Opel iznenadio kvalitetom

Opel meriva je automobil koji se najmanje kvari u kategoriji vozila starosti do 3 godine, navodi se u izvještaju njemačkog tijela za kontrolu kvaliteta TUV
120 pregleda 0 komentar(a)
Opel meriva, Foto: Shutterstock
Opel meriva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.01.2014. 07:56h

Kad kupujemo polovni automobil, svakako želimo da znamo koliko je on pouzdan. Odgovor na ovo pitanje možemo da potražimo u izvještaju koji još od 1973. godine objavljuje vodeće njemačko nezavisno tijelo za tehničku kontrolu TUV. Ovim neutralnim nadgledanjem kvaliteta i pouzdanosti ove godine je obuhvaćeno oko 200 modela na njemačkom tržištu, što znači da je izvještaj u velikoj mjeri relevantan i za naše podneblje.

Izvještaj je zasnovan na obaveznim tehničkim pregledima koji je TUV sproveo na oko osam miliona vozila u Njemačkoj od jula 2012. godine do juna 2013. godine. U ovoj obimnoj studiji je procentualno istaknuto na koliko je automobila uočen neki nedostatak ili kvar.

Automobili su podijeljeni u pet kategorija starosti, od dvije do 11 godina, a prvih deset pozicija u svakoj kategoriji su ravnopravno pripale japanskim i njemačkim modelima, i dok japanski proizvođači tradicionalno dominiraju u pogledu kvaliteta na TUV listama, ove godine je prijatno iznenadio Opel, čije automobile do nedavno nijesmo navikli da gledamo u vrhu ovih izvještaja.

Naime, opel meriva je vozilo sa najmanje zabilježenih kvarova u kategoriji do tri godine starosti, a samim tim i sa najmanje kvarova od svih kontrolisanih modela. Kod samo 4,2 odsto primjeraka njemačkog minivena je uočen neki nedostatak, koji je morao da bude ispravljen prije nego što TUV odobri registraciju vozila. Odmah iza njega su se našli mazda 2 sa 4,6 odsto vozila sa nedostatkom, i tojota iQ sa 4,8 odsto. Mali gradski auto je jedan od čak 15 Tojotinih modela koji su se našli među prvih deset u pet ispitivanih kategorija, a hibrid prijus zauzima prvo mjesto u dvije kategorije.

Bonus video: