Fiat ima novo ime i novi logo

Nova grupa koja će po veličini biti sedma u svijetu, ima fiskalnu bazu u Velikoj Britaniji, a sjedište u Holandiji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2014. 17:22h

Grupa Fiat je saopštila da formira novu firmu "Fiat Chrysler Automobiles" (Fiat Krajsler Automobili) pošto je ove godine postala stopostotni vlasnik "Krajslera" .

"U cilju formiranja pravog suparnika velikim globalnim automobilskim grupacijama, Upravni odbor je odlučio da osnuje preduzeće 'Fiat Krajsler Automobili', registrovano u Holandiji, kao majku kompaniju grupacije", navodi se u saopštenju Fiata, a prenosi Frans pres.

Prema riječima izvršnog direktora Fiata Džona Elkana, novo ime kompanije ukazuje na "novo poglavlje u njenom poslovanju".

"Putovanje koje je počelo prije jedne decenije, kada je Fiat nastojao da osigura svoje mjesto na sve kompleksnijem tržištu, rezultiralo je spajanjem dvije organizacije, od kojih svaka ima veliku istoriju u automobilskoj industriji i različite, ali komplementarne geografske prednosti", izjavio je Elkan.

"Danas je jedan od najvažnijih dana u mojoj karijeri u Fiatu i Krajsleru. Uspjeli smo da izgradimo solidnu osnovu globalnog proizvođača, na boljem nivou od naših konkurenata", rekao je glavni izvršni direktor italijanskog dijela firme, Serđo Markione.

Nova grupa koja će po veličini biti sedma u svijetu, ima fiskalnu bazu u Velikoj Britaniji, a sjedište u Holandiji.

Njene dionice će se kotirati na berzi u Njujorku i na sekundarnom tržištu u Milanu, objavio je Fiat.

Fiat je zvanično vlasnik 100 odsto Kraslera od 21. januara ove godine, pošto je za 4,35 milijardi dolara kupio preostalih 41,46 osto kapitala američke firme čiji je ranije bio suvlasnik.

Fabrika "Krajslera" u američkoj državi Mičigen (foto: Reuters)

Nastajanje "potpuno integrisanog globalnog proizvođača automobila" neće imati nikakav uticaj na fabrike i radnu snagu, naročito u Italiji, obećala je firma.

Predstavljen je i novi znak firme - FCA (Fiat Chrysler Automobiles), napisan plavim slovima.

Ali, te novosti nijesu odagnale loše raspoloženje tržišta poslije objavljivanja rezultata za 2013. koji su ispod očekivanja, kao i saopštenja da neće biti isplate dividende.

Dionice Fiata su danas nakratko povučene iz trgovine na berzi u Milanu jer im je vrijednost opala za 4,97 odsto, na 7,17 eura.

Neto-prihod za cijelu prošlu godinu iznosio je 943 miliona eura, dok je Fiat računao da će biti 1,07 milijardi.

"Krajsler" je međutim ostvario neto-profit od 2,757 milijardi dolara (+65 odsto) i povećao obrt za 9,67 odsto, na 72,144 milijardi dolara.

Bez Krajslera, Fiat bi bio u gubitku za 911 miliona eura, većem nego 2012. godine (-787 miliona evra).

Povrh toga, Fiat je najavio da neće isplaćivati dividendu za fiskalnu 2013.godinu

Što se tiče budućnosti, Fiat je ranije najavio da namjerava da se preorijentiše na skuplja, profitabilnija vozila, naglasivši naročito marke "Alfa Romeo", "Maserati" i "Džip" (Jeep).

Novi strateški plan biće predstavljen početkom maja.

Šef Fijata Serđo Markione najavio je još jesenas da će kompanija, nakon preuzimanja Krajslera, dobiti novo ime, kao i da će se koncentrisati na proizvodnju luksuznih marki kao što su "alfa romeo" i "maserati".

Galerija

Bonus video: