Najneobičnije vozilo u ponudi Minija: "Nije normalan"

Sedmi član porodice Mini stvoren je da mlađoj populaciji ponudi specifičan stil i dosta zabave
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2014. 19:56h

“Not normal” je moto kojim Mini naglašava osobenost svojih automobila, a ako je ijedan od članova porodice neobičan onda je to sigurno pejsmen (Paceman), koga smo nedavno probali na testnim vožnjama u Bavarskoj i Austriji.

Da bi svima bilo jasno ko je predvodnik (paceman - onaj koji drži ritam) uspješne neobične porodice, natpis je krupnim slovima istaknut na pozadini modela.

Mini pejsmen je i formom i suštinom predodređen da bude sportski krosover kupe. Ovaj automobil nije samo kantrimen sa parom vrata manje, već predstavlja dinamični SUV kod koga se krov spušta prema pozadini u stilu rendž rovera evok. Horizontalne svjetlosne grupe na zadnjem dijelu vozila su još jedna unikatna osobina u Mini porodici, koja ga dodatno izdvaja od braće i sestara.

Unutrašnjost je specifična po centralnoj šini koja se proteže od komandne table sve do naslona zadnjih sjedišta, na kojoj su smješteni odjeljci za čaše i držač za mobilni telefon.

Dizajneri su odlično iskoristili veliki krug brzinomjera smještenog na sredini komandne table - kod testnog modela tu je veliki displej za navigaciju. Kvalitet završne obrade i materijala zadovoljava status premijum automobila. Sa dužinom od 4,1 metar, automobil je prilično prostran i ima solidan prtljažnik čija se zapremina kreće od 330 do 1.080 litara. Kabina je dovoljno velika da se u njoj ugodno osjećaju četiri odrasle osobe.

Pod haubom testnog modela je 1,6 l dizelaš sa 112 i 270 Nm, dovoljno snažan da pokaže sportski karakter pejsmena, a da istovremeno potrošnju goriva održi vrlo niskom - auto je na testu trošio 5,5 litara. Performanse su više nego zadovoljavajuće za jedan krosover.

Struktura vozila je još čvršća nego kod kantrimena, pa je pejsmen stabilniji i povozniji od svog porodično orijentisanog brata, a ALL4 garantuje odlične sposobnosti po snijegu i blatu.

U pejsmenu su zabava i status drugačijeg zagarantovani, a ako ove stvari želite u pakovanju kakvo smo mi testirali, to će vas koštati 26.500 eura, koliko pejsmen kuper D ALL4 košta u Crnoj Gori.

Tehnički podaci

  • Motor: Turbodizel, 4 cilindra
  • Zapremina: 1.598 cm3
  • Snaga: 112 KS @ 4.000 o/min
  • Obrtni moment: 270 Nm @ 1.750-2.250 o/min
  • Mjenjač: 6-stepeni manuelni
  • Pogon: Na sve točkove; D/Š/V: 4.110/1.786/1.519 mm
  • Međuosovinski razmak: 2.596 mm
  • Prtljažnik: 331 l; 0-100 km/h: 11,5 s
  • Maks. brzina 182 km/h
  • Potrošnja: 4,9 l/100 km

Bonus video: