"Vijesti" na Sajmu automobila u Frankfurtu: Struja drma Njemačku

Najveći i najhrabriji iskorak napravio je BMW, koji je izložio svoju uzdanicu na polju električnih vozila
129 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2013. 07:35h

Nakon brojnih studija i praznih obećanja u proteklih nekoliko godina, njemački proizvođači automobila su postali vrlo ozbiljni u namjeri da se pozdrave sa tradicionalnim motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Takav utisak smo stekli tokom par dana provedenih na ogromnom sajmištu u Frankfurtu, gdje se ovih dana održava najveća, a vjerovatno i najznačajnija izložba četvorotočkaša na svijetu. Pored toga što postoji velika opasnost da pravi znatiželjni ljubitelj automobila dobije grčeve u nogama dok obiđe sve hale ovog sajma koji se prostire na par kvadratnih kilometara, ove godine tu je još jedan rizik – da vas udari jedan od nečujnih električnih automobila koji služe za interni prevoz od hale do hale.

Bez obzira da li se radi o malim gradskim automobilima, kompaktnim vozilima, luksuznim limuzinama ili supersportskim autima, bez jednog ili više elektromotora u budućnosti se neće moći. Osnovni razlog za ovo prestrojavanje je imperativ smanjenja potrošnje i emisije CO2.

"Mjere štednje kod klasičnih motora su iscrpljene", kazao je Matijas Visman

"Mjere štednje kod klasičnih motora su iscrpljene", kazao je Matijas Visman, predsjednik Asocijacije automobilske industrije (VDA) na otvaranju 65. sajma automobila u Frankfurtu. "Prosjek od 95 grama planiran za 2020. godinu može da se dostigne jedino ako u ukupnom broju automobila značajan udio pripadne vozilima sa alternativnim pogonom", rekao je Visman.

Najveći i najhrabriji iskorak na ovu temu napravio je BMW, koji je u Frankfurtu izložio svoju uzdanicu na polju električnih vozila, model i3. Lagana konstrukcija od ugljeničnih vlakana, 170 konja snažni elektromotor i sasvim solidan domet od 200 kilometara bi trebalo da ubijedi skeptične Njemce, a nakon njih i sve ostale, da se odreknu svojih dizelaša i benzinaca. Revolucionarni ekomobil već može da se kupi po cijeni od oko 35.000 eura. BMW prvi put prikazuje i finalnu verziju električnog supersportskog automobila i8, koji će koštati 126.000 eura.

Ipak, za bavarsku kompaniju, milijarde eura potrošenih u razvoj "i" modela predstavljaju veliki rizik, a uspjeh ili neuspjeh ove serije će kompletna industrija pomno da prati. U Minhenu su ubijeđeni u uspjeh. "BMW i3 će da bude pravi hit. Već imamo oko 100.000 zahtjeva za test vožnju", kazao nam je Herbert Dies, član odbora direktora BMW-a.

Za razliku od BMW-a, Folksvagen mnogo manje riskira. Umjesto da iz temelja razvijaju električni auto, u Volfsburgu su se odlučili da iskoriste postojeće platforme, pa su ponudili električne verzije modela golf i ap, po cijeni od 35.000 i 27.000 eura. Na ovaj način rizik je smanjen na najmanju mjeru. E-golf pokreće elektromotor od 115 KS, a sa jednim punjenjem litijum-jonskih baterija možete da pređete 150 km.

Uvidjevši prijetnju, Opel je drastično smanjio cijenu prije par godina predstavljenog električnog modela ampera, koji je pojeftinio sa 46.000 na 38.000 eura. Umjesto novog vozila na struju, proizvođač iz Riselshajma ove godine karte je bacio na dizajn, predstavivši 4,69 metara dug koncept sportskog kupea monca.

Na sajmu ima i dosta koncept vozila koji će se uskoro naći i na ulici, a ne nedostaje ni ultraskupih sportskih automobila

Ni Mercedes nije mogao bez baterija, pa je u svojoj spektakularnoj hali prikazao B-klasu sa električnim pogonom, ali i hibridnu S-klasu, čijem V6 benzinskom motoru pripomažu dva elektromotora, za ukupnu snagu od 440 KS i potrošnju od samo tri litra na 100 km.

Naravno, na sajmu ima i dosta koncept vozila koji će se uskoro naći i na ulici, a ne nedostaje ni ultraskupih sportskih automobila. Zvijezde u ovom segmentu su porše 918 spajder, kao i eksponati Ferarija, Lamborginija i Bentlija. Nova perjanica firme iz Štutgarta košta 770.000 eura, a raspolaže sa 795 konjskih snaga, koje su proizvod V8 benzinskog motora i, pogađate, dva elektromotora.

BMW i8

Obilazeći ogromni frankfurtski sajam automobila, konačno smo došli do hale 11, koja je od glavnog ulaza na sajmište udaljena “brat bratu” makar tri kilometra.Kada ste pod punom “ratnom opremom” i teglite za sobom materijal za medije koji priprema svaki proizvođač, noge postaju prilično teške.

Ali, kada vas u hali 11 dočeka velelepna postavka automobila koji odišu najmodernijom tehnologijom, umor biva potpuno neutralisan. Stigli ste na izložbeni prostor BMW-a!

A tamo, među brojnim eksponatima, jedan sija najsnažnijim sjajem: BMW i8. Električni sportski auto visokih performansi je ovdje predstavljen u proizvodnoj verziji, koju će evropska finansijska elita sebi moći da priušti već narednih mjeseci, po cijeni od oko 126.000 eura.

BMW i8 je takozvani plug-in hibrid, što znači da ga možete dopunjavati na kućnoj utičnici, a težak je 1.490 kg. Vrata se otvaraju prema gore, a mada u njemu postoji mjesto za četiri putnika, ono dvoje pozadi su ipak skučeni.

Putnička ćelija je izrađena od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, popularnim karbonom. Automobil je u mnogo detalja sličan koncept verziji koja mu je prethodila, a u standardnu opremu su uključeni LED farovi, dok su laserska svjetla opcija.

Srce hibridnog sistema čine 1,5-litarski 3-cilindarski turbobenzinski motor sa 231 KS i elektromotor od 131 KS. Ovaj prvi šalje snagu na zadnje točkove putem 6-stepene automatske transmisije, dok drugi pokreće prednje točkove pomoću dvofaznog automatskog mjenjača. Elektromotor dobija energiju iz visokonaponske litijum-jonske baterije kapaciteta 5 kWh.

Rezultat ovog aranžmana je ukupna snaga od 362 KS i obrtni moment od 570 Nm, što je dovoljno za ubrzanje 0-100 km/h za 4,4 sekunde.

Uprkos ovim impresivnim performansama, potrošnja je samo 2,5 litara. Na električnu energiju i8 može da pređe 35 km, a tokom tog režima može da dostigne brzinu do 120 km/h. Ukupna autonomija iznosi 500 km.

Unutrašnjost je dizajnirana slično ostalim modelima bavarske kompanije uz nekoliko specifičnih detalja, dok je oprema vrlo bogata.

Nisan X-trejl

Nisan je spasio svoju poziciju u Evropi tako što je gotovo potpuno odustao od klasičnih niskih putničkih vozila, i preuzeo vodeću ulogu u segmentu takozvanih krosovera.

Kaškai je iznenadio sve svojim uspjehom, i ostavio rivale da ga prate kopijama, a nakon toga je njegov manji rođak džuk uradio isto.

Sada je na redu novi X-trejl, koji ovih dana slavi premijeru na sajmu automobila u Frankfurtu, a čija prodaja počinje krajem godine.

Nekadašnji kockasti i terenski orijentisan auto, u novoj generaciji se pretvorio u vozilo koje više liči na klasični automobil, koji će za cilj imati i preotimanje kupaca VW pasata i opel insignije.

X-trejl će prvi put u istoriji biti dostupan sa pogonom na prednje točkove, radi smanjenja potrošnje. Preciznih podataka o motorizaciji još nema, ali smo saznali da će 2,0-litarski dizel motor biti značajno unaprijeđen, a opciono će moći da se upari sa novorazvijenim Xtronic CVT mjenjačem.

Pošto novi kaškai koji je u pripremi, neće imati opciju sa sedam sjedišta, X-trejl preuzima tu ulogu.

Nissan tvrdi da je X-trejl bogat tehnologijom, između ostalog opremljen je i adaptivnim amortizerima koji unapređuju udobnost i ležanje vozila.

Zabavni i informacioni sistemi su povezani sa vašim telefonom, što omogućava da na centralnom displeju imate jeftinu navigaciju, a tu su i društvene aplikacije.

Avanturisti i ljubitelji hardkor terenaca će možda da budu razočarani modernim zaobljenim linijama, ali Nisan uvjerava da je novi X-trejl ostao sposoban van asfalta kao i ranije.

Kija Soul

Kija u Frankfurtu predstavlja drugu generaciju modela soul. Iako izgleda vrlo slično prethodnom modelu, novi soul je rađen na modernoj platformi na kojoj leži i novi sid (Cee'd), što će donijeti bolje ležanje i upravljivost, dok će uvijanje karoserije biti eliminisano jer je ona sada 29 odsto kruća.

Korejski proizvođač tvrdi da je u poređenju sa odlazećim modelom buka u unutrašnjosti smanjena za oko tri decibela.

Nova kija soul je neznatno veća od prethodnika, a duži međuosovinski razmak i širi trag točkova doprinose većem prostoru u kabini i većem prtljažniku.

Nakon kraćeg boravka u enterijeru, primijetili smo da tamo ima dosta manje tvrde plastike, a da je kokpit više orijentisan ka vozaču.

Takođe, prostor za noge, glavu i ramena je nešto veći za sve putnike, a prtljažnik je povećan sa 340 na 354 litra.

Novi soul će biti ponuđen kupcima u Evropi sa benzinskim i dizel motorima zapremine 1,6 litara, a oni će moći da biraju između šestostepenog manuelnog ili automatskog mjenjača. Oba motora su prenesena iz prethodne generacije soula, ali su poboljšani u dijelu koji se tiče potrošnje i emisije gasova.

Mercedes S-klasa kupe

Jedan od najspektakularnijih eksponata na sajmu u Frankfurtu nalazi se u Mercedesovoj hali. S-klasa kupe u konceptnoj verziji, i pored osnove koje nosi u nazivu, je u dizajnerskom smislu sušta suprotnost konzervativnoj limuzini.

Automobil koji dolazi kao zamjena za CL, je pravi praznik za oči posmatrača, i sa svojih 5 metara dužine predstavlja impozantnu mašineriju.

Kupe na bazi S-klase istovremeno kipi od agresivnosti i elegancije. Nabori na bokovima od prednjih blatobrana uzlaznom linijom idu ka pozadini, a primijetićete i nedostatak srednjih nosača krova, što može da ukazuje da je kabriolet verzija već u pripremi. Koncept prikazan u Frankfurtu ima i sjajnocrni krov.

Dugačka hauba dominira ukupnim proporcijama i stvara utisak da je putnička kabina dosta udaljena od prednjih točkova. Prednji dio vozila je rađen po principima ustanovljenim kod male limuzine CLA, ali je gornji dio maske nešto širi, što doprinosi retro izgledu.

Mercedesov koncept pod haubom ima tvin-turbo V8 sa 455 KS i 700 Nm. Automobil je opremljen i tehnologijom koja uz pomoć dvije "stereo kamere" stvara 3D pregled terena ispred automobila na udaljenosti od 50 metara. Ove informacije se koriste da bi se sistem oslanjanja pripremio na eventualne nepravilnosti u asfaltnoj podlozi i maksimalno izolovao putnike od neprijatnosti.

Enterijer je rađen u konceptualnom stilu, i izražava nešto što u Mercedesu nazivaju “senzualnom čistotom i ekspresijom modernog luksuza”. Velika pažnja je posvećena novim materijalima i obradi. Na primjer, obloge vrata su pravljene od komjuterski obrađivanog aluminijuma.

U izradi enterijera su korišćeni visokotehnološki procesi, kao što je nanošenje hroma na centralnu konzolu hemijskom obradom pri 1.000 stepeni Celzijusa, da bi ona dobila izgled crnog dijamanta.

Uglavnom, kod serijske verzije se očekuje nešto manje ovakvih eksperimanata, ali će i dalje boravak u ovom automobilu biti privilegija vrlo imućnih stanovnika naše planete.

Iako nije zvanično saopšteno, na štandu smo čuli da će S-klasa kupe, kada počne proizvodnja, koštati oko 120.000 eura.

Opel Monca

Kuda će se u budućnosti kretati dizajn njegovih automobila, Opel je u Frankfurtu pokazao konceptom monca. Automobil koji nosi ime koje je Opel koristio i kod svog kupe modela tokom 70-ih i 80-ih godina, ima nizak stav, bogato oblikovanu haubu i male farove. Na oštrice ispod farova su uticali ventilacioni otvori sa modela astra OPC i insignija OPC.

Nažalost, malo je vjerovatno da će Opel početi serijsku proizvodnju ovog kupea, koji bi mogao da popuni prazninu koja je u ponudi nastala nakon kalibre i prvobitne monce.

Opel naglašava da ovaj koncept pokazuje njihovu usredsređenost na smanjenje potrošnje i mogućnost povezivanja, vrijednosti koje će da budu uvrštene u narednu generaciju njihovih modela.

O pogonskom sklopu studije je rečeno samo da se radi o revolucionarnom rješenju, dok način povezivanja eksternih uređaja i telefona sa informativno-zabavnim sistemom u automobilu predstavlja “ogroman iskorak”.

"Monca pokriva veliki opseg elemenata u tehničkom i tehnološkom smislu. Ona ih unapređuje u vizionarskom stilu, izražavajući ih sa svježom inspiracijom i jasnoćom", rekao je izvršni direktor Opela Karl-Tomas Nojman u Frankfurtu.

“Ovaj auto će imati snažan dugoročni uticaj na narednu generaciju Opelovih modela.”

Audi Nanuk

Audi je pokazao svu moć dizel tehnologije u najekstravagantnijem mogućem pakovanju. Možda najveće iznenađenje na sajmu u Frankfurtu je konceptni dvosjed "Nanuk Quattro", spoj između terenskog i supersportskog vozila.

Njegovo srce je novi tvin-turbo V10 5.0 TDI turbodizel motor smješten centralno pozadi, koji razvija 544 KS i 1.000 Nm. Iza motora je smješten unaprijeđeni 7-stepeni S tronic mjenjač, koji pomaže da 1.900 kg težak auto do 100 km/h ubrza za samo 3,8 sekundi, i dovede ga do maksimalne brzine od 305 km/h.

I pored velike težine, potrošnja goriva je relativno mala (Po Audijevim podacima samo 7,8 litara), što je rezultat ugradnje novih internih djelova motora, kao što su uljna pumpa i sistem termičkog upravljanja motorom.

Audi Nanuk je proizveden u saradnji sa firmom Italdizajn Đuđaro.

Nova generacija sistema adaptivnog oslanjanja omogućava da se visina automobila podešava u opsegu od čak 7 cm, a visina vozila može da se reguliše u zavisnosti od podataka o brzini i ruti koje isporučuje navigacioni sistem. Nanuk je opremljen karbonsko-keramičkim kočnicama, točkovima od 22 inča, sa prednjim gumama 235/50 i zadnjim 295/45.

Kada okrećete volan, sva četiri točka mijenjaju smjer. Pri malim brzinama, zadnji točkovi se okreću u obrnutom smjeru od prednjih, pa je manevrisanje u uskim prostorima znatno olakšano. Pri velikim brzinama, zadnji točkovi se okreću u istom smjeru kao prednji, pa auto dobija na stabilnosti.

Inače, nanuk je dug nešto preko četiri i po metra, širok skoro dva metra i visok 134 cm. Izrađen je na aluminijumskom okviru, dok je karoserija u velikoj mjeri napravljena od plastike ojačane karbonom (CFRP).

Za sada nije planirana serijska proizvodnja, ali u audiju kažu da ovaj autoi atvara novo poglavlje u njihovom dizajnu.

Tojota jaris Hibrid-R

Tojota je pokazala da njen najprodavaniji automobil u Evropi može da bude mnogo više od praktičnog gradskog automobila. Ovo je jaris hibrid-R, raketa sa troje vrata opremljena tehnologijom koju je Tojota koristila kod trkačkog automobila TS030 Hybrid koji je učestvovao na trci 24 sata Le Mana. Jaris hibrid-R izgleda prilično opasno, ali ne toliko koliko je moćan njegov pogonski sklop. Hibridni sistem se sastoji od 1,6-litarskog turbobenzinca snage 300 KS koji pokreće prednje, i dva elektromotora od po 60 KS od kojih je svaki zadužen za po jedan zadnji točak. Na ovaj način ukupna snaga sklopa iznosi nevjerovatnih 420 konjskih snaga.

Ipak, to nije sve, jer jaris hibrid-R umjesto baterijskog paketa ispod zadnjih sjedišta ima superkondenzator, koji može da skladišti više energije i da je brže prikuplja i isporučuje od tradicionalnih baterija. U njegovom sastavu je i treći elektromotor od 60 KS, smješten između motora i šestostepenog sekvencijalnog mjenjača. Njegov posao je da snabdijeva superkondenzator energijom tokom usporavanja i usmjerava njegovu snagu ka zadnjim točkovima kada je potrebno više trakcije i brzine.

Mada je opremljen 18-inčnim TRD točkovima sa Michelin Pilot Sport Cup gumama i Recaro sjedištima, ovaj auto nije samo namijenjen za stazu. Inženjeri Tojote su ugradili i način vožnje za javni saobraćaj, mada je staza jedino mjesto gdje jaris hibrid-R može da pokaže svoj raskošni potencijal.

Šta ovo sve znači još nije poznato, ali ako ukazuje na to da će Tojota moći da prenese ovakvu tehnologiju sa staze na cestu, jedva čekamo da vidimo prvi takav serijski model.

Mazda 3

Iako nam se čini da je već dobro poznajemo, mazda 3 svoju svjetsku premijeru slavi na sajmu u Frankfurtu, i to u hečbek i limuzinskoj verziji. Treći model u ponudi japanskog proizvođača koji je "potkovan" naprednom tehnologijom SkyActiv uskoro stiže i na naše tržište, a mi smo iskoristili priliku da ga malo bolje osmotrimo. Zaključak je jasan: iz Japana stiže snažan konkurent folksvagen golfu.

Nova mazda 3 je znatno šira (+4 cm) i viša (+2 cm) od prethodnika, a mnogo veći međuosovinski razmak obezbijedio je puno više prostora i komfora u kabini. Uprkos većim dimenzijama novi model je 70 kg lakši nego prethodni. Dorađeni upravljački sistem sada je još direktniji, a sve to će pozitivno uticati na ponašanje u vožnji ovog sportski orijentisanog kompakta.

Što se tiče motora, novost u ponudi je bazni 1,5-litarski benzinac koji razvija 100 KS, slijedi već poznati 2,0 benzinac u dva nivoa snage - sa 120 i 165 KS. Dizelaš je za sada samo jedan, 2,2 sa 150 KS.

Kupcima će na raspolaganju biti i neke nove čari moderne tehnologije. Novi ekran osjetljiv na dodir od 7 inča može da prikazuje SMS poruke i elektronsku poštu sa telefona. Kad je riječ o bezbjednosti, tu je radar koji upozorava na mali razmak od vozila ispred i sistem koji samostalno koči do brzine od 30 km/h, kamera koja upozorava na nenamjerni izlazak iz vozne trake i duga svjetla koja se sama spuštaju.

Na instrument tabli je dominantan veliki analogni obrtomjer, što jasno ukazuje da nova mazda 3 ne skriva svoje sportske pretenzije. Novi enterijer djeluje vrlo kvalitetno, dizajnerski prečišćeno i moderno.

Ferari 458 Speciale

Ferari 458 Speciale je naziv ekstremne verzije modela 458 Italia, koji je italijanska kompanija sa ponosom predstavila na izložbi u Frankfurtu.

"Ovo je potpuno novi, beskompromisni, aerodinamični koncept sportskog automobila", rekao je Luka di Montezemolo, predsjednik Ferarija, prilikom medijske prezentacije na štandu "propetog konjića".

Kod ovog modela je izmijenjen pogonski sklop, aerodinamika i dinamičke sposobnosti, a ističe se aktivna aerodinamička tehnologija koja će se pojaviti na svim budućim Ferarijevim putničkim vozilima.

Snagu obezbjeđuje modifikovana verzija V8 motora iz standardnog modela, koji ovdje razvija 605 KS, i predstavlja najsnažniji atmosferski V8 koji je Ferari ikada napravio.

Sa "suvom težinom" od 1.290 kg, Speciale do 100 km/h stiže za okruglo tri sekunde, a do 200 km/h za 9,1 sekundu. Montezemolo je istakao i podatak da je auto prešao stazu Fiorano za 1min 23,5sek, što je 1,5 sekundi brže od standardnog ferarija 458 Italia i samo pola sekunde sporije od ferarija F12.

U sferi dizajna Ferari je sarađivao sa studijom Pininfarina, a najznačajnija izmjena su pokretni aerodinamični flapsovi naprijed i pozadi, koji se prilagođavaju da bi izbalansirali potisnu silu i smanjili otpor vazduha.

Speciale je opremljen i kontrolom bočnog proklizavanja Side Slip Angle Control (SSC). U osnovi, radi se o novom softveru koji reguliše proces isporuke obrtnog momenta.

Cijena ove verzije će biti 238.000 eura, dok standardni model košta 200.000.

Mercedes GLA

Novi Mercedesov kompaktni krosover, model GLA, prvi premijum automobil u ovoj klasi, svjetsku premijeru obilježava u Frankfurtu ovih dana.

GLA je zasnovan na A-klasi, dug je 4.417 mm, širok 1.804 mm i visok 1.494 mm, a biće dostupan u dvije stilske varijante, u zavisnosti od paketa opreme.

U Mercedesu se hvale koeficijentom otpora vazduha od 0,29 i prtljažnikom zapremine 421 l, koji se preklapanjem zadnjih sjedišta udvostručuje.

O udobnosti putnika na zadnjim sjedištima posebno se vodilo računa, tako da oni takođe mogu da podešavaju nagib naslona. Kada se naslon pomjeri u uspravniji položaj, prtljažni prostor se povećava na 481 l, bez potrebe za obaranjem sjedišta.

Iako GLA nije tipičan terenac, vozaču je za zahtjevniju off-road vožnju na raspolaganju Downhill Speed Regulation (DSR) sistem.

Što se tiče unutrašnjosti, Mercedes je smatrao da dobitnu kombinaciju A klase ne treba mijenjati, pa je enterijera praktično preslikan sa hečbeka.

Na sličan način došlo se i do pogonskih sistema, a u početku u ponudi će se naći dva benzinca i dva dizelaša, snage od 136 do 211 KS.Pogon na prednje točkove je standardan, dok se kao opcija u verzijama GLA 250 i GLA 220 CDI može dobiti i 4MATIC pogon na sva četiri točka. Najsnažniji mercedes

GLA 250 sa 4MATIC sistemom u stanju je da od 0 do 100 km/h stigne za 6,5 s, dok njegova maksimalna brzina iznosi 233 km/h.

Mercedes GLA stiže u prodajne salone u Evropi početkom iduće godine, kada ćemo znati i njegovu cijenu.

FOTO: Saša Marković

Galerija

Bonus video: