Sitroen C5 na kontroli u servisu: Francuski njemac

Sitroen C5 je francuski auto koji ne samo što izgleda kao neki BMW, već je i kvalitet na visokom nivou, tvrde u specijalizovanom servisu "Knežević".
524 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2014. 14:19h

Sitroenovi automobili su uvijek sa sobom nosili dozu ekstravagancije. Međutim, ne i C5 koji se na tržištu pojavio 2008. godine. Automobil je rađen u njemačkom stilu, a dostigao je skoro i njemački kvalitet. Evo na šta treba da obratite pažnju ako kupujete C5.Šest godina nakon lansiranja, C5 i dalje zrači elegancijom i osjećajem kvaliteta. To se posebno odnosi na unutrašnjost, gdje je Sitroen odustao od svog ekstravagantnog pristupa i primijenio nešto konvencionalniji dizajn. Jedini izuzetak je fiksirani centralni dio volana na kome postoji previše tastera - kod C5 se okreće jedino obruč upravljača.

Sjedišta su vrlo udobna, a prostora i naprijed i pozadi ima dovoljno. Da bi privukao poslovne ljude, Sitroen je određene verzije C5 opremio svojim čuvenim hidropneumatskim oslanjanjem koje donosi vrhunsku udobnost na dužim putovanjima. I baš tu leži opasnost od povećanih izdataka za kupca polovnog C5, kazali su nam u specijalizovanom servisu za vozila PSA grupacije - PSC “Knežević”.

“Ako žele da potencijalne troškove svedu na minimum, kupci polovnog Sitroena C5 bi trebalo da izbjegnu modele opremljene hidropneumatskim vješanjem”, kazao nam je Željko Knežević, glavni majstor i vlasnik servisa.

“Mada se radi o provjerenom sklopu, kod starijih vozila koja često dolaze na naše tržište, dešava se da dođe do problema koji se manifestuju curenjem hidrauličkog ulja. Kod takvih modela, nakon 200.000 km treba prekontrolisati takozvane 'bombe', da li ogibljenje funkcioniše propisno, pušta li sistem ulje...”

Knežević kaže da je najbolji izbor dvolitarski dizel motor, koji je našao široku primjenu kod i kod Pežoovih modela.“Naša preporuka je 2.0 Hdi motor od 140 KS, jer bolje vuče školjku od 1.6 HDi, pouzdan je i snažan. Verzija od 163 KS, uvedena 2009. godine, serijski dolazi sa hidropneumatskim vješanjem, pa takav auto treba dodatno provjeriti”, kazao je on. Pažnju treba obratiti, pogotovo kod uvezenih automobila, na regulator visine koji je smješten između zadnjih točkova. Ovaj uređaj se od soli i rizle često ošteti, pa je neophodna zamjena, kažu u servisu.

"C5 nema problema sa elektronikom. Za razliku od prvih serija modela pežoa 407 na čijoj platformi je C5 zasnovan, koji je imao problema sa displejom u kabini, kod Sitroenovog modela je to ispravljeno”, kaže Željko Knežević.“U svakom slučaju, preporučujemo kupcima da prije kupovine dođu sa vozilom u naš servis, jer je pregled besplatan. Najčešće se radi o vozilima koja su prešla veliku kilometražu, što sa sobom nosi veliki rizik. Zato kod 90 odsto vozila mora odmah da se uradi veliki servis jer je servisna istorija nepouzdana", objašnjava Knežević. Ahilove jabučice

Bolna tačka podvozja sitroena C5 su jabučice na prednjem trapu, takozvane “šape”, koje drže kompletan stožer amortizera.

"Kod Pežoovih i Sitroenovih automobila je nezgodno što, kada stradaju jabučice, mora da se mijenja komletan sklop. Pošto je to dosta skupa investicija za vlasnika, mi možemo efikasno i da ih repariramo, tako što ubacujemo specijalnu čauru (piksnu). Na taj način otklanjamo problem i pomažemo vlasniku da izbjegne veliki trošak.

Uobičajena posljedica vožnje po našim putevima koji i dalje nijesu ni blizu savršenstvu, je oštećenje stabilizatora, ali to nije posebno veliki finansijski izdatak. Evropski auto klubovi kao mogući problem navode i gubitak ulja iz motora i mjenjača, pa za svaki slučaj obratite pažnju da li ispod vozila ima mrlja od ulja. Svježe opran motor takođe može da ukaže da je neko pokušao da prikrije problem.

Galerija

Bonus video: