Tojota i dalje prva u svijetu po broju prodatih vozila

Detroitski Dženeral motors saopštio je ranije ovog mjeseca da je u periodu od januara do septembra prodao 7,25 miliona vozila
54 pregleda 0 komentar(a)
Tojota, Foto: Reuters
Tojota, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2013. 10:59h

Kompanija Tojota (Toyota) prodala je širom svijeta 7,41 milion vozila u prvih devet mjeseci i time, i pored neznatnog povećanja u odnosu na 2012. zadržala vodeću poziciju po broju prodatih kola ispred Dženeral motorsa (General Motors).

Detroitski Dženeral motors saopštio je ranije ovog mjeseca da je u periodu od januara do septembra prodao 7,25 miliona vozila, što je za 4,6 odsto više nego prethodne godine.

Tojota je saopštila da je u odnosu na 2012. prodaju poboljšala za 0,1 odsto.

Na trećem mjestu po broju prodatih vozila u svijetu je Folksvagen (Volkswagen), sa nešto više od sedam miliona kola. Ova njemačka kompanija je zabilježila povećanje od skoro pet odsto u odnosu na 2012.

Dženeral motors je decenijama bio prvi po broju prodatih vozila, ali je 2008. Tojota izbila na prvo mjesto.

Detroitska kompanija se vratila na prvo mjesto 2011. kada je rad Tojotinih postrojenja bio poremećen zemljotresom i cunamijem, ali se japanska kompanija oporavila i prošle godine opet prodala najviše kola na svijetu.

Dženeral motors i Folksvagen zabilježili su rast u Kini, gdje je prodaja Tojotinih vozila zabilježila pad zbog antijapanskog raspoloženja koje je eskaliralo prošle godine poslije teritorijalnih sporova.

Bonus video: