Tojota FT-1 je budući ulični bolid

Studija predstavljena u Detroitu pruža ideju kako bi mogao da izgleda budući Tojotin supersportski auto koji Japanci pripremaju u saradnji sa BMW-om.
2 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2014. 15:01h

Tojota na salonu u Detroitu prikazuje sportski auto FT-1, studiju nastalu na talasu koji je stvorio fenomenalni kupe GT 86.Iako se radi o dizajnerskom konceptu koji nije planiran za serijsku proizvodnju, on pruža uvid u to kako bi mogao da izgleda budući Tojotin supersportski automobil, možda baš onaj koji Japanci pripremaju u saradnji sa BMW-om.Za dizajn je bio zadužen stilski centar Tojote u SAD, a automobil i pojavom i imenom ukazuje na nostalgiju za Formulom 1, koju je Tojota napustila prije nekoliko godina.

FT-1 ima specifični prednji dio sa usisnicima vazduha u obliku turbina i uskim farovima koji podsjećaju na oštrice. Tojota ističe da je dizajn prednjeg i bočnih stakala inspirisan legendarnim modelom 2000GT.

Pozadina je takođe vrlo ubjedljiva, a posmatrača će najviše oduševiti podesivi zadnji stabilizator, koji pruža optimalnu aerodinamiku, i difuzor u F1 stilu.

Da se radi o pravom sportskom automobilu najbolje demonstrira interijer. Kokpit je pomjeren dosta pozadi, a rađen je u tipično sportskom minimalisitičkom stilu, bez suvišnih elemenata.

Tu su sportski volan, trkačka sjedišta, aluminijumske pedale, prekidači na centralnom tunelu. Fali još bezbjednosni kavez i mogli bismo da konstatujemo da je auto spreman za stazu.Pogon je, naravno, na zadnje točkove, čime se dobija idealna raspodjela težine.

Bonus video: