"Vijesti" na sajmu u Ženevi: Mali automobili najveće zvijezde

Od noviteta izloženih na sajmu, najviše uticaja na tržište će imati gradska vozila A segmenta koji su predstavljeni u velikom broju.
171 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2014. 11:36h

Sajam automobila u Ženevi, 84. izdanje ove manifestacije, otvoren je prošle sedmice, i predstavlja mjesto gdje i male stvari poprimaju mnogo veće dimenzije. Na primjer, direktor nekog od proizvođača koji ovdje nastupaju će vas, da ne trepne okom, ubjeđivati da najnoviji model njegove kompanije redefiniše kompletno iskustvo vožnje, a zapravo se radi o restilizaciji koja je donijela samo blagu promjenu u izgledu farova.

I pored nekih "drumskih zvijeri" koje su se pojavile na sajmu, za našu ekipu, kao i za mnoge posjetioce, zvijezde ovogodišnjeg ženevskog salona su mali automobili.

Razlog je jednostavan. Ovi mališani su jedino što većina kupaca u ovom trenutku može sebi da priušti, i dobar su odraz posrnule evropske automobilske industrije. Finansijska kriza i posljedice koje je ona ostavila na ekonomiju Starog kontinenta rezultirala je da prošle godine bude prodato 12 miliona novih automobila, što je skoro tri miliona manje od perioda prije krize. Da ne pominjemo situaciju na našem tržištu, gdje je prošle godine isporučeno svega nešto više od 2.000 novih automobila.Ali raspoloženje u Ženevi donosi neke nagovještaje da je dno dotaknuto, i da tržište, iako vrlo sporo, ponovo kreće uzlaznom putanjom. A automobili koji bi mogli da doprinesu povećanju prodajnih rezultata sa ovog salona su upravo pomenuti gradski automobili koje izlažu Mazda, Pežo, Suzuki, Sitroen, Tojota, Reno i Folksvagen.

Novi pežo 108, tojota ajgo, sitroen C1 i treća generacija reno tvinga sasvim odgovaraju vremenu u kome živimo. Na putu je i nova mazda 2, koja je prikazana u koncept verziji, ali koja će se uskoro naći i na našim ulicama. Svi ovi mali automobili pružaju zabavu u vožnji po pristupačnoj cijeni. Ono što je takođe vrlo značajno je to što im je dizajn vrlo svjež, pa tako tvingo ima motor u zadnjem dijelu. Potrošnja goriva ovakvih vozila, sa majušnim, ali agilnim motorima je takođe fenomenalna. Sa druge strane, oni su i fabrikama najpogodniji za razvoj, u vrijeme kada su tanke sa raspoloživim kapitalom.

Većina ovih vozila su rezultat međuosbne saradnje između kompanija koje na ovaj način smanjuju troškove u vrlo konkurentnom segmentu na tržištu. Reno je tvinga, čija prodaja počinje tokom godine radio zajedno sa Dajmlerovom divizijom Smart, koja tek treba da predstavi svog predstavnika. Ovi automobili će imati iste motore, platformu i još dosta toga ispod lima, ali će izgledati potpuno drugačije. Tojotina saradnja sa PSA je takođe izrodila tri različita vozila, a jedino će mazda 2 da bude potpuno originalna.

Proizvođači se nadaju da će mali automobili podstaći vozače plitkih džepova da se odluče da ulože u novi auto, i tako izvuku evropsku auto-industriju iz kanala. Veliki teret za ove mališane, ali među 160 premijera koje ćete vidjeti u halama Palexpo centra, čini se da su jedino oni sposobni za to.

Galerija

Bonus video: