Amortizer koji štedi gorivo: Regeneracija energije

Njemački proizvođač najavio da ova tehnologija nije previše skupa, pa je možemo očekivati i u vozilima srednje klase
153 pregleda 1 komentar(a)
amortizer, Foto: Shutterstock
amortizer, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.09.2013. 11:15h

Proizvođači automobila su oduvijek maštali o sistemu ogibljenja koji bi omogućavao upravljivost sportskog automobila, zadržavajući udobnost luksuzne limuzine. Naravno, to je bilo teško postići, jer udobnost zahtijeva mekano vješanje da bi se neravnine što bolje amortizovale, dok su za upravljivost potrebni tvrdi amortizeri i opruge.

Njemačka kompanija ZF, u saradnji sa firmom Levant Power, uskoro će ponuditi rješenje, koje ne samo što će spojiti ove dvije osobine, već će donijeti i smanjenu potrošnju goriva, tako što će regenerisati izgubljenu energiju.

Tehnologija nazvana GenShock zasnovana je na inovativnoj jedinici ugrađenoj uz aktivni amortizer. Ona se sastoji od sopstvene kontrolne jedinice, elektromotora i elektrohidrauličke pumpe. Uz pomoć elektromotora, pumpa reguliše protok ulja u amortizeru. "Za dobru dinamiku, udobnost i bezbjednost, od suštinske je važnosti da aktivne sile mogu da se prenesu na šasiju", objašnjava Rolf Hajnc Riger, vođa projekta. "Zato ovi amortizeri, ne samo što se automatski prilagođavaju svakoj situaciji u vožnji, već su i iznenadni pokreti karoserije tokom naglog kočenja i ljuljanja pri izbjegavanju prepreke u velikoj mjeri eliminisani. Osim toga, ova tehnologija omogućava aktivno podizanje svakog točka pojedinačno.

Čim situacija u vožnji dozvoli, inovativni sistem ventila u GenShock jedinici automatski koristi pokrete klipa amortizera da regeneriše energiju. Nakon toga, sistem vodi ulje nazad u amortizer preko električne pumpe, koja tada funkcioniše kao generator - pretvara kinetičku energiju u elektricitet i vraća je u sistem napajanja vozila, smanjujući tako potrošnju goriva i emisiju CO2. Ova tehnologija će najveći efekat imati na lošim putevima, jer tada klipovi amortizeri najviše rade.

Nije poznato kada će se u novim automobilima naći novi ZF amortizeri, ali je njemački proizvođač najavio da ova tehnologija nije previše skupa, pa je možemo očekivati i u vozilima srednje klase.

Bonus video: