Audi A3 sportbek: I forma i funkcija

Audi A3 je zasnovan na modernoj Folksvagenovoj MQB platformi koja ga čini lakšim od konkurencije
179 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2013. 16:09h

Audi je uporan u namjeri da privuče mlađe porodice tako što će da im ponudi nešto pristupačniji automobil koji će biti maksimalno praktičan i upotrebljiv u svakodnevnom životu. Njemački proizvođač je nedavno predstavio kompaktni model A3 u verziji sa petoro vrata, kome je u nazivu dodata oznaka sportbek. Ovaj automobil je upravo stigao na crnogorsko tržište, a mi smo pokušali da ispitamo da li je Audi uspio u svojoj namjeri da spoji lijepo i praktično.

A3 sportbek je nešto duži od klasičnog modela sa troje vrata, ali i nešto viši. Međuosovinski razmak je povećan za 3,3 cm, što donosi nešto više prostora za koljena putnika na zadnjim sjedištima, ali ga to ne čini velikim automobilom, čak ni po standardima klase. BMW serija 1 je duži, a ima i veći međuosovinski razmak, dok je mercedes A-klasa viši i takođe ima veće rastojanje između osovina.

Ipak, audi A3 je zasnovan na modernoj Folksvagenovoj MQB platformi koja ga čini lakšim od konkurencije, ali mu prije svega donosi veliku svestranost. Na primjer, sofisticirano multilink vješanje na zadnjoj osovini ga odvaja od folksvagen golfa, koji leži na istoj platformi.

Kad je riječ o izgledu, dodatni par vrata je savršeno uklopljen u zadate dimenzije. A3 sportbek izgleda vrlo dinamično, a posebno u S-line paketu spoljašnjosti, koji krasi naš testni auto.

Što se tiče prostora u unutrašnjosti, A3 sportbek opravdava porodičnu namjenu. Na zadnjim sjedištima ima prostora za glavu i za koljena odrasle osobe prosječne visine, ali ne mnogo više od toga. Kad je riječ o vozaču i suvozaču, paket opreme Ambition im donosi superergonomična udobna sjedišta. Prtljažnik je dobro oblikovan i ima zapreminu od 380 litara.

Ako imate priliku da probate golf i A3 sportbek jedan za drugim, odmah ćete shvatiti šta je bio zadatak timova zaduženih za podešavanje šasije ova dva auta. Kod sportbeka, Audi se odlučio da iscijedi i posljednju kap udobnosti iz ove platforme, a dobra vijest je da je rezultat toga automobil koji nudi vjerovatno najprefinjeniju vožnju u klasi. Prelazak čak i preko većih rupa i neravnina je gotovo neosjetan. Nakon nekog vremena provedenog u njemu rekli biste da se radi o dosta većem, skupljem i luksuznijem vozilu.

Ali i to ima svoju cijenu. Sportbek ne pruža previše uzbudljivu vožnju. Da pogrešno ne shvatite, to ne znači da on nije upravljiv i povozan. Utisak koji on odaje je da je riječ o automobilu koji se ponaša tačno onako kako vozač predviđa da će se ponašati, tako da nema iznenađenja koja bi možda priželjkivali entuzijasti. Naravno, radi se o porodičnom vozilu, pa i ne treba očekivati zabavu kao u tojoti GT86, na primjer. Ipak, za one koji žele da promijene karakter vozila, tu je Audi drive select sistem, koji ima tri načina rada, među kojima je i sportski mod.

Pogon testnom A3 sportbeku obezbjeđuje štedljivi 1.6 turbodizel motor sa 105 konjskih snaga solidnih performansi. Vrlo je prijatan za vožnju i dosta agilan, ali ne očekujte da će vas prikucati za sjedište prilikom preticanja.

Ako očekujete potrošnju koju je proizvođač napisao u katalogu, teško ćete je postići. Naš 1.6 TDI u normalnoj vožnji nije trošio 4,2 litra, koliko piše u brošuri, ali jeste lagano postigao prosjek od pet litara, što je za auto u kome bez problema možete da prevezete pet odraslih osoba i njihov prtljag, i dalje odličan rezultat.

Serijski paket opreme obuhvata većinu bezbjednosnih elemenata uključujući i ESP, aluminijumske točkove od 17 inča, klimu, sportski volan... Kod testnog primjerka su dodate posebne felge sa 15 krakova, automatska klima, ksenon plus farovi, zaravnjeni trokraki volan, parking senzori pozadi, MMI radio, a ukupna cijena kod crnogorskog zastupnika Audija iznosi 29.150 eura.

Ergonomija na najvišem nivou

Unutrašnjost je izrađena u klasičnom Audijevom stilu – prefinjenost i funkcionalnost su na najvišem nivou.

Enterijer je toliko dizajnerski čist da može da izmami suzu nostalgije jednom penzionisanom kardiohirurgu. U njemu nema ničeg što će vas iznenaditi ili vam skrenuti pažnju sa najvažnijih elemenata. U prostom smislu ergonomije, kabina A3 sportbeka je gotovo savršena. Primijetićete kako je Audi grupisao nekad odvojene elemente. Kazaljka mjerača goriva i temperature vode su sada u sastavu obrtomjera i brzinomjera.

MMI multimedijalnim sistemom se upravlja pomoću samo jednog rotacionog prekidača i dva tastera. Kompletne komande za ventilaciju leže u jednoj liniji kao dirke na klaviru. Sve je zaista logično, jednostavno i pod rukom.

Sa druge strane, osm kolor displeja koji može da se uvuče u komandnu tablu, nema nečeg što će putnicima pružiti vizuelno osvježenje i bljesnuti, i tako osvježiti putovanje.

Galerija

Bonus video: