Šta ima da se vidi na Sajmu automobila

Na Jadranskom sajmu u Budvi juče je otvoren 16. Sajam automobila - najskuplji eksponat je Mercedes S-klasa koja košta blizu 100.000 eura.
80 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2013. 09:58h

Dok su brda iznad Budve bila pokrivena gustom maglom, a u kontinentalnom dijelu Crne Gore pljuštala kiša, prijestonica crnogorskog turizma juče je bila čak povremeno i obasjana suncem, a kiša je samo rijetko minimalno i kratko rominjala.

Bio je to blagoslov za izlagače i posjetioce Sajma automobila u Budvi, koji je upravo u srijedu otvoren na Jadranskom sajmu.

Šesnaesto izdanje ove manifestacije održava se u dosta teškim ekonomskim vremenima, ali je ipak uspjela da okupi većinu zastupnika velikih svjetskih brendova, koji su iskoristili priliku da pokažu potencijalnim kupcima čime u ovom trenutku raspolažu.

- Učešće na sajmu nema posebno veliku ekonomsku opravdanost, ali je ovo jedinstvena prilika da klijentima pokažemo nove modele automobila i omogućimo im da ih dobro osmotre i opipaju - kazao je za “Vijesti” Ratko Pavićević, direktor kompanije Alliance, zastupnika brendova Renault, Nissan i Dacia.

Poteškoće sa kojima se suočava automobilska branša je pomenula i Mirel Radić Ljubisavljević, pomoćnik ministra saobraćaja i pomorstva Crne Gore, koja je zvanično otvorila Sajam.

- To što je Sajam ponovo uspio da okupi veliki broj izlagača i što će posjetioci u narednim danima biti u mogućnosti da vide i po povoljnim uslovima kupe premijerna izdanja i novitete poznatih svjetskih automobilskih brendova, vrlo je značajno ako uzmemo u obzir da još uvijek automobilska industrija posluje otežano u uslovima ekonomske krize - kazala je Radić Ljubisavljević.

A među gomilom novih automobila i nešto motocikala, ima vozila i za gledanje, ali i za kupovinu.

Kad su u pitanju premijere, najsvježija je ona na štandu Mazde. Japanski proizvođač putem svog crnogorskog predstavnika, firme “Efel Travel”, predstavlja novu Mazdu 3, kompaktni auto čija će cijena u baznoj verziji da bude oko 16.000 eura.

Crnogorska publika u Budvi prvi put može da vidi i redizajniranu Opel Insigniju i Nissan Note i redizajniranu Nissan Micru, a među značajnijim novitetima su i Renault Captur, Dacia Logan MCV, Toyota Corolla, Toyota Auris Touring Sports, Chevrolet Trax, Škoda Octavia, Jeep Grand Cherokee, Fiat 500L Trekking, Great Wall Haval H6, Ford B-Max, i Mercedes S-klasa, koja je i najskuplji automobil na sajmu sa cijenom od blizu 100.000 eura.

Kad su u pitanju motocikli, ističu se Yamaha MT-09 i KTM-ovi modeli 390 Duke i 1190 Adventure. Ovaj posljednji je i najskuplji u nevelikoj konkurenciji i staje 13.990 eura.

Ko se odluči za kupovinu, proceduru će moći brzo da prođe, zahvaljujući prisustvu lizing kompanija. Osim toga, tu su i štandovi sa pratećom opremom, opremom za tehničke preglede vozila, pneumaticima i mazivima.Programski dio Sajma imaće obilježja edukativnog karaktera, predavanja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, ali i zabavnih sadržaja – dodjele nagrada za najbolje izložene modele automobila u različitim kategorijama, kao i nagradnu igru za posjetioce.

Na sajmu možete da nađete vozila ovih brendova: Renault, Nissan, Dacia, Škoda, Iveco, Alfa Romeo, Jeep, Lancia, Chrysler, Toyota, Lexus, Honda, Yamaha, Mazda, Fiat, Mercedes-Benz, Great Wall, Lada, Opel, Chevrolet, Ford, KTM i Kawasaki.

Uglavnom, iako su meteorolozi za narednih par dana najavili promjenljivo vrijeme, isplati se skoknuti do Budve jer zaista ima šta da se vidi, a za one kojima povremena kišica baš smeta, kažu da će za vikend granuti sunce.

Sajam je otvoren do nedjelje, 13. oktobra, a radno vrijeme za posjetioce je od 10 do 19h (u nedjelju do 17h). Ulaz je besplatan.

Galerija

Bonus video: