Unaprijeđenja Tojota RAV4 - legenda za nove generacije

Kad je riječ o dizajnu, Tojota je odlučila da ga u znatnoj mjeri izmijeni i time prilagodi radikalnom povećanju dimenzija
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2013. 18:56h

Sve je lakše kada napraviš ime, ali bez usavršavanja i stalnog napredovanja samo ime nije dovoljno. Znajući to, u Tojoti nijesu dozvolili da se uljuljkaju na staroj slavi koju je zasluženo zaradio začetnik segmenta kompaktnih SUV vozila – RAV4.

Zato su ove godine svoj legendarni urbani terenac unaprijedili na svim poljima. Nakon prvih utisaka koje smo stekli vozeći RAV4 po gotovo idealnom španskom asfaltu, željeli smo da saznamo kako sve to djeluje na našim putevima. Priliku za to smo dobili nedavno, nakon što smo proveli nekoliko dana za volanom primjerka koji nam je na probu ustupio crnogorski zastupnik Tojote, “Efel Motors”.

Kad je riječ o dizajnu, Tojota je odlučila da ga u znatnoj mjeri izmijeni i time prilagodi radikalnom povećanju dimenzija. Naime, novi RAV4 je čak 20,5 cm duži od prethodnika, a ima i 10 cm duži međuosovinski razmak. U toj oblasti, ovaj japanski SUV je došao na sam vrh klase (od VW tiguana je, na primjer, duži za čak 15 centimetara).

Neki će možda na prvu loptu zažaliti za kompaktrnim dimenzijama prethodnih generacija, ali će mišljenje promijeniti već kada prvi put sa porodicom pođu na izlet ili na duži put. RAV4 je unutra toliko komotan da nema potrebe za bilo kakvim kompromisima između putnika naprijed i pozadi u pogledu položaja prednjih sjedišta, a o prostoru za glavu ne treba ni trošiti riječi jer o tome ne treba da razmišlja ni košarkaški centar.

Natprosječno visoki vozači će osjetiti značajnu razliku u položaju za volanom, koji je sada za njih mnogo udobniji i prirodniji. Oni pozadi će uživati i u potpuno ravnom podu. Prtljažnik je, poput ostatka kabine, dosta narastao, zapremina mu je 547 litara, a kada se nasloni zadnjih sjedišta obore dobija se gotovo idealno ravna podnica.

Još jedna velika razlika u odnosu na prethodnike je način na koji se otvaraju vrata prtljažnika – umjesto na stranu, ona se podižu gore (kod testnog primjerka električnim putem), čime se možda gubi na terenskom duhu, ali su praktične prednosti ogromne. Ubacivanje stvari je olakšano jer je donja ivica prtljažnika na samo 62 cm od tla. O dizajnu enterijera, kao i o dizajnu eksterijera, se može raspravljati, ali o kvalitetu izrade i funkcionalnosti nikako.

Japanci su sve postavili tamo gdje treba da bude, a družeći se nekoliko dana sa ovim vozilom stekli smo utisak da su materijali unutar kabine ovog vozila napravljeni da u neizmijenjenom stanju ostanu godinama, da ne pominjemo prefinjenost i luksuz koji donose kožne površine u paketu opreme Elegant kod testnog primjerka. Ističu se i masivni kožni volan, udobna sjedišta i plivajuća konzola sa kontrolama za klima uređaj.

Pored modernih karakteristika kao što je Toyota Touch multimedijalni informativni sistem sa kamerom za vo žnju unazad, Tojota je upotrijebila i dosta tradicionalnih elemenata, pa su prisutni poznati prekidači za podešavanje retrovizora, ali i digitalni časovnik koji pamte i vozači tojota iz 90-ih godina. RAV4 je suvereni vladar puteva, čak i kada asfaltna podloga nije idealna.

Oslanjanje je vrlo dobro izbalansirano, pa je vožnja vrlo udobna, prelazak preko neravnina se gotovo ne osjeća, dok je izolacija od buke dovedena na još viši nivo. Vozne osobine su za automobil ove veličine izuzetne. Električni servo volan je vrlo direktan, a RAV4 u krivinama izuzetno okretan i lak za kontrolu. Naravno, malo podupravljanja u vožnji na limitu će vas opomenuti da vozite porodični SUV, a ne kompaktnog sportistu, ali ni tada ne treba da brinete jer ESP brzo interveniše.

Oprema Elegant u testnom RAV-u, pored svih za Tojotu uobičajenih stavki sa spiska serijske opreme, sadrži i automatsku dvozonsku klimu, 18-inčne aluminijumske točkove, sistem upozorenja za napuštanje trake i sistem automatskog obaranja dugih svjetala. Cijena ovako opremljene varijante RAV4 2.2 D-4D je 29.300 eura.

Sportski dizelaš

RAV4 je na većini tržišta najpopularniji u dizel varijanti, a testni primjerak je opremljen jačom varijantom. Agregat zapremine 2,2 litra ima 150 KS i 340 Nm obrtnog momenta, a njegov veliki kvalitet je u tome što ima dosta različitosti u karakteru.

Na primjer, prilikom vožnje u gradu i opuštenog krstarenja magistralom, on se ponaša kao jagnje, bez divljih trzaja ili bilo kakvih razloga za uznemiravanje putnika. Sa druge strane, kada zatreba snažno ubrzanje prilikom preticanja ili drugog manevra, ova mašina pokazuje vučju ćud, posebno ako uključite sportski način rada pritiskom na dugme na komandnoj tabli.

S obzirom na snagu i zapreminu motora, kao i večičinu automobila, potrošnja je dosta skromna. U međugradskoj vožnji smo zabilježili prosjek od 6,5 litara, dok u kombinovanom ciklusu možete da računate na litar do litar i po više.

Galerija

Bonus video: