Pregledajte vozilo nakon povratka sa odmora

“Iako je auto stigao kući u naizgled besprekornom stanju, posljedice vožnje mogu da ostanu prikrivene”
0 komentar(a)
auto, popravka, Foto: Shutterstock
auto, popravka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.08.2013. 14:45h

Kraj avgusta za mnoge predstavlja i krajnji rok za povratak sa godišnjeg odmora, najčešće zbog obaveza koje djeca imaju u školi, ali i zbog toga što vrijeme tokom septembra zna da bude nestabilno.

Ako ste za putovanje koristili sopstveni automobil, bilo bi dobro da ga po dolasku kući pregledate, da bi utvrdili da li je možda “ona rupa koju nijeste vidjeli” ostavila posljedice na trapovima. I nijesu problem samo rupe.

“Iako je auto stigao kući u naizgled besprekornom stanju, posljedice vožnje do raznih nepristupačnih, ali i pristupačnih plaža, van asfalta ili po lošijim putevima mogu da ostanu prikrivene”, kaže Slobodan Popović iz ovlašćenog servisa Pežoovih vozila “PSC Knežević”.

“Prije svega, sam vozač može da provjeri nivo gotovo svih tečnosti u automobilu, počevši od motornog ulja, preko tečnosti u rashladnom sistemu, servo ulja i tečnosti za kočnice, do tečnosti za pranje stakala koja je najmanje važna”, priča Popović.

“Manji nedostatak motornog ulja, pa i tečnosti u rashladnom sistemu, može da se toleriše, ali tu količinu treba odmah nadoknaditi. Bilo kakav veći manjak ukazuje da je došlo do problema u funkcionisanju nekog od sklopova, i to odmah treba provjeriti kod specijaliste za određenu oblast”. Nepravilno trošenje guma je jasan znak da su trapovi pretrpjeli neke posljedice tokom putovanja. Ako je neki od djelova oslanjanja popustio, reglažom trapa nećete riješiti problem, već prije toga treba zamijeniti problematični dio.

Naravno, osim mehaničkih, na automobilu su vjerovatno ostale i vizuelne posljedice, pa mu treba priuštiti temeljno pranje.

Pijesak guši filtere

Odlazak automobilom do same plaže ljudima možda predstavlja zadovoljstvo, ali automobilu uopšte ne prija.

“Pijesak koji je stalno prisutan u vazduhu zbog vjetra ili nekog drugog uticaja zadržava se u filteru vazduha, što u ekstremnijim situacijama zna da se osjetno odrazi na performanse i potrošnju automobila. Takođe, pijesak će trag da ostavi i na filteru vazduha koji ulazi u kabinu, pa ova dva filtera treba u najmanju ruku izduvati nakon putovanja, a ako su bili prilično začepljeni, što prije ih zamijenite novim”, savjetuje Popović.

Pijesak u većim količinama može da se odrazi i na kočione pločice i diskove, jer se ponaša kao šmirgla, pa se nemojte začuditi što su se pakne ubrzano trošile.

Bonus video: