Koliko auto troši pod punim gasom

Stvarni pobjednik ovog testa je možda fijat dukato. On je trošio 17,9 litara, što je samo 10 litara više od normalne potrošnje
295 pregleda 9 komentar(a)
automobil, Foto: Shutterstock
automobil, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.01.2014. 08:24h

Koliko košta vožnja pod punim gasom - na ovo pitanje teško možemo da nađemo odgovor, a da ne ugrozimo bezbjednost i ostanemo ispravni pred zakonom.

Zato je to umjesto nas uradio njemački magazin Autobild. Cilj je, između ostalog, bio da se provjeri kolika je potrošnja goriva u takvim uslovima.

Naravno, ovakav test se može okarakterisati samo kao zadovoljenje radoznalosti, jer je jasno da razvijanje maksimalne brzine na autoputu mora da rezultira potrošnjom mnogo većom od one koja je prisutna kada se vozi 80 km/h na magistralnom putu.

Testu “punog gasa” su podvrgnuti ne samo sportski automobili, već i neki porodični benzinski i dizel modeli. Pri maksimalnoj brzini neki automobili su trošili i pet puta više goriva od prosječne potrošnje koja je naznačena u katalogu. Međutim, bilo je i nekih koji su bili dosta štedljivi.

Na primjer, škoda oktavija 1.2 TSI sa 105 KS je pod punim gasom trošila 13,4 litra na 100 kilometara, dok su automobili sa 300 do 550 KS išli i do potrošnje od 60 litara.

Najveću “žeđ” pod kontinuiranim pritiskom pedale pokazao je jaguar XFR-S (550 KS) koji je u tim uslovima gutao 62,5 litara na 100 kilometara. Prosječna potrošnja goriva ovog sportiste sa V8 motorom mjerena po EU standardima je 11,6 litara. Teoretski, on bi pod punim gasom sa rezervoarom goriva mogao da pređe samo nešto više od 100 km.

Magazin je na zatvorenoj stazi podvrgao svih 10 testiranih kandidata istim uslovima, a korišćene su ljetnje gume. Izbor modela je bio sasvim subjektivan. Bili su tu BMW M5 Competition Package sa 575 KS, Mercedes G500 (388 KS), ali i vozila za šire mase kao što su VW golf i mazda 3.

Golf je testiran u dvije verzije. Turbobenzinski 1.2 TSI je trošio 20,2 litra pri punom gasu (skoro pet puta više od standardne potrošnje), a turbodizel 2.0 TDI 14,6 litara (tri puta više od prosjeka).

Stvarni pobjednik ovog testa je možda fijat dukato. On je trošio 17,9 litara, što je samo 10 litara više od normalne potrošnje. Zahvaljujući tome, mogao bi da bude vožen 500 kilometara sa gasom do daske.

Bonus video: