Kako pravilno skladištiti gume

Prelaskom na zimske gume vozači ne bi smjeli da zapostave ljetnje pneumatike koje su demontirali sa vozila.
198 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2013. 08:00h

Da bi nas, kada se završi zimska sezona, ljetnje gume dočekale u odgovarajućem stanju, trebalo bi da obratimo pažnju na to kako da ih pravilno skladištimo.

Odgovor na pitanje koji je pravi način za sezonsko odlaganje pneumatika, donosimo uz konsultaciju sa Aleksandrom Vujačićem iz specijalizovanog servisa za pneumatike "Vujačić".

"Gume treba prvo očistiti od kamenčića i blata, osušiti, a zatim označiti kredom pozicije koje su zauzimale na vozilu”, kaže Aleksandar.

“Ukoliko su pneumatici bez felge onda ih treba postaviti uspravno na pod ili policu, u istom položaju kako stoje na automobilu. Ukoliko su sa felgom, onda ih možete postaviti jednu na drugu. Takođe, možete ih i okačiti uspravno, tako da šipka ili prečka prolazi kroz felgu, s tim što guma u ovom slučaju ne smije da ima kontakta sa policom ili podlogom, a preporučuje se da se pritisak kod čuvanja guma u ovom položaju smanji na 1 bar”, kaže Vujačić.

Gume treba skladištiti u suvoj prostoriji, bez direktnog kontakta sa betonom ili asfaltom, bez direktne izloženosti sunčevoj svjetlosti, kao i bez izlaganja ekstremnim temperaturama. Takođe, gume ne smiju da budu u kontaktu sa motornim uljem, antifrizom, mašću i drugim potencijalno agresivnim supstancama.

“Nepravilno skladištenje guma utiče na promjenu fizičkih svojstava gume. Konkretno, mijenja se njena tvrdoća, elastičnost, a samim tim i otpornost na različite vremenske uslove kojima će ona biti izložena”, objašnjava Vujačić.

Takođe, mijenjaju se i estetska svojstva, pa guma, koja dugo stoji napolju, ispuca sa strana, naborana je i izgleda staro.

Guma koja je bila u kontaktu sa određenim hemikalijama, na tom mjestu trpi trajna oštećenja. Pneumatik koji se ne skladišti u preporučenom položaju ili na neadekvatnim policama, trpi fizička oštećenja na mjestu kontakta sa policom, a isto se dešava i sa felgom, te na kraju dolazi do trajne deformacije bočnog zida ili gazećeg sloja gume.

Ovo su samo neki od slučajeva koji se javljaju kao posljedica nepravilnog skladištenja guma. Nepravilno skladištenje ponekad može u izuzetno kratkom roku da trajno ošteti gumu, pa se prije skladištenja treba konsultovati sa stručnim osobljem.

Ako nemate prostora, povjerite ih servisu

Šta da radite ako nemate odgovarajući prostor u kome biste mogli propisno da odložite gume do naredne sezone? Vujačić u šali kaže da postoje dvije mogućnosti:

“Prva je da pitate roditelje, babu ili prijatelja da ih ostavite kod njih, ali je mnogo komfornije i jednostavnije da ih povjerite na čuvanje specijalizovanim servisima za čuvanje guma, što je trend danas u svijetu”.

U odnosu na moguća oštećenja gume usljed nepropisnog ležanja, ovo i nije pretjerano veliki trošak. Na primjer, skladištenje guma u magacinu servisa “Vujačić” košta 5 eura po sezoni za jednu gumu ili jedan točak (guma+felga), i važi do iduće zamjene.

Bonus video: