CG na zimskim gumama na 20°C, bezbjednost ugrožena silom zakona

Vožnja na zimskim pneumaticima pri višim temperaturama produžava kočioni put i smanjuje stabilnost, pa vozači treba da budu oprezni.
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2013. 12:15h

Prema važećem zakonu o bezbjednosti saobraćaja i najavama iz policije, od danas će vozači u Crnoj Gori biti sankcionisani ako ne koriste zimsku opremu na svojim vozilima.

Za razliku od većine evropskih zemalja, na pogonskim točkovima vozila moraju da imaju zimske pneumatike ili one sa oznakama M+S i to, kako je iz Uprave policije saopšteno “bez obzira na vremenske prilike”.

A te vremenske prilike su danas, očigledno, prave proljećne, a što je najgore, i narednih dana temperature u čitavoj zemlji neće padati ispod 10 stepeni.

Na primjer, danas je u Podgorici 18 stepeni, ali slično je i na Žabljaku i u Kolašinu.

Zimske gume ne samo što su nepotrebne u ovakvim uslovima, i što je njihova potrošnja povećana, već imaju kontraefekat po bezbjednost.

To pokazuju i rezultati studije koju je sprovela specijalizovana njemačka organizacija za bezbjednost u saobraćaju DVR (Deutschen Verkehrssicherheitsrat).

Zimske gume su pri ovakvim temperaturama, zbog svojih mekih komponenti, vrlo loš izbor, navodi se u njihovom zaključku.

Zbog povećanog habanja zimske gume (slično mekanoj gumici za brisanje pri pisanju grafitnom olovkom), kočioni put je znatno povećan.

Na suvom kolovozu, sa brzine od 100 km/h, kočioni put vozila sa zimskim gumama je čak 18 metara duži nego kada su na njega montirani ljetnji pneumatici, a kada su na vozilu gume za sva godišnja doba zaustavni put je 14 metara duži nego sa ljetnjim gumama.

U trenutku kada se automobil sa ljetnjim gumama zaustavi, onaj sa zimskim gumama se kreće brzinom od 57 km/h, a u takvim okolnostima udar u prepreku može da bude fatalan po putnike ili eventualno po pješaka koji se nalazi ispred vozila.

Osim toga, zbog manje gazne površina i mekanih fleksibilnih lamela od kojih se ona sastoji, performanse zimske gume su po ovakvim vremenskim uslovima oslabljene, što utiče na ponašanje automobila, posebno u krivinama.

Dakle, bezbjednost učesnika u saobraćaju ovih dana ne samo što nije poboljšana, nego je silom zakona i ugrožena.

Pravi efekat zimskih guma stupa na snagu tek kada temperature padnu ispod 7 stepeni Celzijusa, pa preporučujemo da budete oprezni.

Bonus video: