Karavan dostojan Djeda Mraza: Subaru Outback

Ovo je prvi automobil na svijetu kod koga je dizel bokser motor kombinovan sa kontinuirano varijabilnom transmisijom (CVT)
1 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2014. 10:37h

Subaru je nedavno redizajnirao svoj krosover karavan autbek (Outback), ali najvažniji element dorade nijesu ni njegov restilizovani prednji dio, ni jasniji instrumenti i komande u putničkoj kabini.

Prvi put u ovom automobilu, Subaru je ponudio dizel motor uparen sa automatskim mjenjačem Lineartronic. Ovo je prvi automobil na svijetu kod koga je dizel bokser motor kombinovan sa kontinuirano varijabilnom transmisijom (CVT).

Pokreće ga dvolitarski dizel motor od 150 konjskih snaga, a najveći obrtni moment od 350 Nm je dostupan u opsegu od 1.600 do 2.400 obrtaja. Potrošnja goriva je po fabričkim podacima 7,3 litra, što je za 0,4 litra više od verzije sa manuelnim mjenjačem, ali Lineartronic nudi visoki komfor u vožnji uz performanse identične manuelnom modelu.

Mada je CVT često nepopularan kod vozača, Lineartronic pripada samom vrhu ovog tipa transmisije. Za razliku od nekih drugih mjenjača ovog tipa, on ne ispušta zvuke koji liče na zavijanje. Subaru je čak ugradio polugice za manuelno šaltovanje iza volana, ali Outback ne treba posmatrati kao sportsko vozilo.

Riječ je o karavanu dugom 4,8 metara, koji je od zemlje uzdignut čak 20 cm, poput terenskih vozila, i koji je opremljen već legendarnim simetričnim pogonom na sve točkove, pa bi čak i Djed Mraz mogao da se osloni na njega kada krene iz Laponije na zahtjevan zadatak podjele poklona djeci širom svijeta.

On ne bi mogao da se požali ni na prostor za koje nosi, jer osnovna zapremina prtljažnika iznosi 526 litara, a kada se obore nasloni zadnjih sjedišta dobija se 1.677 litara.

Ko želi da imitira Djeda Mraza i da jezdi “preko brda, brijega i debelog snijega”, kako kaže jedna poznata dječja pjesmica, ne mora da iznajmi krdo irvasa niti da iskešira preko 60.000 eura za Audi A6 Allroad.

Subaru 2.0D Lineartronic je terenski sposoban kao i čuveni njemački “fensi” karavan, ali je dosta jeftiniji.

Na našem tržištu vrhunski opremljena verzija Ekskluziv u kojoj dobijate kožu, navigaciju, 17-inčne alu-točkove, kameru za vožnju unazad, automatsku dvozonsku klimu i kompletan bezbjednosni paket, košta 43.500 eura.

Galerija

Bonus video: