Tojota kažnjena sa 1,2 milijarde dolara zbog greške iz 2009.

Američki organi su donijeli konačnu presudu japanskom proizvođaču, iako su stručnjaci svojevremeno utvrdili da su automobili bili tehnički ispravni.
0 komentar(a)
Tojota natpis, Foto: Nbcnews.com
Tojota natpis, Foto: Nbcnews.com
Ažurirano: 21.03.2014. 15:38h

Presuđeno je! Tojota će morati da plati 1,2 milijarde američkih dolara za neblagovremenu reakciju povodom opoziva 2009. godine, što je najveća globa kojom je kažnjen neki proizvođač automobila.Istražni organi u SAD su tokom 4 godine istrage utvrdili da je Tojota krila od zvaničnika Vlade i klijenata grešku koja je bila uzrok nekontrolisanog ubrzavanja kod nekoliko modela.“Opoziv možda može da naruši reputaciju kompanije, ali kada obmanjujete kupce onda ta šteta može da bude mnogo trajnija”, istakli su američki organi gonjenja.Oko afere iznenadnog ubrzavanja postoje kontroverze, jer su stručnjaci utvrdili da kod Tojotinih automobila nije postojala greška koja bi izazvala ovakve posljedice.

Podsjećamo, u vrijeme kada se događao slučaj "ubrzavanje", američki automobilski gigant Dženeral Motors je bio na koljenima, a da država nije pomogla, danas ne bi postojao.

Bonus video: