Vremeplov: Folksvagen korado puni 25 godina

Korado je proizvođen od 1988. do 1995. godine, a sa trake je ukupno sišlo 97.521 vozilo
284 pregleda 2 komentar(a)
Folksvagen korado, Foto: Autoweek.com
Folksvagen korado, Foto: Autoweek.com
Ažurirano: 29.10.2013. 10:51h

Krajem osamdesetih godina prošlog vijeka Folksvagen je bio u velikom usponu.

Proizvođaču automobila iz Donje Saksonije je dobro išlo sa konvencionalnim vozilima kao što su golf, polo i pasat, pa je dobio prostor da širi paletu egzotičnijim modelima.

Tako je 1988. godine lansiran model korado (Corrado). Bio je to kompaktni sportski auto sa troje vrata i koncepcijom sjedišta 2+2. Razvio ga je Folksvagen, ali ga je proizvodila firma Karmann u svojim pogonima u Osnabriku.

Korado je u početku bio osmišljen kao treća verzija modela široko (Scirocco), ali pošto je bio teži i dosta skuplji, Folksvagen se odlučio za drugačije ime.

Mada je u početku bilo predviđeno da se ovaj automobil zove tajfun, marketing menadžeri su se predomislili zbog destruktivne moći ovog vjetra, i automobilu dodijelili ime korado (po španskoj riječi correr – trkati se).

Korado je u zadnjem dijelu bio zasnovan na Folksvagenovoj B3 platformi, a naprijed na A2 platformi, koju je dijelio sa tada aktuelnim verzijama modela golf i džeta.

U početku su u ponudi bila dva motora: četvorocilindarski 1,8 16V benzinac sa 136 KS i 1.8 8V verzija sa superpunjačem, koja je prodavana sa oznakom G60 i razvijala 160 KS. Oznaka G60 je nastala od imena superpunjača (G-Lader).

Godine 1992. stižu još dva agregata. Prvi je bio atmosferski 2.0 16V sa 136 KS, a drugi VR6 zapremine 2,9 litara, sa 12 ventila i čak 190 KS. VR6 je u to vrijeme bio prava revolucija jer je spojio prednosti V koncepcije i redne postavke, jer su kod njega cilindri bili postavljeni pod uglom od 15° i imali jedinstvenu glavu cilindara. Ovaj dizajn je omogućio inženjerima da svih 6 cilindara smjeste u isti prostor koji inače zauzimaju 4 cilindra.

Dok su neki entuzijasti bili razočarani velikom težinom automobila, korado je bio izuzetno upravljiv i uvršten je na listu "25 auta koje morate da vozite prije smrti", koju je napravio britanski magazin "Kar".

Mnogi vlasnici ovog automobila su konstantno nadograđivali i poboljšavali svoj korado, pa i danas postoji dosta VR6 primjeraka sa superpunjačem, a kod mnogih su ugrađene kočnice sa modernijih modela kao što je golf R32. Kod nekih je ubačen i sveprisutni VAG 1.8T motor. Neki su čak konvertovani u 4x4 modele.

Korado je proizvođen od 1988. do 1995. godine, a sa trake je ukupno sišlo 97.521 vozilo.

Bonus video: