Teretna vozila: Nove tehnologije najveći izazov za mehaničare

Seminar pod nazivom “Osnove spojnica i njihovi specifični kvarovi”, organizovala je firma “Sincommerce” ,koja je ekskluzivni zastupnik Sahsa za naše tržište
397 pregleda 0 komentar(a)
Mirko Bevenja, Foto: Vesko Belojević
Mirko Bevenja, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.04.2014. 20:17h

“Najveći izazov sa kojim se srijeću mehaničari koji servisiraju teretna vozila je napredak tehnologije u ovom segmentu”, kazao nam je Mirko Bevenja, stručnjak iz oblasti sistema za prenos snage kompanije ZF Sahs (Sachs), koji je juče održao seminar za majstore iz Crne Gore.

Seminar pod nazivom “Osnove spojnica i njihovi specifični kvarovi”, organizovala je firma “Sincommerce” , koja je ekskluzivni zastupnik Sahsa za naše tržište, a na njemu je učestvovalo tridesetak mehaničara.

“U savremenim kamionima elektronika sve više uzima maha. Mada su vozila koja se voze u Crnoj Gori još zasnovana na klasičnim funkcijama, dolazak moderne tehnologije je neminovan, jer su sistemi poput automatizovanih i automatskih mjenjača u velikoj ekspanziji”, objašnjava Bevenja. “Tako samo uz pomoć dijagnostike možete da baždarite određene funkcije. Na primjer, ako promijenite set kvačila neophodno je dijagnostikom ukazati kompjuteru gdje su mu početne tačke pomoću kojih može da radi. Mi smo sad već kod Euro 6 norme. Oni koji se ne edukuju dovoljno brzo i ne oprilagođavaju, oni će polako početi da gube mušterije.”

“Mehaničari za kamione koji se ne edukuju dovoljno brzo i ne prilagođavaju, počeće da gubemušterije”, kaže stručnjak Sahsa.

On ističe da je najvažniji cilj seminara edukacija mehaničara, čime se izbjegava mogućnost da oni naprave grešku pri ugradnji, koja bi dovela do reklamacije od strane klijenata.

“Tu novac nije jedini razlog, jer mi određenu kvotu reklamacija opraštamo mehaničarima, ali smatramo da je vrlo bitan i renome kompanije, koji se potencijalno narušava zbog greške u ugradnji, iako je dio iz fabrike izašao potpuno ispravan”, kazo je Bevenja.

Tokom dijela seminara kome smo mi prisustvovali, stručnjak Sahsa je pojasnio mehaničarima kako da u odnosu na simptome što prije utvrde kvar, a eksperimantalnim putem pokazao je mehaničarima koliko je važno da se u sisteme hidraulike i kočnica sipa odgovarajuće ulje. On je stavio dvije iste gumice u dvije čašice, od kojih je u jednoj bilo mineralno ulje, a u drugoj kočiona tečnost. Nakon par sati na jednoj od gumica su se pokazali znakovi deformacija.

“Naravno da ne smije da se dogodi da mehaničar pogriješi u izboru ulja za neki od sistema, ali je takođe važno da mu ni jedna kap pogrešne tečnosti ne zaluta u sistem, jer dolazi do kontanminacije, koja nakon nekog vremena dovodi do kvara”, objasnio je Bevenja, koji je ovom prilikom pohvalio profesionalnost crnogorskog zatupnika, ali i tehničku pismenost i znanje mehaničara u teretnom programu.

Majstori za teretni programimaju priliku za usavršavanje

“Specijalizacija domaćih mehaničara je nekad bila problematična i skupa zbog toga što je trebalo da idu u inostranstvo na specijalizacije. Sada smo počeli sa organizacijom seminara u Crnoj Gori gdje će dolaziti inostrani predavači, pa će svi oni imati priliku da se usavrše za posao koji obavljaju”, kazao nam je Siniša Ivanović, direktor firme “Sincommerce”, koju je 1996. godine osnovao njegov otac Boro.

Ivanović

“Prije dvadesetak godina u Crnoj Gori je bio zastupljen samo, tada domaći vozni park, koji su sačinjavali kamioni FAP-a, TAM-a i Zastave, ali su polako počela da pristižu Mercedesova, Volvova i MAN-ova teretna vozila. Tada smo se i odlučili za saradnju sa premijum brendovima koji rade djelove za ovakve proizvođače, a Sahs je jedan od naših prvih partnera.”

“Ovo je prvi u nizu seminara koje planiramo da organizujemo u narednom periodu u saradnji i sa ostalim partnerima”, najavio je Ivanović.

Vozači da kreću prvom brzinom

Životni vijek kvačila prvenstveno zavisi od samog vozača i od namjene vozila, kazao nam je Bevenja.

“Stil vožnje može uveliko da doprinese ubrzanom habanju elemenata kvačila i u putničkom vozilu, a kamoli u teretnom gdje trpi veće sile i opterećenja”.

“Najkritičniji momenat je kretanje iz mjesta, kada bi vozač morao da krene prvom brzinom radi smanjenja opterećenja na kvačilo. Ima dosta vozača koji kreću iz drugog stepena prenosa, što je uz veliki broj startovanja iz mjesta, siguran recept za brzo trošenje i uništenje kvačila”, upozorava Bevenja.

“Kvačilo najduže traje kod linijskih teretnih vozila koja prelaze velike distance bez mnogo šaltovanja, i nemaju mnogo startovanja iz mjesta.

Bonus video: