Ljubav na duge staze: Ford B-maks

Sa B-maksom Ford je dokazao da može da napravi visoki porodični auto bez žrtvovanja svog najjačeg prodajnog aduta
100 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2013. 10:33h

Koliko puta ste poželjeli da pristup zadnjim sjedištima vašeg auta bude lakši kada smještate dijete na odgovarajuće sjedište ili sami pokušavate da se smjestite tamo? Bez obzira koliko je prostrana putnička kabina, veliki bočni otvori puno znače. Zato je, umjesto da stvori još jedan klasični MPV, Ford odlučio da sa modelom B-maks postavi nove standarde u segmentu malih automobila. Iako izgleda kao standardni mineven, ovaj ford ima jedan jak adut u rukavu. Zahvaljujući vještim inženjerima, Ford je uspio da eliminiše središnji stub između prednjih i zadnjih vrata. Kada tome dodate činjenicu da se zadnja vrata klizno pomjeraju unazad, dobićete auto u koji se najlakše ulazi i izlazi, sa bočnim otvorom širokim čitavih 1,5 metara.

Najveći dobitak je to što zadnjim sjedištima pristupate direktno – idealno ako imate djecu i dječja sjedišta koja treba montirati. Ali da li je ovo dovoljno da ovaj automobil bude pravi izbor u ovom segmentu? Tokom par dana vožnje ovog automobila pokušali smo da dođemo do odgovora na ovo i na još neka pitanja.

Na primjer, da li je auto bez centralnih stubova karoserije dovoljno bezbjedan pri sudaru? Prema testovima Euro NCAP-a, B-maks je izuzetno bezbjedan, što dokazuje i rezultat od maksimalnih pet zvjezdica, uz 92 odsto uspješnosti u zaštiti odraslih putnika i 84 odsto u zaštiti djece pri udesu.

Tajna je u tome što je Ford ojačao prednja i zadnja vrata boronom (vrstom čelika visoke čvrstoće), pa okviri vrata formiraju virtuelni centralni stub koji apsorbuje energiju udara. Specijalni sigurnosni osigurači i ojačani mehanizmi šarki čine da vrata budu čvrsto fiksirana za strukturu krova i poda tokom udara, što znači da prednja i zadnja vrata rade u paru u cilju zaštite putnika.

Važan je i podatak da su šarke smještene na krovi u podu, pa se prednja i zadnja vrata mogu otvarati i zatvarati nezavisno jedna od drugih.

Ipak, nemojte da zaboravite da je ovo automobil B segmenta. Iako se u njega ulazi kao od šale i ima dosta prostora za glavu, njegova dužina od 4,1 metar ga stavlja u kategoriju malih vozila, što znatno sužava mogućnosti da se svi putnici propisno raskomote.

Zasnovan je na Fordovoj globalnoj B-platformi na kojoj leži i fijesta, što znači da je motor postavljen poprečno, pokreće prednje točkove, a da je oslanjanje izvedeno pomoću Mekferson koncepcije naprijed i torzione osovine pozadi.

Vrlo bitno je i to što i pored dodatnih ojačanja u karoseriji auto nije pretežak, sa 1.345 kg je samo 5 kg teži od modela C3 pikaso.

Nego da se vratimo – vratima! Kada ih otvorite, bićete u čudu jer će pred vama biti otvor kao kod nekog kombija. Zadnja klizna vrata su prilično teška za manevrisanje, ali dijete od 8 do 9 godina može da ih otvori i zatvori. Ironije je u tome što, kada su zatvorena, u većoj mjeri ograničavaju pogled vozača u tom smjeru nego klasični B stub. Ali kada se otvore, počinjete da shvatate suštinu B-maksa.

Mada je prostor pozadi prosjek za jedan MPV, pristup ne može biti lakši ako ste namjerili da podesite dječje sjedište ili slično. Efekat je još veći na desnoj strani. Pošto se suvozačevo sjedište može oboriti tako da bude ravno, sa te strane možete ubaciti dosta duge kutije ili namještaj – jednostavno nema šta da vas ometa. Međutim, dok su inženjeri radili na vratima, dizajneri su vjerovatno bili na pauzi, pa im je vjerovatno na taj način promakla sitnica kao što je istaknuti snop električnih kablova na dnu vrata, koji dijete može da zakači stopalom.

Dizajn i raspored u kabini su slični kao u fijesti. Inteligentna i moderna rješenja za ovu klasu, bez posebnog filozofiranja i previše šarma, ispunjavaju svoju funkciju. Umjesto gomile dugmića na centralnoj konzoli, u najvećem paketu opreme Titanium bismo možda očekivali veći displej multimedijalnog uređaja, koje nudi konkurencija, ali sa druge strane, možda je dobro da se od toga odmorimo bar dok smo na točkovima.

Ono u čemu B-maks šije konkurenciju je ponašanje u vožnji i zadovoljstvo onoga za volanom, što ga čini tipičnim fordom. B-maks je vrlo direktno povezan sa vozačem, raeguje odlično na njegove komande, u krivinama leži sjajno i jednostavno je pravi vozački auto. Uz sve to ide i povremeno za nijansu manja udobnost preko neravnina na putu pri manjim brzinama.

I nijesu samo sportski ukusi zadovoljeni. B-maks se čini i dosta zrelim i dobro podešenim, jer stalno osjećate interakciju sa putem preko prednjih točkova. Pored toga, kao što i priliči jednom fordu, iz područja šasije gotovo da ne čujete bilo kakav zvuk.

Sa B-maksom Ford je dokazao da može da napravi visoki porodični auto bez žrtvovanja svog najjačeg prodajnog aduta – naglašenih sportskih voznih osobina. Čak i bez inovativnog dizajna karoserije, vožnja B-maksa će biti dovoljna da se zaljubite u njega. Sa njim, trebalo bi da to bude ljubav na duge staze, koja će vas kod crnogorskog zastupnika Forda, firme "Pegasus", koštati 13.200 eura ako se odlučite za baznu verziju. Testni primjerak, sa najbogatijim paketom opreme opremom Titanium X (kožna grijana sjedišta, 16-inčne aluminijumske felge, tempomat...), staje 18.780 eura.

Benzinac skromne potrošnje

Testni B-maks pokreće 1,6-litarski atmosferski benzinac sa 105 konjskih snaga, jedini motor u ponudi koji je serijski uparen sa automatskim Powershift mjenjačem sa duplim kvačilom koji je izradio Getrag.

Mada se ne radi o najbržem automatiku na tržištu, ovaj mjenjač sasvim dobro crpi potencijale motora i prilično tečno ih prenosi na točkove. Iznenađujuće dobar je njegov odziv na pritisak pedale gasa prilikom kretanja iz mjesta, kada pomislite da će prednji točkovi početi da šlajfuju. Performanse su solidne, ali ništa specijalno, dok je potrošnja goriva dosta skromna.

U normalnoj vožnji, od Podgorice do Budve i nazad testni B-maks nam je trošio šest litara na 100 kilometara, a u prosjeku možete da računate na potrošnju od oko sedam litara.

Tehnički podacu

  • Motor: Četvorocilindarski, benzinski
  • Zapremina: 1.596 cm3
  • Snaga: 105 KS pri 6.300 o/min
  • Obrtni moment: 150 Nm pri 4.200 o/min
  • Maksimalna brzina: 180 km/h
  • Ubrzanje 0-100 km/h: 12,1 s
  • Pogon: Na prednje točkove
  • Mjenjač: Automatski, šestostepeni
  • Dužina: 4.077 mm
  • Širina: 1.751 mm
  • Visina: 1.604 mm
  • Međuosovinski razmak: 2.489 mm
  • Prtljažnik: 318/1.386 l
  • Potrošnja (katalog): grad 8.6 l, otvoreno 5,1 l, prosjek 6,4 l
  • Potrošnja (na testu): grad 9,0 l, otvoreno 6,0 l, prosjek 7,3 l

Galerija

Bonus video: