Revolucija na drumu: Mercedes predstavio sistem vožnje bez vozača

Automobil koristi podatke raznih senzora i globalnog sistema za pozicioniranje (GPS) da odredi svoju lokaciju, lokaciju prepreka...
22 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2013. 10:19h

Berta Benc, žena Karla Benca, 1888. godine je sjela za upravljač prvog automobila koji je osmislio njen muž i krenula na promotivno putovanje od Manhajma do Pforchajma, i na toj dionici dugoj 100 kilometara promovisala tada revolucionarni način prevoza.

Danas, 125 godina kasnije, mercedes S-klasa prešao je istu dionicu da bi pokazao svijetu još jednu revoluciju na drumu – automobil koji upravlja potpuno samostalno, bez ikakve pomoći vozača.

Prototip mercedes S500 Intelligent Drive je autonomno vozilo koje uz pomoć brojnih senzora među kojima su i video kamera, kamera u boji (da bi prepoznala svjetlo na semaforu) i specijalna kamera koja detektuje ranije bilježene referentne tačke da bi odredila lokaciju automobila. Tu su i četiri radarska sistema kratkog dometa i tri radara dugog dometa.

Automobil koristi podatke raznih senzora i globalnog sistema za pozicioniranje (GPS) da odredi svoju lokaciju, lokaciju prepreka i raspoloživog slobodnog prostora za vožnju. Kada je sve jasno, i auto ima prvenstvo prolaza, on upravlja samim sobom do ranije zadatog odredišta.

Na 100 kilometara dugom putovanju, prototip je morao da se nosi sa gustim saobraćajem, kružnim tokovima, da propušta i izbjegava pješake, bicikliste i tramvaje.

"Ova S-klasa ukazuje kuda smo namjerili da idemo sa Intelligent Drive tehnologijom i koliko je veliki njen potencijal", kazao nam je u Frankfurtu na ekskluzivnom događaju priređenom za odabrane medije Diter Ceče, direktor Dajmlera. "Samostalna vozila su vrlo važan korak na putu ka vožnji bez nezgoda, jer će ona donijeti komfor i bezbjednost svim učesnicima u saobraćaju", dodao je Ceče, koga je na spektakularnu pozornicu Mercedesove hale na zadnjem sjedištu dovezla upravo S-klasa o kojoj je riječ.

Međutim, da bi komercijalizovao ovu tehnologiju, Mercedes će morati prvo da preskoči jednu ogromnu prepreku – zakonsku regulativu. Naime, tu su pravila jasna: svakim vozilom koje učestvuje u javnom saobraćaju mora u svakom trenutku da upravlja čovjek.

Ipak, u Štutgartu ističu da se nadaju da će do 2020. godine na puteve da izađu prvi serijski automobili koji će samostalno upravljati.

Čovjek preuzima ako krene po zlu

Dok je Mercedes planove o sistemu samostalne vožnje držao u tajnosti, kompanija je još početkom 2012. počela testiranje prototipova po ruti Berte Benc. U toku razvoja sistema, specijalno obučeni vozači su bili pripravni da intervenišu i spriječe potencijalne incidente.

Mercedes je snimao ova testiranja i u hodu modifikovao sistem da bi S-klasu učinio savršeno preciznom.

Međutim, pošto ni jedna tehnologija ne može biti savršena kao čovjek, sistem je dizajniran da vrati kontrolu vozaču u slučaju da nešto ne krene kako treba.

Bonus video: