Volkswagen se povlači sa Londonske berze

Njemačka automobilska kompanija preduzima napore za smanjenje troškova kako bi neutralizovala pad potražnje na evropskom tržištu
0 komentar(a)
Folksvagen, Foto: Database.com
Folksvagen, Foto: Database.com
Ažurirano: 28.09.2013. 14:30h

Najveći evropski proizvođač automobila, njemački Folksvagen /Volkswagen/ najavio je da će se 28. oktobra povući sa Londonske berze, zbog niskog obima trgovine dionicama.

Folksvagen će s berze povući obične i povlaštene akcije, a zahtjev za njihovo "skidanje" sa Londonske berze već je upućen finansijskim nadzornim vlastima njemačkog Volfsburga, prenosi SEEbiz.

"Obim trgovine dionicama Folksvagena je suviše nizak da bi opravdao administrativne napore koje preduzimamo", rekao je portparol kompanije, Marco Dalan.

Njemačka automobilska kompanija preduzima napore za smanjenje troškova kako bi neutralizovala pad potražnje na evropskom tržištu, gdje je prodaja novih automobila oslabila na 20-godišnji minimum.

Kroz krizu evropske automobilske industrije Folksvagen je prošao mnogo bolje od njegovih konkurenata, što najviše duguje prisustvu u Kini i profitu od luksuznih brendova kao što su Porše /Porsche/ i Audi.

Bonus video: