Sistem prepoznaje emocije i gasi auto ako je vozač bijesan

Naučnici su algoritam naučili da “iščita” emocije na ljudskim licima, a u svemu tome pomogle su im fotografije i videi koji održavaju različita emotivna stanja
50 pregleda 1 komentar(a)
bijes, Foto: Awakeningmovement.org
bijes, Foto: Awakeningmovement.org
Ažurirano: 18.03.2014. 14:10h

Inženjeri kompanije Peugeot Citroen u saradnji sa naučnicima sa švacarskog univerziteta EPHL testiraju sistem koji se sastoji od infracrvene kamere ugrađene u volan automobila, a računarski algoritam iz slike koju snima porepoznaje emocije vozača u realnom vremenu.

Naučnici su algoritam naučili da “iščita” emocije na ljudskim licima, a u svemu tome pomogle su im fotografije i videi koji održavaju različita emotivna stanja. Sada njihov sistem može da prepozna dvije emocije - ljutnju i gađenje. Testiranja se obavljaju u zatvorenom, ali i u jednom od modela Peugeot Citroena u gradskoj vožnji.

Ovakav sistem bi u budućnosti mogao da bude vrlo koristan, a osim u automobilima svoju budućnost bi mogao da doživi i u video igrama. Na primjer, igra bi se prilagođavala emocijama igrača, dok bi kod automobila sistem koji upravlja vozilom mogao da odbije da uopšte pokrenete automobil jer je kod vozača prepoznao bijes, ljutnju ili očaj, ili bi mogao da samo automatski ograniči brzinu ukoliko ako prepozna da je vozač prepun euforije prema drugim učesnicima u saobraćaju.

Bonus video: