Kina: Folksvagen u najvećoj brzini

Najveći evropski proizvođač automobila, Folksvagen, planira da udvostruči proizvodne kapacitete u svojoj novoj fabrici u Fošanu
0 komentar(a)
Folksvagen, Foto: Database.com
Folksvagen, Foto: Database.com
Ažurirano: 26.09.2013. 09:02h

Najveći evropski proizvođač automobila, Folksvagen, planira da udvostruči proizvodne kapacitete u svojoj novoj fabrici u Fošanu, u južnoj Kini.

Kako prenosi Rojters, fabrika u Fošanu ima kapacitet od 300.000 vozila godišnje, a Folksvagen njome upravlja posredstvom kineske kompanije Fo grup (Faw Group) sa kojom upravo pregovara o povećanju učesća u kapitalu sa aktuelnih 40 na 50 odsto.

U ovoj fabrici nedavno je započeta proizvodnja golfa nove generacije.

Prema riječima odgovornih iz kompanije za ovaj region, Folksvagen u Kini razvija strategiju rasta prema zapadu (Go West) i prema jugu zemlje (Go South).

Projekat ekspanzije proizvodnje u Fošanu (u okviru strategije razvoja ka jugu) deo je ugovora potpisanog u maju koji predviđa povećanje proizvodnje na 600.000 vozila godišnje, uz ulaganje od 15,3 milijarde juana (1,85 milijardi eura).

Udio Folksvagena na južno-kineskom tržištu povećan je na 13,6 odsto u prvoj polovini 2013, sa 11,9 odsto koliko je iznosio u istom periodu prethodne godine.

Učešće japanskih marki na ovom tržištu (Tojota Motor, Honda Motor i Nisan Motor) u prvom polugodištu iznosilo je od 23,9 do 29,8 odsto.

Plan Folksvagena je da svoje godišnje kapacitete u Kini poveća na četiri miliona vozila do 2018. godine. Prošle godine prodaja na kineskom tržistu skočila je za 18,5 odsto, na 2,6 miliona vozila.

Bonus video: