Novi automobili koji izlaze u 2014. godini (2)

Evo i drugog dijela liste vozila koja bi trebalo da izađu na tržište tokom ove godine, a koje proizvođači u većini slučajeva još nijesu zvanično najavili.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2014. 07:46h

Mazda 2

Pored nove generacije sportskog modela MX-5 čiji slobodni prikaz vidite u vrhu teksta, Mazda za ovu godinu sprema par vrlo značajnih novih automobila. Možda najvažniji za tržište je nova mazda 2.

Ovaj mali gradski auto više neće da bude brat blizanac Fordove fijeste, već je razvijen kao odvojeni projekat. Novitet će biti Skyactiv benzinski motor zapremine 1,3 litra.

Mazda CX-3

Krajem 2014. godine Mazda će premijerno prikazati novi SUV model kompaktnog formata – CX-3. Manja verzija uspješnog CX-5 će biti izrađena na istoj platformi kao kompaktni hečbek Mazda 3.

CX-3 ima zadatak da na tržištu parira modelima kao što su opel moka i pežo 2008. Prema najavama, biće za oko 30 centimetara kraći od CX-5, što znači da se očekuje dužina od 4,25 m. Uprkos tome, moći će da primi četiri osobe i oko 400 litara prtljaga. Dobiće sve privilegije Skyactiv tehnologije, a cijene će startovati od oko 20.000 eura.

Mercedes C-klasa karavan

Ove godine Mercedes će predstaviti C-klasu u karavanskoj verziji. Vrata prtljažnika će se već u osnovnom modelu otvarati električnim putem. Automobil će, kažu, osim sportskog izgleda, demonstrirati visok nivo kvaliteta izrade i materijala, što se i očekuje od jednog mercedesa.

Mercedes AMG GT

Najsportskiji Mercedesov model SLS je nedavno završio karijeru. Na njegovo mjesto tokom ove godine dolazi AMG GT, nešto manji sportski kupe u stilu poršea 911 karera.

Automobil će imati motor smješten centralno naprijed i aluminijumsku karoseriju, ali za razliku od SLS-a, vrata će se otvarati klasično, ne u obliku galebovih krila. Novi četvorolitarski V8 biturbo motor razvija oko 575 KS. AMG GT će da košta oko 130.000 eura.

Smart forfour

Smart je pokušao sa verzijom za četiri osobe još 2003, ali bez uspjeha. Osnovni razlog je bio to što se auto isuviše razlikovao od popularnog dvosjeda. Novi forfour koji će se pojaviti ove godine biće u bliskoj vezi sa modelom fortu.

Ne samo što će biti gotovo identičan po izgledu, već će koristiti i isti pogon na zadnje točkove i trocilindarske motore kao dvosjed. Uz doplatu će se moći dobiti i moderni mjenjač sa duplim kvačilom. Dužina će da bude oko 3,5 metara, a cijena nešto veća nego kod verzije za dvoje, koja će koštati oko 10.000 eura.

Reno tvingo

Prva generacija modela tvingo je svojim karakterističnim izgledom osvojila ženska srca širom Evrope. Uslijedila je nešto manje inspirativna druga generacija kojom je Reno želio da privuče i jači pol, ali je auto pritom izgubio šmek.

Francuzi su naučili lekciju, pa će treći tvingo ponovo da bude srcelomac. Dizajn je zasnovan na studiji tvin Z, a mali gradski auto će da bude razvijen u saradnji sa Dajmlerom. To znači da će od Smarta da preuzme koncepciju motora smještenog pozadi. Za pogon će da budu zaduženi novorazvijeni trocilindarski dizel i benzinski motori, a kao opcija će biti ponuđena i automatizovana manuelna transmisija. Premijera se očekuje na ljeto.

Reno laguna

Reno sprema i novu lagunu, ali automobil neće da bude zasnovan na zajedničkoj platformi sa Nisanom, već će da bude rađen u saradnji sa korejskim partnerom Samsung. Pored klasične limuzine u ponudi će da se nađe i prostrani karavan. Za sada nema konkretnih informacija o dizajnu, a prvo pojavljivanje možemo da očekujemo krajem godine.

Škoda fabija

Škoda će u oktobru predstaviti treću generaciju modela fabija. Česi su odlučili da odustanu od baroknih linija aktuelnog modela, pa će nova fabija da dobije oštrije i snažnije konture. Cjenovna politika ne bi trebalo da se mijenja u značajnijoj mjeri.

Tojota ajgo

Tojotin mali gradski auto koji Japanci rade u saradnji sa PSA grupacijom (Sitroen, Pežo), ulazi u drugo poglavlje. Prvi model je bio prilično uspješan, pa se kod novog neće mnogo toga mijenjati. Dakle, u ponudi će ostati samo trocilindarski motor snage 69 KS. Novi model će, međutim, da bude opremljen modernim tehnologijama zabave i informacionih sistema, da bi konkurisao fijatu 500.

Bonus video: