Rezervni djelovi nekad bolji od prvougrađenih

Kompanija Vulf Gartner je u asortiman rezervnih autodjelova svog brenda Meyle uvela ekskluzivnu HD liniju proizvoda
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2014. 18:51h

Sve kraći ciklusi tehničkog razvoja novih automobila, kao i neophodnost smanjenja troškova i uštede materijala, razlozi su zbog kojih proizvođači u nekim slučajevima odustaju od najboljeg rješenja za u odabiru neke komponente.

To potvrđuje i sve veći broj opoziva, kao i prerano trošenje ili kvar na djelovima iz prve ugradnje.

To je prepoznala kompanija Vulf Gartner i u asortiman rezervnih autodjelova svog brenda Meyle uvela ekskluzivnu HD liniju proizvoda.

Suština ovih djelova je sažeta u njihovoj oznaci (High Durability - dug vijek trajanja), a koliko su u kompaniji sigurni u njihov kvalitet pokazuje činjenica da daju četvorogodišnju garanciju. Kako se Meyle HD djelovi razvijaju i izrađuju, i po čemu se razlikuju od običnih djelova?

“Ovi djelovi su drugačije konstrukcije od svih drugih na tržištu”, tvrdi Mladan Cvijanović, menadžer prodaje koji je iz sjedišta kompanije u Hamburgu došao da održi seminar za automehaničare koji je organizovao distributer ovih djelova u Crnoj Gori, firma Castellana.

Mladan Cvijanović

“Mi od mehaničara, organizacija za tehničku kontrolu i stručne štampe dobijamo informacije o tome koji djelovi imaju neke tipične slabosti, koje se ne mogu primijetiti prije nego što auto izađe na ulicu. Onda to analiziramo, često ugradimo kameru i posmatramo zašto baš taj dio trpi opterećenje, a na kraju u laboratoriji simuliramo tu istu silu i na osnovu toga dorađujemo konstrukciju tog dijela”, kaže Cvijanović.

“Na primjer, ovdje imamo jednu čauru koja se brzo habala. To smo riješili ubacivanjem konusa unutar nje, čime se sila raspoređuje, tako da postaje daleko dugotrajnija. Jednostavno, ali efikasno rješenje. Sa druge strane, kod nekih komlikovanih zahvata, do solucije dolazimo u saradnji sa tehničkim institutima u Njemačkoj.”

Meyle se tokom 50 godina duge istorije specijalizovao za podvozje, pa na ovu oblast stavlja poseban naglasak. Zato je Cvijanović pokazao razliku između stabilizatora iz prve ugradnje i HD dijela.

“Šipke su deblje, a prečnik kugle u zglobu je kod HD dijela znatno veći, što je presudno za veću nosivost i izdržljivost. Posebno smo ponosni na klip-on dizajn kućišta, koji smo sami razvili.”

“Vodite računa o kvalitetu rezervnih djelova koje ugrađujete, jer je dvostruka ugradnja nekvalitetnih djelova uvijek skuplja nego jedna ugradnja kvalitetnog dijela

Cvijanović je razgovor završio jednom poukom za vozače: “Vodite računa o kvalitetu rezervnih djelova koje ugrađujete, jer je dvostruka ugradnja nekvalitetnih djelova uvijek skuplja nego jedna ugradnja kvalitetnog dijela".

Čekić više nije prikladan alat

Cilj seminara koji je vodio Cvijanović je edukacija mehaničara o novim načinima ugradnje djelova.

“Konstrukcija djelova se brzo mijenja, jer se modeli automobila brzo smjenjuju. Ovdje smo pokazali majstorima glavčinu druge generacije koja se više ne može navlačiti čekićem na rukavac, kao ranije kada su ležaj i glavčina bili odvojeni. Ako bi tu “tehniku” primijenili kod ove nove glavčine, kugle unutar nje bi sigurno stradale. Zato je sada potreban poseban alat za uvlačenje ležaja u rukavac.

Takođe, preporučujemo vozačima i mehaničarima da ne zanemaruju vrstu antifriza. Što bi rekao jedan moj kolega inženjer, najgore što se moglo desiti je što je ova tečnost nazvana antifriz, jer je danas najbitnije podići tačku ključanja zbog povećanja radne temperature kod modernih motora.”

Galerija

Bonus video: