Ferari Kalifornija T: Turbo veza sa Formulom 1

Prekretnica u razvoju firme iz Maranela je novi turbo V8 motor, kod koga su primijenjena neka rješenja iz najelitnijeg autosporta na planeti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2014. 11:11h

Ferari Kalifornija T (California T) je ime novog modela koji će firma iz Maranela da prikaže javnosti na salonu automobila u Ženevi narednog mjeseca. Riječ je o nešto temeljnijem, prije svega tehničkom, redizajnu kabrio modela sa 2+2 koncepcijom sjedišta, koji je od 2008 u ponudi italijanske kompanije.

Glavni “trik” je u motoru, koji će biti jedna od prekretnica za “propetog konjića”.

Novi turbo V8 (od čega i potiče oznaka T) pokazuje vezu sa Formulom 1. Radi se o V8 agregatu sa superpunjačem koji je ekskluzivno rađen za Ferari, i ne treba ga miješati sa turbo V8 mašinom iz Maseratija.

Ne samo zbog različite zapremine (3.799 cm3 kod Maseratija, 3855 cm3 za Ferari) već i zbog seta tehničkih izmjena, zbog kojih u Ferariju ponosno ističu: "Potpuno novi motor, sa odzivom na gas i zvukom koji ga čine uzbudljivim kao ni jedan turbo motor do sada."

V8 je opremljen sistemom direktnog ubruzgavanja, postavljen je centralno naprijed, i proizvodi 560 konjskih snaga pri 7.500 obrtaja (specifična snaga od 145 KS/l je najbolji rezultat u klasi) i obrtni moment od 755 Nm.Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje samo 3,6 sekundi, a maksimalna brzina je 316 km/h.Ono što je vrlo bitno, neće biti takozvane turbo rupe. Ferari navodi da su ovaj efekat odloženog odziva na gas u niskim obrtajima izbjegli, pa se motor ponaša kao atmosferski, s tim da ima manju zapreminu.

Ipak, Ferari se nije odlučio za turbo tek tako, već da bi se prilagodio novim zahtjevima po pitanju emisije CO2. U poređenju sa prethodnim atmosferskim agregatom potrošnja je pala za 15%, dok je snaga povećana za 70 KS, a obrtni moment za čak 49%. Emisija CO2 je smanjena na 250 g/km.Kod V8 turbomotora u Kaliforniji T su primijenjena neka rješenja iz F1 bolida kao što je tvin skrol turbina sa malom inercijom koja omogućava brzi odziv na gas. Zvuk turbomotora neće razočarati, tvrde u Ferariju. To su postigli pedantnim dizajnom i upotrebom specijalnih proizvodnih tehnika za ključne komponente. Motor proizvodi moćan, uzbudljiv zvuk i u fazi usisa i izduva, i pojačava se kako raste broj obrtaja. U Ferariju kažu da je ovo prvi put da je neko uspio da ostvari ovakav rezultat sa turbopunjenim agregatom.

Kalifornija T se odlikuje i odličnom voznom dinamikom, zahvaljujući poboljšanom odzivu volana, što je zasluga nove glave upravljača i setapa ogibljenja. Nove opruge i najnovija generacija Magnaride amortizera (50% brži odziv), u kombinaciji sa mjeračima bočnih ubrzanja, smanjuju naginjanje karoserije i donose preciznije upravljanje, a istovremeno zadržavaju udobnost. Slika je kompletirana najnovijom verzijom F1-Trac sistema kontrole trakcije, koja obezbjeđuje maksimlano ubrzanje na izlasku iz krivine.

Karbonsko-keramički kočioni sistem CCM3, sa novim diskovima i pločicama, i integrisanim sistemom ESP 8.0 premium, sposobne su da zaustave automobil sa brzine od 100 km/h za samo 34 metra.Inače, dimenzije Ferari Kalifornije T su ostale iste, ali je rađeno na estetici. Tajo su bokovi inspirisani modelom 250 Testa Rossa, a pozadi je ugrađen novi difuzor sa tri peraja.

Novost u unutrašnjosti je uređaj Turbo Performance Engineer (TPE), koji preko digitalnog displeja na sredini komandne table vozaču sugeriše kako najbolje da iskoristi performanse superpunjenog V8 agregata. Tu je i novi informativno-zabavni sistem sa ekranom visoke rezolucije od 6,5 inča, kojim može da se upravlja dodirom po displeju ili putem kontrolera.

Naravno, Kalifornija je zadržala svoj prepoznatljivi metalni sklopivi krov, koji za 14 sekundi transformiše vozilo iz kupea u kabriolet.U početku će da budu dostupne dvije boje karoserije, nova “crvena California”, i “plava California”.Cijena još nije precizirana. Aktuelni model košta 180.000 eura, ali bi zbog novog motora redizajnirana verzija trebalo da bude skuplja.Tehnički podaci - Ferari Kalifornija TMOTORTip..........Benzinski V8 – 90°, turbo, direktno ubrizgavanje Zapremina..........3855 cm3Snaga..........560 KS pri 7.500 o/minObrtni moment..........755 Nm pri 4.750 o/minDIMENZIJE I MASEDužina..........4.570 mmŠirina..........1.910 mmVisina..........1.322 mmTežina..........1.625 kgRaspodjela težine..........47% naprijed - 53 % pozadiPERFORMANSEMaksimalna brzina..........316 km/hUbrzanje 0-100 km/h..........3,6 sPotrošnja..........10.5 l/100 kmEmisija CO2..........250 g / km

Bonus video: