Kako da koristite komplet za opravku gume

Kada osjetite da je guma pukla, treba da bezbjedno zaustavite vozilo, i to van kolovoza, ako je moguće
467 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2014. 12:46h

Dobri stari rezervni točak izgleda polako ide u istoriju. Proizvođači automobila sve češće umjesto njega nude vozačima opciju da sami repariraju gumu, pravdajući to činjenicama da se tako smanjuje težina vozila, a samim tim i potrošnja goriva. Takođe, oni ovaj potez pravdaju i time da se vozaču tako olakšava posao, što zaista jeste istina, kao što je istina i to da proizvođači na ovaj način smanjuju sebi troškove.

Dakle, u slučaju da pukne guma na vozilu, vozač će se susresti sa zadatkom da sam zakrpi rupu, a za nedajbože, ovdje ćemo vam pojasniti kako se to radi, u konsultaciji sa vulkanizerskim servisom koji posluje u okviru firme “Castellana”.

Kada osjetite da je guma pukla, treba da bezbjedno zaustavite vozilo, i to van kolovoza, ako je moguće. Zatim uključite sva četiri žmigavca i povucite parkirnu kočnicu, da se automobil ne bi slučajno pokrenuo.

Nakon toga treba da utvrdite koja guma je pukla i da procijenite o kakvom se oštećenju radi, jer komplet za reparaciju ne može da pomogne u nekim slučajevima.

“Ne koristite komlet za reparaciju ako je rupa u pneumatiku šira od 4 mm u prečniku ili ako je felga oštećena”, objašnjava vulkanizer Amir Kajošaj. “Takođe, nemojte sami da pokušavate popravku gume ako je ona duži period vožena izduvana.”

“Ako je guma pocijepana sa strane, treba pozvati pomoć, ali najčešće se dešava da ona bude probušena ekserom ili šrafom, i tada je samostalna opravka moguća. Treba naglasiti da ekser ili drugo tijelo prilikom reparacije ne treba uklanjati iz gume”, kaže Kajošaj.

Komplet za reparaciju gume se sastoji od specijalne pjene koja služi da zaptije rupu, i kompresora kojim nakon toga treba da napumpamo pneumatik.

Boca sa pjenom ima posebni nastavak na čijem kraju je navoj sličan onom na kapici ventila. Ovaj navoj treba zašrafiti na ventil gume i nakon toga pritiskom na gornji ventil boce ubaciti njen sadržaj u unutrašnjost gume. Nakon toga priključite kabal za napajanje kompresora na utičnicu od 12V koja se nalazi u kabini vozila (kod pojedinih postoji i u prtljažniku. Uključite motor vozila, a zatim i kompresor, i dopumpajte gumu do propisanog pritiska. Upumpavanjem vazduha, specijalna zaptivna pjena će popuniti rupu na pneumatiku. Kod nekih kompleta za reparaciju na boci sa zaptivnom pjenom sa druge strane postoji i priključak za kompresor, pa se istovremeno vrši i pumpanje i ubacivanje pjene.

U slučaju da kompresor za desetak minuta ne uspijeva da dopumpa gumu, moraćete da pozovete pomoć. Ako je postignut odgovarajući pritisak, skinite kompresor, vratite kapicu na ventil i nastavite lagano da vozite u dužini od oko pet kilometara. Onda se ponovo zaustavite pored puta da provjerite stanje.

“Ako izgleda da je guma u redu, ponovo provjerite i dotjerajte pritisak u njoj i nastavite put, ali ne brzinom većom od 80 km/h. Izbjegavajte agresivna kočenja i promjene pravca, i obavezno što prije svratite u vulkanizersku radnju, gdje će stručno lice provjeriti stanje gume i opraviti je tako da možete da nastavite normalnu vožnju”, kaže vulkanizer.

Pogodno za vozila na plin

Komplet za reperaciju gume je vrlo pogodan za vlasnike vozila sa naknadno ugrađenom plinskom instalacijom, koji su se odlučili da rezervoar za plin smjeste u prostor namijenjen za rezervni točak. S obzirom da do oštećenja pneumatika dolazi vrlo rijetko, troškovi za kupovinu ovog kompleta su vrlo skromni.

Na primjer, boca zaptivne pjene renomiranog proizvođača Sonax u Castellani košta 8 eura, dok kompresor, koji će vam poslužiti i da povremeno dopumpate gumu, može da se nađe za petnaestak eura.

Galerija

Bonus video: