Kija Sid SW: Karavan sportskog izgleda sa ogromnim prtljažnikom

Karavanska verzija Sida nudi atraktivan izgled i prostranu unutrašnjost kojom može da parira svim konkurentima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2014. 11:18h

Pošto su krosoveri i MPV automobili trenutno u vrhuncu popularnosti, klasični karavani su pomalo gurnuti u grugi plan. Ali njihova jednostavna koncepcija, kada se dobro realizuje, može itekako da ima smisla.

Tako su rezonovali i u Kiji, pa su nakon atraktivnog hečbek modela Sid (Cee’d) izbacili i karavansku verziju. Ona je odnedavno dostupna i na našem tržištu, i to po vrlo povoljnoj cijeni kada je ovaj segment u pitanju, pa smo odlučili da vam prenesemo malo više realnih utisaka u odnosu na ono što možete da pročitate u fabričkoj brošuri.

Ova verzija Sida, koju Kija naziva sportsvegon, je nešto skuplja, samo malo manje atraktivna, i mnogo prostranija od hečbeka. U odnosu na prošlu generaciju sida SW, novi model je niži i uži, i izgleda više kao produženi kupe nego kao klasični kutijasti karavan, posebno kada se gleda iz profila.

Prednji dio je zaista ubjedljiv zbog sada već prepoznatljive maske “tigrova njuška”, dok je pozadina nešto manje atraktivna, ali ipak dobro ukomponovana sa ostatkom vozila.Pošto je suština karavana prije svega prostor u prtljažniku, krenućemo sa tog kraja. Kada se podignu peta vrata, dobija se širok i praktičan pristup gepeku koji svojom veličinom i funkcionalnošću postavlja standarde u klasi.

Sa 528 litara osnovne zapremine, prtljažnik ove verzije je 148 l veći nego kod hečbeka, i u samom je vrhu u segmentu (veći gepek ima samo VW golf variant – 606 litara). Maksimalna zapremina se može podići na 1.642 litra obaranjem naslona zadnjih sjedišta, a tako se može dobiti i ravan pod, ali računajte da ćete u tom slučaju morati da pomjerate sjedalni dio siceva.

Veliki kvalitet prtljažniku daju i skriveni odjeljci i pregrade ispod podnice. Sve verzije imaju i kukice za mrežu i utičnice od 12V u gepeku, kao i krovne nosače.U ponudi na našem tržištu je pet paketa opreme, a već u osnovnom kupac dobija klima uređaj, električne podizače, šest vazdušnih jastuka, ABS i kontrolu stabilnosti ESC uz dodatne sisteme bezbjednosti, upravljač podesiv po visini i dubini, radio/CD/MP3, USB, AUX i iPod priključak...

Bez obzira za koji paket opreme da se odlučite, bićete impresionirani kvalitetom unutrašnjosti. Po atraktivnom dizajnu i jednostavnosti upotrebe, Sid može da se ravna sa svim konkurentima. U kabini takođe ima i dosta prostora, a čak ni natprosječno visoki putnici na zadnjim sjedištima neće imati poteškoća sa koljenima i glavom.

Mada ni najskuplja verzija, sid SW 1.6 CRDi Ex Style, nije pretjerano skupa (18.590 eura), možda najracionalniji izbor predstavljaju prvi ili drugi paket opreme, kombinovani sa benzincem ili dizelašem zapremine 1,4 litra (prvi 100 KS, drugi 90 KS). Oba motora sasvim solidno odrađuju posao, a uz osnovni paket LX Fun Plus, akcijska cijena benzinca kod “Kia Montenegro” je 13.090 eura, a dizelaš košta 14.890 eura.

TEHNIČKI PODACI: Kia Ceed SW 1.4

Tip motora.....Benzinski, 4 cilindraZapremina.....1.396 cm3Maksimalna snaga.....100 KS pri 5.500 o/minObrtni moment.....137 Nm pri 4.200 o/minMaksimalna brzina.....182 km/hUbrzanje 0 - 100 km/h.....12,8Dužina/širina/visina.....4.505/1.780/1.485 mmMeđuosovinsko rastojanje.....2.650 mmMasa praznog vozila.....1.308 kgPrtljažni prostor.....528/1.642 lRezervoar.....53 lPotrošnja.....6,5 l/100 km

Bonus video: