Auto koji je spasio De Gola

Najmanje 140 metaka zasulo je vozilo. Sitroen je bio izrešetan – bokovi vozila su ličili na švajcarski sir, a makar dvije gume su bile izbušene
2 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2013. 12:12h

U veče 22. avgusta 1962, desetak naoružanih članova francuske paramilitarne grupe zvane "Organisation de l'Armée Secrete" otvorili su vatru na predsjednika Francuske Šarla de Gola i njegovu ženu dok su se na zadnjem sjedištu crnog sitroena DS 19 vozili niz parisku Aveniju oslobođenja.

Atentatori su vjerovali da je De Gol izdao Francusku kada je prepustio kontrolu nad Alžirom, čime je završen dugi i krvavi rat sa alžirskim nacionalistima.

Najmanje 140 metaka zasulo je vozilo. Sitroen je bio izrešetan – bokovi vozila su ličili na švajcarski sir, a makar dvije gume su bile izbušene.

Na mokrom, klizavom i neravnom putu, destabilizovani automobil je počeo da proklizava, a De Golov šofer, Fransis Maro, svim silama se borio da zadrži kontrolu.

Međutim, tada je na scenu stupilo tajno oružje DS-a, auta poznatog pod nadimkom Boginja. Njegovo inovativno, samopodešavajuće hidropneumatsko oslanjanje je vrlo brzo uskladilo poziciju točkova, prilagodivši se izduvanim gumama i održavši gaznu površinu u kontaktu sa podlogom.

Ovo je omogućilo vozaču da se izvuče iz ozbiljnog zanošenja i da povrati kontrolu dok je ubrzavao ka bezbjednoj udaljenosti.

De Gol nije bio povrijeđen, a sjajni DS, koji je već bio omiljeni auto važnih ličnosti, zacementirao je svoj status legende.

Bonus video: