Šta da očekujete od polovnog Sitroena C4

Iza relativno povoljne cijene francuskog kompakta ne krije se neki ozbiljniji nedostatak, a preporuka je dizel motor sa 90 KS
244 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2014. 18:01h

Sitroenovi dizajneri su odradili hrabar posao kada su na jesen 2005. na tržište izbacili kompaktni model C4. Auto koji se nametnuo naprednim dizajnom, danas je kao korišćeno vozilo dostupan i široj populaciji kupaca kod nas. Da li se iza dosta niske cijene ovog francuskog kicoša kriju neki ozbiljniji nedostaci, koji bi kasnije zagorčali život novom vlasniku, provjerili smo kod kompetentnih stručnjaka.

“Sitron C4 je brat blizanac pežoa 307, ali sa jednom bitnom prednošću”, kaže Slobodan Popović iz servisa “Knežević”. “Naime, iako je on mehanički identičan kao 307, zbog politike PSA grupacije po kojoj Sitroenovi modeli izlaze godinu kasnije od Pežoovih, kod njega su inženjeri uspjeli da neutrališu neke elektronske boljke koje su mučile prvu generaciju 307-ice.”

Troškovi održavanja su identični kao kod Pežoovog kompakta, što znači da su dosta skromni, a jedine razlike su u djelovima limarije i svjetlosnim grupama.

“Naša preporuka za one koji žele najniže moguće troškove održavanja i izuzetno povoljnu potrošnju je model sa 1.6 Hdi dizel motorom od 90 KS. Njegov mjenjač ima fiksni, a ne plivajući zamajac, i nema filter čestica (FAP filter), koji su potencijalni izvori većih izdataka kod polovnih vozila. Naravno, ne treba isključiti isti motor u verziji od 110 konja, jer ima bolje performanse i čak manju potrošnju, ali je u tom slučaju kod mehaničara potrebno provjeriti stanje pomenutih djelova."

Popović ističe da se 1.6 HDi motor mora dobro paziti sa uljem, a zvečanje koje ćete možda čuti iz prostora motora kad auto dostigne 150.000 km je znak da su se istegli lančanici i lanac, pa treba promijeniti lanac i natezače, što košta 230 eura.

Benzinci više troše, ali troškovi održavanja su vrlo mali. Kod 1.6 16V modela svjećice se mijenjaju nakon 30.000 km.

Trapovi su dosta robusni i vrlo rijetko strada bilo što osim potrošnih djelova kao što su stabilizatori i čaure viljuške, možda ponekad jabučica nakon većeg broja kilometara.

"Čak i kao taksi vozilo C4 bez većih problema pređe ogromnu kilometražu bez oštećenja na sistemu oslanjanja", kaže Popović i dodaje da se prednje kočione pločice u prosjeku mijenjaju svakih 30.000 km, a zadnje na oko 40-50 hiljada.

C4 je i unutra radikalno drugačiji od konkurencije, sa fiksnim središtem volana i digitalnom instrument tablom. Kabina se zbog kosih bokova čini manjom, a prtljažnik nije najveći u klasi.

Najčešći razlozi za žalbe koje su vozači u Evropi isticali su česta zamjena sijalica u farovima i pohabanost kočionih diskova nakon 100.000 km. Na nekim primjercima su prijavljene i sitnije greške na elektronici koje se tiču limitera brzine i tempomata.

C4 je i unutra radikalno drugačiji od konkurencije, sa fiksnim središtem volana i digitalnom instrument tablom

Ipak, tvrdnje majstora iz servisa “Knežević”, potkrepljuje i izvještaj njemačkog automobilskog kluba ADAC, u kome se navodi da “C4 nema ozbiljnijih slabosti”, pa ovaj automobil može da bude vrlo dobar izbor u ovoj klasi, naročito zbog toga što je na tržištu polovnjaka značajno jeftiniji od golfa.

“Knežević” nadoknađuje nedostatak ovlašćenog servisa

“Vlasnici Sitroenovih vozila u Crnoj Gori ne treba da brinu za održavanje svojih automobila, pošto u našem servisu mogu da dobiju kompletan stručni servis po najvišim standardima, kao i originalne rezervne djelove”, poručuje Željko Knežević, vlasnik servisa PSC “Knežević”. “Jedino što još ne možemo da obezbijedimo su besplatni djelovi u garantnom roku, ali pregovaramo i o tome.”

Servis koji je tokom preko 40 godina rada na Pežoovim automobilima stekao visoku reputaciju i povjerenje klijenata, bez problema može da prenese ta iskustva na sitroene, jer se radi o vozilima iste grupacije PSA, koji imaju potpuno istu mehaniku i elektroniku.

“Ljudi već počinju da prepoznaju kvalitet usluge koji nudimo, pa se interesovanje iz dana u dan”, kaže Željko Knežević.

Troškovnik - Sitroen C4 1.6 HDi 90 KS

  • Filter ulja: 10€
  • Filter vazduha: 16€
  • Filter klime: 19€
  • Filter nafte: 40€
  • Kočione pločice prednje/zadnje: 50/40€
  • Kočioni diskovi prednji: 102 €
  • Stabilizator: 30€
  • Jabučica 21€
  • Branik prednji: 311€
  • Far: 177€
  • Blatobran: 119€
  • Godišnja registracija: oko 230€

Galerija

Bonus video: