Šta da radite kad se isprazni akumulator na vozilu

Ovdje ćemo vas podsjetiti kako da sve pravilno uradite
1113 pregleda 3 komentar(a)
Kablovi, Akumulator, Foto: Shutterstock
Kablovi, Akumulator, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.01.2014. 16:51h

Koliko god dobro da održavamo akumulator u automobilu, dešava se da on na niskim temperaturama iznenada otkaže poslušnost. U takvim slučajevima, vozači najčešće pribjegavaju pomoći prijatelja, to jest paljenju automobila pomoću kablova spojenih na akumulator drugog voziola. Ovdje ćemo vas podsjetiti kako da to pravilno uradite.

Pri startovanju motora uz pomoć kablova posebno su važne tri stvari: akumulatori vozila koje daje struju i onog koje je prima moraju da imaju isti nominalni napon. Na primjer, ne smijete paliti auto sa akumulatorom od 24V spajajući ga na akumulator od 12V, ili obrnuto. Zatim, kablovi moraju da budu odgovarajućeg profila i da budu spojeni tačno određenim redosljedom.

Na kraju, motor vozila koje daje struju mora da radi prije nego što se okrene ključ u bravi auta sa ispražnjenim akumulatorom, da bi se spriječilo pražnjenje donorskog akumulatora. Ne zaboravite da mjenjač ubacite u prazni hod (ler), da ne bi došlo do nezgode, a pri paljenju motora obavezno pritisnite kvačilo da bi smanjili opterećenje.

Maksimum struje

U početku treba izgasiti motor oba vozila. Isključite svaki električni potrošač u oba vozila (radio, grijače stakala, sjedišta, ventilator grijanja) da bi obezbijedili maksimalnu količinu struje. Kada priključujete štipavice kablova, obratite pažnju na redosljed, da bi spriječili varnice koje mogu da izazovu požar.

Četiri koraka: Auto sa ispražnjenim akumulatorom je lijevo

Četiri važna koraka

1. Najprije spojite jedan kraj crvenog kabla na pozitivni terminal ispražnjene baterije

2. Drugi kraj crvenog kabla spojite na pozitivni terminal akumulatora koji daje struju.

3. Ostanite na akumulatoru koji daje struju. Priključite jedan kraj crnog kabla na njegov negativni terminal

4. Na kraju, spojite drugi kraj crnog kabla na neofarbani dio auta u prostoru motora, na primjer, na blok motora

Pazite na spojeve

Opisana procedura važi za većinu tipova vozila, ali ako neki proizvođač daje posebne upute morate ih poštovati. Neki automobili imaju specijalne eksterne tačke za priključenje kablova. Treba obratiti pažnju i na to da kablovi ne budu blizu ventilatora hladnjaka ili nekog kaiša.

Kada ste provjerili sve ovo, treba upaliti motor vozila koje daje struju. Na taj način se obezbjeđuje da struja neophodna za paljenje praznog akumulatora dolazi iz alternatora, a ne iz same baterije, pa ona trpi najmanji mogući stres. Tek kada motor vozila-donora počne da radi, auto sa praznim akumulatorom može da se startuje. Kada to uradite, skinite kablove u obrnutom redosljedu. Nakon toga bi vozilo sa ispražnjenim akumulatorom trebalo da se vozi malo duže, po mogućnosti u nešto većem broju obrtaja na otvorenom putu, da bi se baterija oporavila.

Razlike kod start-stop sistema

Kod vozila sa start-stop sistemom, osnovna procedura spajanja je ista kao kod ostalih automobila. Međutim, sljedeće stvari morete da imate na umu: kod start-stop vozila sistem upravljanja akumulatorom je povezan na negativni terminal baterije.

Zato crni kabl treba da bude povezan na blok motora ili na za to predviđenu lokaciju u motornom prostoru. Za crveni kabl obično postoji takozvana jump-start tačka, koja je obično obilježena crvenim poklopcem.

Zimsko sniženje u Castellani

Nakon pražnjenja akumulatora, ponekad mu, nažalost, nema oporavka. U tom slučaju će vam biti potreban novi, ali stari nikako ne bacajte, jer osim ekološke koristi možete i da zaradite. U firmi Castellana će vašu staru bateriju odnijeti na reciklažu umjeso vas, a uz to i odobriti popust od 20 odsto za kupovinu novog akumulatora.

Preko svega toga, sada je aktuelna i najnovija akcija popusta na sve proizvode iz zimske ponude, uključujući gume, felge, auto djelove, ulja, akumulatore, auto kozmetiku... “Još u ljetnjem periodu smo pripremali zimski lager, pa je na vrijeme obezbijeđena dovoljna količina guma, djelova, akumulatora, antifriza i svega ostalog što je najtraženije u zimskom periodu”, kaže Marko Zečević, marketing menadžer ove kompanije.

“Slično kao što smo prošle zimske sezone obezbjeđivali povoljnosti, tako smo i ove odlučili da odobrimo specijalne popuste. Popusti će važiti u svih 18 poslovnica, a kretaće se od 15 - 50% na standardnu cijenu, zavisno od proizvoda i brenda”, kaže Zečević. “Smatramo da će kupci pronaći ono što im je potrebno, jer u ponudi imamo preko 60.000 artikala iz oblasti auto-djelova, gdje su većinom djelovi koji se koriste za prvu ugradnju, sa garancijom od godinu dana”. Castellana u ponudi ima i akumulatore Banner i Loxa, a garancija je 24 mjeseca.

Banner akumulatore, na primjer, za prvu ugradnju koriste Folksvagen, Volvo, Mercedes, BMW, Aston Martin... “Balansiranje i mehanički radovi su dostupni samo u servisu u Tuzima, a mušterije mogu telefonom da zakažu zamjenu djelova, mali i veliki servis, dok se zamjena guma ne zakazuje”, kaže Zečević. Napomenućemo i uslugu čuvanja guma, gdje po cijenama od 15-25 eura možete da čuvate gume do sljedeće sezone. Ponuda je aktuelna u 18 poslovnica širom Crne Gore i to u Baru, Ulcinju, Vladimiru, Budvi, Tivtu, Herceg Novom, Cetinju, Podgorici (dvije), Tuzima, Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama, Plavu, Rožajama i Pljevljima. Popusti važe do isteka zimske sezone.