Sajam automobila u Ženevi: Prvi utisci sa lica mjesta

Izložba četvorotočkaša se zvanično otvara sjutra, ali naša ekipa je već u halama Palexpo centra.
156 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2014. 14:52h

Sajam automobila u Ženevi, 84. izdanje ove manifestacije, sjutra se otvara za posjetioce.

Ipak, po običaju, organizatori su omogućili predstavnicima medija da prvi vide najnovija dostignuća autoindustrije. Naša ekipa je na licu mjesta i narednih par dana ćemo vas upoznati sa najzanimljivijim novitetima.

I pored toga što su ovdje neke zvjerke poput novog Meklarena 650S i Lamborgini Hurakana, glavno njesto na pozornici ipak pripada malim automobilima.

Francusko-japanski trio koji čine Pežo 108, Sitroen C1 i Tojota Ajgo su skrenuli veliku pažnju. I dok smo dva francuska modela imali priliku da vidimo ranije putem zvaničnih fotografija, ovdje prvi put vidimo japanskog predstavnika.

Neka nam Francuzi oproste, ali za razliku od njihovih dizajnera koji su se uveliko oslonili na Fijat 500, Ajgo ima najoriginalniji dizajn.

Mali italijan je bio inspiracija i Renoovim stilistima, ali njihov model Tvingo u svakom slučaju ima više karaktera od svog prethodnika. Ako ni zbog čega drugog onda zbog pozadi smještenog motora.

Velika zvijezda salona je Mazda Hazumi. Iako se radi o konceptu, Mazda je pokazala da će uskoro nova Mazda 2 da stvori konkurenciji veliku glavobolju.

Nisan je redizajnirao model Juke, mada je to uradio sa velikim oprezom, što je jasno po tome što je i iskusnom oku teško da uoči razlike.

Još jedna ekskluziva koju ovdje možete da vidite je novi Audi TT. I pored toga što nije značajno mijenjao izgled svog sportiste, njemački proizvođač ga je unaprijedio u svim oblastima. Opel je predstavio najsnažniju verziju Astre u istoriji, mode Extreme sa 300KS.

Iz grupe koncept automobila izdvojili bismo Folksvagenov terenac, Subaru Viziv,

Naravno, moramo pomenuti i Ferari Kaliforniju T, prvi auto iz Maranela sa turbomotorom, čime se jasno stavlja do znanja koliko ova firma drži do veze sa Formulom 1, gdje se od ove godine koriste turboagregati.

Naravno, uz sav ovaj lim, izlagači su malo života na svoje štandove unijeli angažovanjem atraktivnih hostesa.

Sajam je otvoren do 16. marta, a organizatori kažu da se očekuje oko 700.000 posjetilaca.

Galerija

Bonus video: