Kiše otkrivaju slabe tačke na automobilu

Ne zaboravite da provjerite prostor ispod vjetrobrana, koji može da se napuni vodom zbog prljavštine
5833 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2013. 07:27h

Ako vam voda juče nije ušla u cipele i u auto, znajte da su “kao boca”. Ipak, nešto stariji automobili nijesu tako otporni na prokišnjavanje. Vlažni tepisi mogu da prouzrokuju razvoj gljivica i koroziju lima, ali ako voda dođe do električnih komponenti, može da dođe do kratkih spojeva i kvarova koje je kasnije teško pronaći i otkloniti.

Zato, ako se desilo da ste danas zatekli mokre tepihe i zamagljena stakla, vjerovatno ćete što prije poželjeti da saznate gdje je voda ušla u kabinu.

Nažalost, odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavan. Mjesto gdje se voda prikaže u unutrašnjosti vozila najčešće nije blizu mjesta gdje je prodrla. Ponekad ove dvije lokacije mogu da budu udaljene i po više od metar, pa morate da budete vrlo promućurni da otkrijete problem.

Ovdje ćemo navesti neke od najčešćih uzroka koji dovode do curenja vode unutar vozila.

Vjetrobran

Vjetrobransko staklo je mjesto gdje voda najčešće nađe put do unutrašnjosti. Kod starijih automobila, vjetrobransko staklo je učvršćeno i zapriveno kederom, koji konstantno vrši pritisak na okvir i staklo, pa se u ovim slučajevima rijetko događa da voda prođe, mada je kod previše starih kedera i to moguće.

Kod novijih automobila se za zaptivanje vjetrobrana koristi specijalna masa koja takođe odlično zaptiva, ali samo ako je ugradi profesionalac. U slučaju nestručne ugradnje, i nedovoljne količine mase za zaptivanje, moguće je da voda prodire u auto upravo ispod stakla. U tom slučaju je obavezna reinstalacija vjetrobrana. Ne preporučuje se da sami silikonom zadihtujete šoferšajbnu, jer ćete na taj način otežati odvajanje i zamjenu stakla u budućnosti.

I naravno, ne zaboravite da provjerite prostor ispod vjetrobrana, koji može da se napuni vodom zbog prljavštine koja je začepila odvode.

Kederi na vratima

Drugi najčešći uzrok prokišnjavanja su kederi na vratima, posebno kod starijih automobila. Tokom godina, guma trpi različita termička i fizička opterećenja, čime se mijenja i njen oblik i dolazi do trošenja. Kederi brže stare u toplijim predjelima.

Do deformacije može da dođe i nakon oštećenja vozila usljed saobraćajnih nezgoda, kada nedovoljno pažljivi limar i lakirer u težnji da dođu do estetskog efekta, zaborave da vrata treba dobro da prijanjaju na zaptivne gume.

Ako treba da se mijenjaju kederi, i to možete da uradite sami, ali vodite računa da stare kedere morate u potpunosti da uklonite i očistite površinu

Ako utvrdite da voda vrlo malo curi kroz kedere, možete da riješite problem bez zamjene kedera. Guma kojom zaptivate prozore i vrata u domaćinstvu može da posluži i kod automobila, a treba je zailijepiti za okvir vrata na problematičnom mjestu.

Ako treba da se mijenjaju kederi, i to možete da uradite sami, ali vodite računa da stare kedere morate u potpunosti da uklonite i očistite površinu.

Karoserija

Bilo koji spoj djelova na karoseriji potencijalno može da bude mjesto gdje voda ulazi. Spojevi koji se nalaze niže na vozilu najčešće nijesu problematični, a u najvećem broju slučajeva voda uliva kroz voše postavljene elemente kao što su zadnji svjetlosni sklopovi.

Uzrok za ovu pojavu je ponekad i fabrička greška, ali se mnogo češće radi o deformaciji zaptivne mase nakon incidenta. Na ovaj način se stvaraju manji otvori kojise vrlo teško otkrivaju. Ako se nakon provjere posumnja na ovakvu vrstu curenja, potrebno je potpuno ukloniti staru, i staviti novu zaptivnu masu.

Šiber

Krovni otvor (šiber) je dosta osjetljiv na kišu, posebno kod starijih vozila. Starenje i oštećenje dihtunga oko otvora automatski dovodi do ulaska vode kad pada kiša, posebno ako su začepljeni kanali oko otvora koji treba da odvedu vodu.

Zato s vremena na vrijeme očistite ove odvode koji postoje na sva četiri ćoška otvora, ali pazite da ne probijete gumena crijeva. I pored toga što može da bude neprijatno, curenje vode na šiberu se relativno lako detektuje i popravlja.

Naknadna ugradnja

Ako se curenje vode pojavi ubrzo nakon instalacije dodatnih elemenata na vozilo, vrlo je vjerovatno da je to uzrok problema.

Naknadna ugradnja šibera, krovnih nosača i sličnih elemenata zahtijeva bušenje lima, a ako rupe nijesu propisno zadihtovane, eto vode u enterijeru.

Korozija

Kod nekih modela automobila se pojavljuje korozija u predjelu iznad vjetrobranskog stakla i zadnjeg stakla. Čak i kada rđa nije vidljiva okom, moguće je da je tek počela da nagriza lim, taman dovoljno da se provuče voda.

Popravke ovakvog tipa oštećenja nijesu uvijek uspješne, i treba ih povjeriti dobrom limaru.

Potrebno je ukloniti što je moguće više korozije, zatim nadomjestiti uklonjeni metal kitom i filerom, a na kraju ofarbati i predihtovati.

Galerija

Bonus video: