Revolucija u proizvodnji automobila: Vijek Fordove montažne trake

Zahvaljujući uvođenju pokretne montažne trake vrijeme izrade vozila skraćeno je sa 12 sati na svega 90 minuta, cijene su pale, čime je automobil postao masovno dostupan
218 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2013. 15:15h

Ford slavi stogodišnjicu prve pokretne montažne trake koja je unaprijedila automobilsku industriju i otvorila nove mogućnosti za serijsku proizvodnju automobila.

Prva pokretna traka u auto industriji puštena je u pogon 1. decembra 1913. godine u Fordovoj fabrici Highland Park, a razvijena je za potrebe brže i efikasnije proizvodnje čuvenog Modela T. Na taj način, postupak sastavljanja 3.000 djelova ovog automobila u jednu cjelinu je pojednostavljen i podijeljen u 84 odvojena koraka.

Zahvaljujući uvođenju pokretne montažne trake vrijeme potrebno za izradu jednog vozila skraćeno je sa dotadašnjih 12 sati na svega 90 minuta, a cijena Modela T pala je sa 850 na 300 dolara, čime je automobil postao masovno dostupan.

Proizvodnja je naglo porasla, da bi na kraju Ford proizvodio po jedan Model T na svake 24 sekunde. Do 1927. godine prodato je 27 miliona primjeraka što je u tom trenutku predstavljalo polovinu ukupnog broja do tada prodatih automobila u čitavom svijetu.

Ford je jubilej iskoristio i da objavi planove za dalji razvoj kompanije. Kako bi do 2017. godine povećao proizvodnju za 30 odsto, američki proizvođač planira da 90 odsto kapaciteta u fabrikama širom svijeta bude uposleno 24 sata dnevno.

Za istu godinu zacrtan je cilj da svi modeli Forda budu zasnovani na 9 globalnih platformi, čime će se dodatno povećati efikasnost u proizvodnji. Danas, Fordovi automobili su bazirani na 15 različitih mehaničkih platformi.

Predviđeno je da već tokom 2013. godine sa Fordovih proizvodnjih linija siđe ukupno 6 miliona vozila što odgovara proizvodnji od oko 16 automobila svakog minuta.

Galerija

Bonus video: