Nova Mazda 3: Čovjek i mašina dišu kao jedno

U mazdi 3 će svim putnicima biti komforno, a poseban napredak ostvaren je na zadnjim sjedištima, gdje sada zaista ima znatno više prostora za koljena
132 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2013. 17:02h

Džinba itai, japanska fraza koja znači savršen sklad konja i jahača, postala je osnovna vodilja Mazde prilikom stvaranja novog automobila u kompaktnom segmentu - mazde 3.

Vozilu koje ulazi u najkonkurentniji tržišni segment u Evropi, ovakva harmonija bi puno značila, a da li su i na koji način japanski inženjeri uspjeli u svojim namjerama, pokušali smo da otkrijemo tokom prvih vožnji nove mazde 3 putevima oko glavnog grada Katalonije.

“Prošla generacija mazde 3 imala je efekat iznenađenja, što znači da je tokom vožnje automobil svojim ponašanjem i reakcijom na komande išao preko granice očekivanja vozača”, rekao nam je Takeo Morijuči, program menadžer zadužen za razvoj vozila u Mazdi. “Nova trojka je sasvim drugačija. Ona radi tačno ono što je vozač želio i očekuje da auto uradi, a to je pravo oličenje džinba itai filozofije”, objasnio je Morijuči san.

I zaista, Japanci su uradili nešto što se riječima teško može do kraja objasniti. Tokom vožnje mazde 3 krivudavim putevima u zaleđu Katalonije, imali smo utisak da nam auto čita misli i svaka njegova reakcija je bila predvidiva, iako smo nakon nekog vremena počeli da ga stavljamo na dosta ozbiljne ispite.

Direktan upravljač u svakom trenutku obezbjeđuje odličnu povratnu informaciju sa asfalta, a njegova preciznost je zaista na nivou automobila sa zadnjim pogonom. Tek pod ekstremnim uslovima počinje da se osjeća proklizavanje prednjeg dijela, koje odmah u red dovodi kontrola stabilnosti.

Tajna ovakvog ponašanja na drumu leži u odlično podešenom ogibljenju, koje se sastoji od McPherson koncepcije naprijed i zadnjem multilinku.

Iako je ovakva vožnja izuzetno prijala “konju i jahaču”, to se nije odnosilo i na kolegu na suvozačkom sjedištu koji je neposredno prije testne vožnje okusio neke od specijaliteta katalonske kuhinje. Zato smo morali da se zaustavimo i malo uživamo u lijepim prizorima oko nas. Jedan od njih je bio i... auto iz koga smo upravo izašli.

“Trojka” nove generacije sigurno ne želi da ostane neopažena. Filozofija dizajna koju Japanci nazivaju duh pokreta (Kodo), nakon modela CX-5 i mazde 6, prenesena je i na kompaktni model.

Što se tiče spoljašnjih dimenzija, one su vrlo slične odlazećem modelu, ali je međuosovinski razmak povećan za šest centimetara (na 2,7m), što je rezultiralo povećanim prostorom u unutrašnjosti.

Naime, u mazdi 3 će svim putnicima biti komforno, a poseban napredak ostvaren je na zadnjim sjedištima, gdje sada zaista ima znatno više prostora za koljena. Jedino će natprosječno visoke osobe poželjeti da iznad glave imaju malo više lufta.

Mazda se hvali da je širina kabine u nivou ramena najveća u klasi (1.452 mm naprijed, 1.382 mm pozadi), a novorazvijena sjedišta obezbjeđuju veću udobnost, kao i bolji osjećaj u sportskoj vožnji. Prtljažnik je takođe među većima u klasi, prima 364 litra.

Što se tiče okruženja u kome se nalaze putnici, jasno je da je Mazda ispunila svoj cilj da se približi premijum klasi. I ako izuzmete prave karakteristike luksuza kao što su veliki 7-inčni ekran na centralnoj konzoli ili head-up displej koji vozaču u liniji pogleda projektuje najvažnije podatke o vožnji, čitava kabina “miriše” na premijum.

To znači da su kvalitet materijala i finalna obrada gotovo na nivou jednog BMW-a, a svakako dosta iznad prosjeka srednje klase.

Istovremeno, to ne znači neki revolucionarni dizajn komandne table, na kojoj je sve raspoređeno tako da je vrlo jednostavno za upotrebu, a jedino je dugme za startovanje motora malo sakriveno iza polugice za žmigavce, ali na to se vozač navikne nakon dva ulaska u auto.

Inače, ako vam tipkanje po touchscreen displeju oduzima previše pažnje, iza ručice parking kočnice postoji komandna ploča sa rotacionim prekidačem koja značajno olakšava rukovanje.

Osim pomenutog displeja i bezbjednosnog paketa, model sa baznom opremom na crnogorskom tržištu ima i 16-inčne aluminijumske točkove, prednje maglenke, multifunkcionalni kožni volan, automatski dvozonski klima uređaj, tempomat sa limitatorom brzine, CD plejer sa 6 zvučnika, a sve ovo će uz 1.5 benzinski motor sa 100 KS kod ovlašćenog prodavca i servisera, firme “Efel Travel”, da košta 15.590 eura, dok će testni model sa 120 KS da bude 1.000 eura skuplji.

Turbopunjač nije potreban

Mazda 3 je treći model koji je dobio napredne Sky Activ tehnologije, a među njima su i pogonski agregati i mjenjači. Ponuda motora se sastoji od dva benzinska agregata zapremine 1,5 (100 KS) i 2 litra, od kojih se ovaj drugi radi u dva nivoa snage, od 120 i 165 KS, i jednog dizelaša od 150 konja.

Zanimljivo je da se inženjeri Mazda nijesu poveli za najnovijim trendom smanjivanja zapremine motora i ubacivanja turbopunjača kod benzinskih agregata.

“Turbina donosi smanjenje potrošnje kada motor radi u vrlo niskom broju obrtaja, ali problem je što se u realnim uslovima gotovo uvijek vozi u višem režimu rada, kada turbobenzinci troše više od atmosferskih motora”, objasnio je Takeo Morijuči odluku kompanije da ne koristi turbopunjače, a mi smo se sa ovim morali složiti nakon probe benzinskog agregata od 120 KS i solidnim obrtnim momentom od 210 Nm, koji bi mogao da bude najpopularniji izbor.

Ovaj motor već od 2.000 obrtaja izvrsno vuče, vrlo je elastičan, a rado se vrti i preko 5.000 obrtaja. Pri tom, u kombinovanoj vožnji nam je potrošnja bila oko 6 litara, što je u dosta slučajeva teško ostvarivo sa turbomotorom slične snage.

MAZDA 3 G120

• Motor: Benzinski, atmosferski, 4 cilindra

• Snaga: 120 KS pri 6.000 o/min

• Obrtni moment: 210 Nm pri 4.000 o/min

• Najveća brzina: 195 km/h

• Ubrzanje 0-100 km/h: 8,9 s

• Prosječna potrošnja (fabrički podatak): 5,1 l/100 km

• Dužina: 4,47 m

• Širina: 1,80 m

• Visina: 1,45 m

• Međuosovinsko rastojanje: 2,70 m

• prtljažnik: 364/1.263 litra

Galerija

Bonus video: