Nezgoda u inostranstvu: Zeleni karton za spokojnu vožnju

Zbog naplate štete najvažnije je da se sačini zapisnik i da se zabilježe podaci o osiguranju
297 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2014. 16:10h

Saobraćajna nezgoda sama po sebi predstavlja stres, a kamoli ako se dogodi u stranoj zemlji. Kako pozvati policiju, šta ako je neko povrijeđen, ko će nadoknaditi štetu - sve su ovo pitanja koja naviru u tim neprijatnim situacijama?

Ako je materijalna šteta veća ili ima povrijeđenih, najbolje je odmah pozvati lokalnu policiju i to na univerzalni broj za hitne slučajeve 112 ili lokalni broj za koji morate da se raspitate na licu mjesta.

Kad je u pitanju osiguranje od slučaja materijalne štete pričinjene trećem licu, najbitniji dokument koji treba da imate sa sobom je potvrda da u matičnoj zemlji imate sklopljen ugovor o osiguranju, takozvani "zeleni karton".

"U slučaju udesa u inostranstvu u kojem je naše vozilo učestvovalo, najvažnija stvar je sačekati policiju da napravi zapisnik. Ako se popunjava Evropski izvještaj, precizno treba uzeti podatke o vozilu druge strane u nezgodi i dati podatke o svom zelenom kartonu", kazao je u razgovoru za "Vijesti" Boris Šaban, direktor Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore (NBOCG).

U slučaju manje materijalne štete, možete da sačinite i Evropski izvještaj o nezgodi, ali je vrlo važno da unesete sve važne podatke, a po mogućnosti i da fotografišete scenu udesa i dokumente o osiguranju.

Ako se na području neke strane države sudarite sa građaninom treće države, štetu obično isplaćuje biro zemlje u kojoj se nezgoda desila.

Zelena karta vam neće pomoći u slučaju da ste napravili veći prekršaj kojim ste ugrozili bezbjednost saobraćaja ili izazvali povrede ili ljudske žrtve

"Sistem zelene karte je napravljen da štiti oštećenog, što znači da će se sve uraditi da prvo oštećeni dobije pare, a onda se osiguravajuće kuće i biroi međusobno dogovaraju o pokriću štete", objašnjava Šaban.

Šta ako je vinovnik udesa nepoznat ili vas negdje u inostranstvu udari vozilo koje nije osigurano?

"U Crnoj Gori, ako imate udes sa neregistrovanim vozilom, štetu pokriva garantni fond pri udruženju osiguravača, a ta regulativa je manje-više slična i u Evropi. Obično te institucije pokrivaju takve slučajeve, pa naši građani treba njima da se obrate, ili posredno preko osiguranja u svojoj zemlji uz uslov da je odrađen policijski zapisnik i da su zabilježene sve relevantne informacije", kaže Boris Šaban.

I u slučaju da ste vi izazvali udes, takođe sačekajte dolazak policije. Vaše pokriće je u tom slučaju - opet zeleni karton. Najbolje je da se ne dogovarate s drugom stranom o naknadi štete.

Naravno, zelena karta vam neće pomoći u slučaju da ste napravili veći prekršaj kojim ste ugrozili bezbjednost saobraćaja ili izazvali povrede ili ljudske žrtve.

U tom slučaju bićete kažnjeni po zakonima zemlje u kojoj ste se zatekli. Ako ta kazna podrazumijeva i zatvor, treba pozvati našu ambasadu ili konzulat i tražiti dalje instrukcije i savjete.

Šta kada se sudarimo sa strancem na našoj teritoriji

Kad je u pitanju obrnuta situacija, kada imate udes sa stranim vozilom na teritoriji Crne Gore, procedura je vrlo slična.

Pored obavljenog službenog uviđaja, vrlo je važno i da uzmete podatke o osiguranju suprotne strane i da po mogućnosti fotografišete zeleni karton.

Kasnije ovu dokumentaciju treba predati svom osiguravajućem društvu koje će kontaktirati osiguranje počinioca štete i isplatiti štetu.

Galerija

Bonus video: