"Revolucionar"

Spasilac iz Italije: Markione heroj SAD

Napori Markionea okarakterisani su kao "revolucija Markionea", budući da je on još 2000-ih spasio Fijat od kolapsa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2014. 09:50h

Izvršni direktor Fijata, Serđo Markione, na ovonedeljnom Sajmu automobila u Detroitu dočekan je kao heroj, nakon što je konačno završio sa preuzimanjem američkog proizvođača automobila Krajsler.

Poslije višemjesečnih teških pregovora sa Fondom ujedinjenih auto-sindikata u čijem su se vlasništvu nalazile preostale akcije Krajslera, Markione je 1. januara potpisao ugovor o kupovini 41,5 odsto akcija te kompanije, prenosi Frans pres.

Prisustvujući sajmu u Detroitu, Markione nije želio da prikriva sreću zbog potpisivanja ugovora, nazivajući ga "ključnom tačkom njegovog uspjeha u 2014. godini".

"To je moralo da bude urađeno, jer je to kao kad morate da idete kod zubara", izjavio je Markione.

Ovaj ugovor obilježio je prvu Markionevou deceniju na funkciji izvršnog direktora italijanske grupacije, kao i četiri i po godine na funkciji izvršnog direktora Krajslera.

Fijat je 2009. prvi put kupio akcije u Krajsleru, nakon što je ta kompanija izašla iz bankrota i okončala proces reorganizovanja poslovanja.

Od tada, Krajsler je obnovio svoje poslovanje, prodavši samo u prošloj godini 498.000 automobila i generišući profit koji je postao od ključnog značaja za Fijat, koji ima poteškoće na svojim ključnim tržištima.

Napori Markionea okarakterisani su kao "revolucija Markionea", budući da je on još 2000-ih spasio Fijat od kolapsa.

"On je uradio izvanredan posao. On je preuzeo kompaniju onda kada je većina ljudi smatralo da će se ugasiti i brzo je pokrenuo", izjavio je industrijski analitičar kompanije IHS, Tom Libaj.