada u krivinama očekivano postoji naginjanje i kontrolisano podupravljanje kada pod većim gasom pokušate da prođete zavoj. Volan je vrlo lagan, možda i previše kada idete većim brzinama. Putnička kabina je solidno izolovana od buke, mada ponekad ima malo zviždanja vjetra oko dihtunga vrata pri velikim brzinama.

Fijat u fabrici u Kragujevcu inače primjenjuje sve svoje standarde, pa je 500L kvalitetom na nivou ostalih modela. Cijena dizelaša sa baznim paketom opreme je 13.900 eura.

Nije aždaja,ali malo troši

Fijat je 500L ponudio sa vrlo štedljivim motorima, ali u realnom svijetu 1,3-litarski dizel agregat pruža vjerovatno najbolju kombinaciju performansi i potrošnje. Od njega ne treba očekivati posebnu eksplozivnost, ali 85 konja sa ranom vučom karakterističnom za dizelaše omogućavaju prijatnu vožnju.

Potrošnja je impresivno mala, na otvorenom putu je u realnim uslovima sasvim normalno da 500L 1.3 Multijet troši 4 litra, dok pažljivijom vožnjom možete još da je spustite.

Galerija

Bonus video: