Nove zimske gume mamac za lopove: Kako spriječiti krađu točkova?

Jedan od vidova konkretne zaštite su sigurnosni šrafovi, koji su danas možda najjeftinije i najefikasnije rješenje
219 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2013. 18:34h

Novi zimski pneumatici, posebno ako su montirani na atraktivnije aluminijumske felge, lako mogu da izazovu pažnju onih koji nemaju baš časne namjere.

Iako nam se čini da su slučajevi krađe točkova dosta rijetki, ova vrsta kriminala je postojala i u nekim boljim vremenima, pa je ne treba isključivati ni danas.

Osim popriličnog finansijskog troška, osoba koja zatekne svoj auto “na klocnama”, doživi i psihički stres, da ne pominjemo nemiran san koji slijedi kasnije.

Podgorica: U jednoj noći obijeno 7 auta >>>

Šta možemo da učinimo da smanjimo šanse da dođemo u ovu neprijatnu situaciju?

Naravno, rješenja poput parkiranja vozila u garaži uvijek postoje, ali od ove “mudrosti” većina vozača nema koristi, pošto nemaju takvu mogućnost.

Ipak, čak iako nemate garažu, parkiranje noću na osvijetljenom mjestu može da bude od pomoći, jer lopovima više odgovara da “rade” pod zaštitom mraka.

Jedan od vidova konkretne zaštite su sigurnosni šrafovi, koji su danas možda najjeftinije i najefikasnije rješenje.

Riječ je o jednostavnoj ideji – po jedan standardni šraf na svakom točku treba zamijeniti specijalnim šrafom za koji je potreban posebni adapter da bi se mogao odvrnuti. Ko nema adapter, ne može ni da skine točak. Ovi sigurnosni šrafovi su već odavno dio serijske opreme novih automobila sa aluminijumskim felgama.

Naravno, vrlo je važno da se adapter mora dobro sakriti unutar vozila, jer ako je izložen pogledu kradljivca, ovome neće biti problem da provali u vozilo. Naravno, adapter ne biste smjeli da ostavite kući, jer u slučaju da vam pukne guma, nećete moći da je zamijenite. Isto važi i za montažu zimskih guma.

Bitno je da izaberete kvalitetnije proizvode, jer se dešavalo da se adapter zaglavi u šrafu, što stvara velike glavobolje. Takođe, što je dizajn adaptera komplikovaniji, to je on teži za kopiranje, a i glava šrafa mora da bude izuzetno čvrsta, da lopov ne bi mogao da je stegne i odvrne nekim kliještima ili specijalnim alatom.

U svakom slučaju, nijedna zaštita nije potpuno efikasna, ali što je komplikovanija za "obradu", to će je kradljivci više zaobilaziti.

Galerija

Bonus video: