Zašto je pritisak u gumama važan?

Ako provjeru pritiska u pneumaticima smatrate nepotrebnim gubljenjem vremena, znajte da rizikujete brojne neželjene posljedice.
2 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2014. 16:17h

Iako su pneumatici vašeg vozila u potpuno ispravnom stanju, pritisak u njima vremenom opada. Zato ih je s vremena na vrijeme potrebno provjeriti, da bi se obezbijedilo najbolje moguće prijanjanje na asfalt, i spriječila oštećenja na gumi.Zanimljivo je da su nadležni organi u Njemačkoj iznijeli podatak da je gotovo polovina svih saobraćajnih nezgoda u toj zemlji proizrokovano previše niskim pritiskom u pneumaticima. Iako dosta vozača zna da pritisak u gumi utiče na potrošnju goriva, vrlo malo njih će izdvojiti vrijeme da ga dovede na propisni nivo. Posljedice su povećan otpor kotrljanja, oslabljeno prijanjanje, produžen zaustavni put, ubrzana i neravnomjerna potrošnja pneumatika i rizik od nezgode.Šta je važno kada provjeravate pritisak?Guma je propisno napumpana kada je čitavom gaznom površinom oslonjena na put. U takvim uslovima opterećenje se raspoređuje ravnomjerno i vijek trajanja gume je tada najduži. Maksimalna trakcija obezbjeđuje najmanji zaustavni put, najoptimalniju udobnost i potrošnju goriva, kao i maksimalnu stabilnost u krivinama.

Prenapumpana guma će možda donijeti manju potrošnju goriva, ali su negativni efekti brojni. Prije svega, ona ne naliježe čitavom površinom na asfalt, već se oslanja sredinom gazećeg sloja, pa je trošenje neravnomjerno i ubrzano u tom dijelu. Samim tim, smanjeno je i prijanjanje, što dovodi do produženog zaustavnog puta, i ugrožena je stabilnost u krivinama. Sa druge strane, kada je guma malo ispumpana, ona postaje mekša i sklona je pucanju i eksploziji pri većim brzinama ili u krivinama. Takođe, guma se tada brže troši po stranama gaznog sloja, a potrošnja goriva je veća.Zato bar jednom u dvije sedmice svratite kod vulkanizera ili na benzinsku pumpu da provjerite i dotjerate pritisak u pneumaticima vašeg vozila.Ako nijeste sigurni koliko treba da napumpate gume, naći ćete taj podatak na naljepnici na unutrašnjem okviru vrata ili gepeka, ili na poklopcu rezervoara. Prednje i zadnje gume gotovo kod svih automobila imaju različit pritisak, a ako planirate da opteretite automobil putnicima i prtljagom, onda malo povećajte pritisak.

Bonus video: