Revolucija u svijetu električnih automobila: Tesla nudi besplatnu struju

Američki proizvođač mijenja svijest o električnim automobilima...
622 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2013. 07:47h

Kada je američka potrošačka publikacija “Consumer Reports” početkom godine objavila da je električni automobil tesla model S najbolje vozilo koje je ikada testirala (a testirala ih je mnogo), jedini razlog što mu je falio samo jedan bod do maksimalnih 100, bio je to što punjenje baterija zahtijeva određeno vrijeme.

Reakcija kompanije stigla je već na sajmu automobila u Frankfurtu, održanom prošlog mjeseca, u vidu superpunjača koji bi mogao da eliminiše osjećaj zavisnosti od ograničenog dometa baterija.

Tesla superpunjač (Supercharger), koji je bio instaliran unutar sajmišta, već postoji na lokacijama širom Norveške, što je proteklog mjeseca doprinijelo da u toj zemlji model S bude prodavaniji i od folksvagen golfa.

Superpunjač pruža besplatno, i izuzetno brzo punjenje baterija, ali njegova specijalizovana oprema odgovara samo Teslinim modelima, kao što je model S, koji je ove godine postao dostupan u Evropi.

U narednim mjesecima Tesla će ugraditi superpunjače na mnogim rutama na Starom kontinentu, a rastojanje između njih će iznositi najviše 480 km, koliko je deklarisani domet automobila. Do kraja iduće godine, svaki stanovnik Njemačke, Holandije, Švajcarske, Belgije, Austrije, Danske i Luksemburga će imati superpunjač najdalje 320 km od svoje kuće.

“Teslina mreža superpunjača je revolucija u svijetu električnih automobila, i pružiće vlasnicima modela S besplatno, brzo punjenje, i tako duga putovanja kroz Evropu učiniti vrlo povoljnim,” kazao je za “Vijesti” Džej Bi Straubel, tehnički direktor kompanije Tesla. “Svi naši superpunjači će biti pozicionirani u blizini restorana, kafea i tržnih centara pored puta, da bi putnici mogli da nešto na brzinu prezalogaje dok se njihov auto puni besplatno.”

“Superpunjači dopunjavaju baterije modela S mnogostruko brže od ostalih stanica za punjenje. Baterije su do pola pune za samo 20 minuta, jer ih superpunjač snabdijeva jednosmjernom strujom snage 120 kW putem specijalnih kablova koji zaobilaze ugrađenu instalaciju za punjenje unutar vozila“.”, objašnio nam je Straubel.

A o kakvom se automobilu radi, imali smo priliku da vidimo upravo na štandu Tesle u Frankfurtu. Bez obaveze ugradnje motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, dizajneri su imali dosta mogućnosti da ovaj pet metara dugački sportski auto učine izuzetno aerodinamičnim i niskim, pa on ima rekordni koeficijent otpora vazduha od 0,24. Kada priđete vozilu, elektronski ključ u vašem džepu će automatski pripremiti ručke na vratima za otvaranje. One se zatim uvlače kada auto krene, radi bolje aerodinamike. Osjećaj za volanom bi bio sličan drugim sportskim limuzinama, da nije jednog “detalja”. Radi se o najvećem touchscreen displeju ugrađenom u neki automobil. Radi se o pravom televizoru sa dijagonalom od gotovo pola metra (17 inča). Njime upravljate svim funkcijama u vozilu. Probali smo. Pritisnuli smo “dugme” na njemu i stakleni krov je krenuo unazad.

Elektromotor je smješten iza zadnjih sjedišta, pa je oslobođen veliki prostor u unutrašnjosti. Prtljažni prostor koji ćete naći i ispod prednje haube, u Tesli zovu "frank". Čak možete da naručite i dva dječja sjedišta okrenuta unazad.

Sportska spoljašnjost nije samo šminka. Elektromotor koji se vrti do 16.000 obrtaja u minutu, razvija čak 415 konjskih snaga, a obrtni moment od 600 Nm dostupan je već na prvi dodir pedale gasa. Ogromna snaga koja pokreće zadnje točkove, omogućava zaista fenomenalne performanse – tesla model S iz mjesta do 100 km/h ubrzava za 4,4 sekunde, a najveća brzina mu je 210 km/h. Kada ga ne punite o Teslinom trošku, potrošnja struje je ekvivalentna količini od 2,4 litra benzina na 100 kilometara.

Međutim, postoji jedno važno pitanje u vezi sa ovim autom. Koliki će domet da mu bude kada se on vozi kao pravi sportski auto? Većina prvih testova automobilskih novinara za rezultat su imali posustajanje baterija nakon kratkih rastojanja, a direktor kompanije Elon Mask otkrio je da su podaci o dometu validni kada se auto vozi brzinom do 90 km/h, sve preko toga ubrzano troši bateriju.

To značajno mijenja doživljaj ovog vozila jer, budimo iskreni, da li bismo dali 70.000 eura za sportski auto, ako ćemo na autoputu da klackamo u sporoj traci sa kamionima ili morati dva puta da razmislimo da li da uz Crkvine preteknemo neki golf dvojku?

Kompenzacija za visoku cijenu

Besplatno punjenje će pomoći kupcima da “progutaju” visoku startnu cijenu Teslinog sportskog automobila.

Zamislite da vam neki drugi proizvođač obezbijedi besplatan benzin tokom čitavog životnog vijeka vozila! U Francuskoj se, na primjer, model S sa baterijom od 60 kWh prodaje za 64.760 eura, a verzija sa baterijom od 85 kWh staje 75.150 eura, i obezbjeđuje domet od skoro 500 kilometara, kako navodi proizvođač u brošuri.

Tehnički podaci - Tesla model S

  • Motor: Tečno hlađeni, trofazni asinhroni četvoropolni elektromotor
  • Snaga: 415 KS od 5.000 do 6.700 o/min
  • Obrtni moment: 600 Nm od 0,5 do 100 o/min
  • Baterija: Litijum-jonska, 85kWh
  • Pogon: Na zadnje točkove
  • Mjenjač: Automatski
  • Ubrzanje 0-100km/h: 4,4 s
  • Najveća brzina: 210 km/h
  • Domet: 480 km
  • Potrošnja goriva: ekvivalentna 2,4 l/100 km
  • Garancija na bateriju: 8 godina
  • Dužina: 4.978 mm
  • Širina: 1.964 mm
  • Visina : 1.435 mm
  • Međuosovinski razmak: 2.959 mm
  • Težina: 2.106 kg
  • Prtljažnik: 744,7 – 1.645 l
  • Prednji prtljažnik (frank): 150,1 l
  • Cijena: 75.000 eura

Galerija

Bonus video: