Automobili koji uskoro stižu, a niste ih još vidjeli: Iznenađenja za 2014.

Ovdje vam predstavljamo prvi dio noviteta koje još nijeste vidjeli, a koji mogu da budu značajni za naše tržište
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2014. 14:19h

Iako je automobilska industrija u krizi, proizvođači će i u godini u koju smo tek zagazili na tržište izbaciti dosta novih modela. Ovdje vam predstavljamo prvi dio noviteta koje još nijeste vidjeli, a koji mogu da budu značajni za naše tržište. Napominjemo da su sve fotografije nezvanične, kompjuterski generisane simulacije.

AUDI TT

Audi će tokom ove godine lansirati treću generaciju sportskog modela TT. Njegov dizajn ne bi trebalo da donese radikalne promjene u izgledu, već doradu detalja koji će ipak rezultirati osjetnom razlikom, što je ilustrovano na priloženom prikazu. Šasija će biti unaprijeđena za još bolje sportske osobine i udobnost, a u početku će u ponudi da budu benzinski i dizel motori do 310 KS. Roadster stiže 2015.

AUDI Q7

Prije pomenutog TT kabrioleta, Audi će imati premijeru jedne velike zvijezde – tokom 2014. se očekuje predstavljanje novog Q7.

Div iz Ingolštata će da bude olakšan za oko 350 kilograma u odnosu na aktuelni model, ali neće biti kraći od 5 metara zbog velike popularnosti u SAD i Aziji, gdje su SUV automobili sa tri reda sjedišta vrlo traženi. Q7 će da dobije iste sisteme pomoći vozaču kao A6 i A7.

BMW X6

U BMW-u osluškuju puls konkurencije i trude se da budu korak ispred. Nakon prošlogodišnjeg debija modela X5, koji je direktni rival audiju Q7, Bavarci će ove godine lansirati X6.

SUV kupe će najvjerovatnije biti predstavljen krajem godine u Los Anđelesu, a osim pogona na sve točkove i gomile tehnologije, očekuje nas ponovo snažan, čak pomalo brutalan izgled, koji je osvojio veliki broj kupaca.

BMW 2 Active Tourer

Ipak, za šire narodne mase će biti interesantniji dolazak modela serija 2 Active Tourer. Ovaj BMW će imati pogon na prednje točkove, trocilindarske motore i vrlo visoku kabinu. Iako ga u Minhenu nikada neće nazvati venom, kupce očekuje puno prostora, varijabilni sistem sklapanja sjedišta i veliki prtljažnik.

Od konkurencije kao što je Mercedesova B-klasa Active Tourer, razlikovaće se po specifičnom dizajnu i tipičnom vozačkom osjećaju BMW-a. Pod haubom će moći da se nađu motori od 102 do 190 KS, a kasnije je moguć i hibridni pogon.

Fijat 500 sa petoro vrata

Fijat planira da na tržište lansira verziju modela 500 sa petoro vrata, koja bi trebalo da zamijeni aktuelni model punto.

Italijanski proizvođač neće samo da doda par vrata i produži međuosovinski razmak postojećeg auta, već će na modifikovanoj platformi modela punto napraviti potpuno novi model.

Recept će biti preuzet sa većeg rođaka, fijata 500L, ali će novi model dobiti stilske karakteristike dosadašnjeg modela 500. Automobil bi trebalo da se nađe u prodaji od 2015. godine.

FIJAT 500X

Nakon redizajna modela 500 koji je planiran za prvi dio godine, Fijat će proširiti ovu porodicu i novim članom – kompaktnim SUV vozilom koje će se zvati 500X. On će biti predstavljen javnosti istog datuma kog je debitovao prvobitni “ćinkvećento” prije 57 godina, 4. jula. Fijat 500X ni po čemu neće podsjećati na prethodni model “sedići”, ne samo u sferi spoljašnjeg dizajna. Kompletna šasija i mehanika će da bude drugačija. Razlog je “raskid” sa suzukijem SX4, pošto će 500X da dijeli tehnološku bazi sa novim džip džipsterom.

FOLKSVAGEN TUAREG

U septembru 2014. Folksvagen će izbaciti redizajniranu verziju velikog SUV modela tuareg. Automobil će biti prepin najnovijih tehnologija, modernih informativno-zabavnih sistema, a i spoljašnjost će biti malo dorađena. Trolitarski V6 TDI agregati će umjesto na 245, da budu naštelovani na 260 KS, a slabiji V6 TDI sa 204 KS će da bude zamijenjen četvorocilindarskim dizelašem.

HJUNDAI I20

Više od dvije godine nakon redizajna aktuelne generacije modela hjundai i20, došlo je vrijeme za nasljednika. Vizuelno, novi i20 će biti zasnovan na principima koje je zacrtao veći rođak i30. Tehničke dorade će u početku da budu ispraćene istom paletom motora, što znači da će agregati da budu u rasponu snage od 75 do 101 KS.

LEKSUS LF-NX

Studija leksus LF-NX prikazana u Frankfurtu u septembru je izgleda dobila zeleno svjetlo za proizvodnju. U jesen 2014. Leksus će lansirati kompaktni SUV automobil koji će na tržištu parirati vozilima poput mercedesa GLK , audija Q5 i BMW-a X3.

Dizajn se neće previše mijenjati u odnosu na studiju, a za pogon se najavljuju hibridni sistemi na bazi četvorocilindarskih benzinskih motora. Dizel motor, koji je vrlo važan faktor na evropskom tržištu, u početku neće biti dostupan.

Stiže i novi pasat

Jedna od značajnijih premijera za tržište stiže iz Folksvagena. Zahvaljujući novoj MQB platformi njemački proizvođač je odmah nakon golfa pripremio potpuno novi pasat. Sedma generacija jednog od najprodavanijih automobila u klasi limuzina srednje veličine stiže u oktobru. Dizajn bi trebalo da bude lakše svarljiv za Evropljane od onog koji ima sadašnji model. Međutim, važniji su tehnički noviteti.

Međuosovinski razmak će da naraste za 7 cm, ma 2,78 m, što će osim atraktivnosti i stabilnosti da donese i dodatni prostor u unutrašnjosti. Novi pasat će da bude i širi i niži od sadašnjeg, pa će moći da prođe i kao audi. Težina će biti smanjena za oko 100 kilograma, pa će bazni modeli po nekim procjenama težiti i ispod 1.400 kg. Na ovaj način će potrošnja da bude smanjena za oko 15 odsto.

Premijera se očekuje na sajmu automobila u Parizu na jesen, a do kraja godine bi trebalo da počne i prodaja, makar u Njemačkoj. U ponudi će da bude tri benzinska motora snage od 125 do 220 KS i četiri dizelaša od 116 do 231 KS. Najsnažnija dva agragata će serijski da budu upareni sa pogonom na sve točkove i mjenjačem sa duplim kvačilom DSG.

Bonus video: