Šmekerski u Alpe: Na testiranju MINI ALL4 pogona u Njemačkoj i Austriji

Agilno upravljanje koje čini da se vozač osjeća kao u kartingu bila je polazna osnova za inženjere pri konstruisanju vozila
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2013. 17:56h

Zabava u vožnji je oduvijek bila zaštitni znak Mini automobila.

Agilno upravljanje koje čini da se vozač osjeća kao u kartingu bila je polazna osnova za inženjere pri konstruisanju vozila. Međutim, kada je prije nekoliko godina Mini zakoračio u novi segment, lansirajući mali krosover/MPV kantrimen (Countryman), trebalo je zadržati rejting sportiste i na klizavoj i neasfaltiranoj podlozi.

S obzirom da je vlasnik brenda Mini njemačka grupacija BMW, o tome nije trebalo brinuti. Da bi nam pokazao kako ovaj sistem funkcioniše kod modela kantrimen i pejsmen (Paceman), BMW nas je pozvao na zanimljivu turu po Bavarskoj i Tirolu.

Kada je atraktivna kolona od desetak vozila krenula sa minhenskog aerodroma, ništa nije ukazivalo da ćemo zaista moći da isprobamo ALL4 sistem pogona na sve točkove. I pored niskih temperatura, suvo i oblačno vrijeme nije obećavalo bilo kakve izazove, posebno što organizatori nijesu bili predvidjeli silazak sa asfalta.

Automobil koji je svojom funkcionalnošću idealan za porodičnu upotrebu, sa pogonom na sve točkove dobija i vrhunsku bezbjednost

Ipak, previdjeli smo da nas put vodi prema najvišem planinskom lancu u Evropi – Alpima.

Pojedini prevoji tokom prilaska zimskom centru Kaprun bili su okovani ledom, što je bio pravi izazov kojem smo željeli da podvrgnemo naš pejsmen, prvi kupe za sportske aktivnosti na svijetu, kako ga karakterišu u Miniju.

ALL4 u takvim uslovima djeluje tako da se automobil na poledici kontroliše bez većih problema. Koristeći podatke kojim ga snabdijeva dinamička kontrola stabilnosti, sistem tako brzo i precizno raspodjeljuje snagu da to stvara impresivan efekat, koji je još izraženiji po normalnim uslovima, kada vozite na limitu.

Parkiravši auto ispred pogona BMW M divizije, nakon preko 500 kilometara za volanom ovih premijum automobila, shvatili smo da ove “šminkere” više nećemo gledati istim očima kao ranije

Narednog jutra, nakon prespavane noći u podnožju Alpa, preuzeli smo kantrimen ALL4.

Automobil koji je svojom funkcionalnošću idealan za porodičnu upotrebu, sa pogonom na sve točkove dobija i vrhunsku bezbjednost. Vozeći prema čuvenom skijaškom centru Kicbil, odlučili smo da ispitamo kako se ALL4 sistem ponaša van asfalta, pa smo se odvojili od grupe i skrenuli u snijegom pokrivene bavarske šume.

Kantrimen ALL4 se u ovakvom okruženju ponaša kao riba u vodi, zbog svog robustnog izgleda i nešto većeg odstojanja od tla. Osim klasičnog makadama, on je izuzetno sposoban i na blatnjavim šumskim uzbrdicama, pa ni u jednom trenutku nije davao znake za uzbunu.

Tokom zadnje etape putovanja, kada smo izašli na autoput prema Minhenu, kao da se neko gore potrudio da upotpuni ovaj test – počela je jaka kiša. Po mokrom kolovozu autobana, priuštili smo sebi zadovoljstvo koje ni u jednoj drugoj zemlji legalno ne bismo mogli – jurili smo brzinom od preko 180 km/h – ali sve to ne bismo mogli bez velike doze sigurnosti koju nam je ulivao kantrimen ALL4.

Parkiravši auto ispred pogona BMW M divizije, nakon preko 500 kilometara za volanom ovih premijum automobila, shvatili smo da ove “šminkere” više nećemo gledati istim očima kao ranije, jer će nam pogled uvijek prodirati kroz lim, gdje se krije moćna tehnologija koja istovremeno djeluje kao anđeo čuvar i kao hladnokrvni trkač.

Dinamika u prvom planu

Sistem ALL4 je razvijen specijalno za Mini modele i, otkad je ušao u upotrebu 2010. godine, postavio je nove standarde i pridobio nove poklonike.

Ovaj sistem pogona na sve točkove koristi elektromagnetni centralni diferencijal da tečno distribuira snagu između prednje i zadnje osovine. U normalnim uslovima vožnje ALL4 prenosi do 50 odsto snage motora na zadnje točkove, ali kada se automobil nađe na ekstremno klizavoj podlozi kao što je snijeg ili led, moguć je transfer i 100 odsto snage.

Kontrolna elektronika ALL4 sistema je direktno integrisana sa kontrolom stabilnosti DSC, što omogućava da se željena raspodjela snage obavlja u milisekundama. Ovakva koncepcija ima veliki broj prednosti.

Pri uobičajenoj vožnji na ovaj način se smanjuje potrošnja goriva, ali ono što je vozačima Minija važnije, ALL4 munjevito odgovara da dinamičke zahtjeve vozača, pa smo u pejsmenu i kantrimenu zaista uživali u sportskoj vožnji. U modelima koji su opremljeni ALL4 sistemom, uz DSC sistem se dobije i dinamička kontrola trakcije DTC, koja dozvoljava kontrolisano proklizavanje pogonjenih točkova da bi se lakše krenulo iz pijeska ili dubokog snijega.

Bonus video: