Bavarac u XL veličini: BMW X3

Boravak unutar BMW-a X3 je nešto što spada u grupu osjećaja koji se ne mogu do kraja dočarati riječima
1409 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2013. 17:28h

Kada je BMW prije par godina predstavio drugu generaciju modela X3, mnogi su se zapitali jesu li se Bavarci preračunali, pošto je automobil po veličini i formatu bio vrlo blizak većem SUV modelu X5. Razlog za ovaj potez je ipak postojao: X3 je povećan da bi se oslobodio prostor za manji X1.

Danas BMW X3 važi za najveći automobil u ovoj klasi, koji je ipak dovoljno kompaktan da ne zađe na teritoriju drumskih grdosija koje su u gradskim uslovima nezgrapne i nepraktične.

Veličina je ipak samo jedna od brojnih vrijednosti ovog automobila. Ovo je naš zaključak nakon kraće probe ovog automobila po crnogorskim pitevima. X3 zaista više nema kompleks od svog većeg brata X5. Dužina od 4,65 metara i širina od 1,88 metara možda na papiru ne znače toliko koliko osjećaj kada parkirate ovaj auto pored većine tržišnih rivala.

Što se tiče dizajna, Adrijan van Hojdonk, nasljednik kontroverznog Krisa Bengla, učinio je X3 prihvatljivim za širok opseg potencijalnih kupaca, a ne samo za striktno sportski i avanturistički orijentisane osobe. Čudno je što ovaj X3 izgleda niže od starog, ali to je optička varka, koju uzrokuje veća širina vozila.

Boravak unutar BMW-a X3 je nešto što spada u grupu osjećaja koji se ne mogu do kraja dočarati riječima. Jednostavno, radi se o kombinaciji sportske elegancije, modernih tehnologija i tradicionalnih elemenata poput dobro poznate instrument table, a funkcionalnost i ergonomija se već podrazumijevaju.

Kvalitet materijala je na nivou ostalih modela u gami BMW-a, što znači da se izuzetno vodilo računa o tome da i oko i uho i dodir u svakokm momentu prenose vozaču i putnicima informaciju da se voze u premijum automobilu. Interesantan je dizajn komandne table koja se zasniva na novoj verziji BMW-ovog iDriver kontrolera.

Spoljašnje dimenzije se itekako odražavaju na prostor u unutrašnjosti. Vozač sjedi vrlo visoko i ima odličan pregled situacije oko sebe. Sportski oblikovana sjedišta su uz to i vrlo izdašna i udobna. I pored toga što smo u testnom primjerku morali da ih namještamo ručno putem poluga, ona se, ako i volan, mogu namjestiti tako da se i najvisočiji vozači osjećaju privilegovano vozeći ovaj BMW.

Prostora na zadnjim sjedištima ima dovoljno da se iza dvometraša komforno smjesti osoba visine 1.80m. Još jedna prednost velikih dimenzija je veliki prtljažnik. Sa ukupno 550 litara osnovne zapremine i 1.600 litara kada se sklope nasloni zadnjih sjedišta u gotovo ravan pod, on je predvodnik klase. Brigu zbog nedostatka rezervnog točka bi trebalo da odagnaju gume koje pri uobičajenim oštećenjima zadržavaju pritisak (Run Flat), a ovaj sistem ima i indikator na instrument tabli.

Što se tiče voznih osobina, ovo je pravi BMW, ali osim sportskih osobina, krasi ga i visok nivo udobnosti, što je obaveza u ovoj klasi. Inženjeri su tu pronašli odličan balans, a u to nas je uvjerio vrlo human prelazak preko ležećih policajaca i fenomenalna reakcija vozila čak i pri naglim promjenama pravca kretanja. U svakom slučaju, ovaj auto je mnogo bliži većem bratu X5, nego manjem X1.

Naravno, osim pogona na sve točkove, bezbjednost pružaju brojni pasivni i aktivni sistemi koji se serijski ugrađuju u X3, a u standardnoj opremi su i 17-inčne alu-felge i automatski klima uređaj. Naš X3 od dodatne opreme ima automatski mjenjač Steptronic, multifunkcionalni sportski volan, X line paket, parking senzore naprijed i pozadi, biksenon farove, tempomat sa kočionom funkcijom radio BMW Proffesional i metalik boju. Cijena ovako opremljenog BMW-a X3 u “Voli Motorsu, ovlašćenom zastupniku BMW-a za Crnu Goru, po standardnom cjenovniku košta 46.890 eura, ali trenutno je aktuelan popust od čak 5.900 eura, pa se auto može dobiti za 40.990 eura.Automatik je odlična investicija

Pod haubom je dvolitarski dizel koji ima sasvim dovoljno potencijala da zadovolji i zahtjevnije ljubitelje bavarske marke. Sa svoje 184 konjske snage i velikim obrtnim momentom koji se dobija i ispod 2.000 obrtaja, ova mašina je sve, samo ne troma. Kod testnog automobila ovaj motor je kombinovan sa osmostepenim automatskim mjenjačem sa duplim kvačilom, što se pokazalo kao pun pogodak.

Ova transmisija ne samo što šaltuje izuzetno tečno, bez imalo cimanja ili zadrške, već iz agilnog turbodizelaša izvlači ono najbolje i po pitanju performansi i kad je riječ o potrošnji goriva. Koliko god da ste vješti, sa manuelnim mjenjačem biste teško mogli bolje, jer vozač kod modernih dizel motora instiktivno dodaje više gasa da bi kompenzovao slabije performanse u nižem broju obrtaja. Automatski konverter mnogo bolje “pegla” nagli skok obrtnog momenta u određenoj tački obrtaja nego što može ma koje stopalo na pedali kvačila.

Ukratko, 2.316 eura, koliko iznosi doplata za njega, je jedna od najboljih investicija.

X3 2.0d je inače štedljiviji od direktnih konkurenata kad je u pitanju potrošnja goriva. BMW deklariše prosjek od 5,6 l/100 km, a iako je ovaj rezultat teško postići u svakodnevnoj vožnji, prosjek od nešto više od sedam litara koji smo zabilježili tokom kombinovane vožnje je za ovoliki automobil sa pogonom na sve točkove zaista odličan rezultat.

Jedan auto – tri karaktera

BMW se pobrinuo da X3 zadovolji različite prohtjeve kupaca, ali i različita raspoloženja jedne osobe. Na primjer, otac porodice sigurno želi da djecu do škole ili na izlet preveze u najvećem mogućem komforu, ali kada je sam za volanom javlja mu se želja za sportskim iskustvom zbog koga je i kupio BMW. Zato su Bavarci ponudili izbor načina vožnje koji vozač bira pritiskom na dugme pored mjenjača.

Način rada Comfort u prvi plan stavlja udobnost, ali istovremeno nudi i optimalne performanse, Eco maksimalno štedi gorivo, dok se pritiskom na dugme Sport budi prava zvijer. Tada motor dosta bolje reaguje na papučicu gasa, šaltuje na oko 3.500 obrtaja, volan postaje direktniji, a oslanjanje se prilagođava novonastalim okolnostima.

Tehnički podaci:

  • Motor: Četvorocilindarski turbodizel
  • Zapremina 1.995 cm3
  • Snaga: 184 KS pri 4.000 o/min
  • Najveći obrtni moment: 380 Nm od 1.750 do 2.750 o/min
  • Ubrzanje 0-100 km/h: 8,5 s
  • Maksimalna brzina: 210 km/h
  • Prosječna potrošnja (fabrički podatak): 5,6 l/100 km
  • Dužina: 4.648 mm
  • Širina: 1.881 mm
  • Visina: 1.661 mm
  • Međuosovinski razmak: 2.810 mm
  • Prtljažnik: 550-1600 l
  • Cijena testiranog modela: 40.990 eura

Galerija

Bonus video: